Στις φλόγες ξανά το Χάρκοβο – Συνεχίζεται η πολιορκία σε Κίεβο, Μαριούπολη και Οδησσό
Το Χάρκοβο για ένα ακόμα βράδυ δέχεται επίθεση από τα ρωσικά στρατεύματα. Όλες οι πόλεις «κλειδιά» στην Ουκρανία είναι υπό πολιορκία.
Στις φλόγες ξανά το Χάρκοβο – Συνεχίζεται η πολιορκία σε Κίεβο, Μαριούπολη και Οδησσό
Το Χάρκοβο βρίσκεται υπό πολιορκία από τις ρωσικές δυνάμεις από τις πρώτες μέρες της εισβολής στην Ουκρανία, ενώ το βράδυ του Σαββάτου νέα βίντεο με εκρήξεις αναρτήθηκαν στα social media. Υπό πολιορκία συνεχίζουν να είναι όλες οι μεγάλες πόλεις «κλειδιά» της Ουκρανίας, Κίεβο, Οδησσός και Μαριούπολη.
Σύμφωνα με τον Όλεγκ Σινεγκούμποφ, διοικητή της Περιφέρειας του Χάρκοβου, ένα κοριτσάκι εννιά ετών σκοτώθηκε μετά από βομβαρδισμό.
Δείτε χαρακτηριστικά βίντεο
❗️Kharkov.
—The situation on Saltovka 🔥 pic.twitter.com/kVP1GlnxWw— ТРУХА⚡️English (@TpyxaNews) March 19, 2022
❗️Kharkov, now.#Ukraine #Russia #Kyiv #Odessa #Kharkiv #TPYXA #TPYXAEnglish pic.twitter.com/MwuCcAf8Tk
— ТРУХА⚡️English (@TpyxaNews) March 19, 2022
Τι γίνεται με τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους
Συνολικά 6.623 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις πόλεις της Ουκρανίας μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων σήμερα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος.
Πρόκειται για πολύ λιγότερους από τους 9.000 που κατάφεραν να διαφύγουν την Παρασκευή.
Ο Κίριλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δημοσίευσε ότι 4.128 άνθρωποι εγκατέλειψαν την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης.
Πόλη «φάντασμα» η Μαριούπολη
Η Μαριούπολη έχει υποστεί ισχυρούς βομβαρδισμούς, ενώ η εικόνα της από ψηλά είναι αποκαρδιωτική.
Οι ασταμάτητοι ρωσικοί βομβαρδισμοί έχουν μετατρέψει το μεγάλο λιμάνι της Αζοφικής Θάλασσας σε νεκροταφείο… Ο θάνατος είναι πανταχού παρών στις γειτονιές της πόλης και δεν κάνει διακρίσεις.
Οι χιλιάδες εγκλωβισμένοι, χωρίς νερό και ρεύμα ανάμεσα στις ρωσικές βόμβες και τα χαλάσματα της ζωής τους, μαγειρεύουν σε πρόχειρες κουζίνες.
Μερικά μέτρα μακριά έχουν θάψει τους δικούς τους ανθρώπους στις αυλές και τους ακάλυπτους χώρους καθώς είναι αδύνατο λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών και της εισβολής να πάνε στο νεκροταφείο στα ανατολικά της πόλης.
Την Παρασκευή, οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι 130 άνθρωποι κατάφεραν να διαφύγουν και ότι περισσότεροι από 1.000 εξακολουθούσαν να βρίσκονται στο υπόγειο του θεάτρου, το οποίο άντεξε στην επίθεση.
Η Ρωσία αρνείται ότι βομβάρδισε το κτίριο, το οποίο είχε σαφή σήμανση ως καταφύγιο πολιτών. Το στρατηγικό λιμάνι της πόλης έχει περικυκλωθεί από ρωσικές δυνάμεις και υπολογίζεται ότι 300.000 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τρεχούμενο νερό και θέρμανση.
Συνεχίζουν τα οχυρωματικά έργα στην Οδησσό
Η προετοιμασία για τον ανταρτοπόλεμο στην Οδησσό δεν έχει ηλικία, δεν έχει φύλο, δεν περισσεύει κανένας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA.
Προτεραιότητα για τους πολίτες, η οχύρωση της πόλης. Καθημερινά στην παραλία, εκατοντάδες άνθρωποι γεμίζουν σακιά με άμμο για να χρησιμοποιηθούν ως ανάχωμα στη ρωσική επίθεση.
Από το λιμάνι της Οδησσού γεμίζουν φορτηγά για να μεταφερθούν τα σακιά μέσα στην πόλη. Για να χτιστεί ένα ακόμη οχυρό.
Κατέστρεψαν βόμβα που δεν είχε εκραγεί
Στην περιοχή της Οδησσού στελέχη του ουκρανικού στρατού βρήκαν και κατέστρεψαν μια ρωσική βόμβα που δεν είχε εκραγεί.
Σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά πρόκειται για μια βόμβα βάρους 500 κιλών που εκτοξεύεται από αέρος, συνήθως εναντίον ισχυρών οχυρωματικών έργων.
Η 26χρονη γραφίστρια Όλγα Μόροζ και ο 32χρονος φίλος της Μαξίμ Γιαφτοσένκο, διευθυντής πωλήσεων μέχρι σήμερα, εκπαιδεύονται στα όπλα για να υπερασπιστούν την Οδησσό αλλά και ο ένας τον άλλον.
«Θα ήθελα να μάθω πώς να προστατεύω τη φίλη μου και την πόλη μου. Ξέρω ότι έτσι θα ένιωθα πολύ πιο άνετα και πιο ασφαλής με αυτή τη γνώση» ανέφερε ο Μαξίμ.
Πολλά νέα ζευγάρια στην Οδησσό, εκπαιδεύονται μαζί, στη χρήση του όπλου του ουκρανικού στρατού, του καλάσνικοφ. Όπως ο 26χρονος Μουράγιερ Σαπίροφ και η 25χρονη Μαρία Πάστερνακ, που εργάζονται στο διαδικτυακό μάρκετινγκ.
«Αυτές τις 22 ημέρες του πολέμου στην πατρίδα μου, η πραγματικότητά μου έχει αλλάξει τόσο πολύ. Κοιμόμαστε με τις σειρήνες. Κάθε μέρα μαθαίνουμε φρικτά νέα για την πατρίδα μου, για τους συμπατριώτες μου» τόνισε η Μαρία Πάστερνακ.
«Κάθε ένας από εμάς θα πρέπει να μάθει να πολεμάει αλλά και πώς να προσφέρει ιατρική βοήθεια στους συγγενείς του και σε άλλους ανθρώπους» συμπλήρωσε η Όλγα Μόροζ.
Η νέα γενιά της Οδησσού, όπως και ολόκληρης της Ουκρανίας, άλλαξε σε λίγα εικοσιτετράωρα. Τα όνειρα για σπουδές, καριέρα, έρωτα, μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Η νεολαία στην Ουκρανία, τώρα πια μαθαίνει πόλεμο, τονίζεται στο ίδιο ρεπορτάζ.
Πως εξελίσσονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις
Δείτε τους χάρτες του BBC σχετικά με το πόσο έχουν προχωρήσει οι ρωσικές δυνάμεις τις τελευταίες μέρες.
Πόσοι είναι οι νεκροί άμαχοι
Τουλάχιστον 847 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 1.399 τραυματίστηκαν στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη χώρα έως τις 18 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (OHCHR) το Σάββατο.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι περισσότερες απώλειες ήταν θύματα εκρήξεων από οβίδες βαρέος πυροβολικού, από ρουκέτες, πυραυλικές και αεροπορικές επιδρομές.
Ο πραγματικός απολογισμός θεωρείται ότι είναι σημαντικά μεγαλύτερος από το OHCHR, που διαθέτει μεγάλη ομάδα παρακολούθησης στην Ουκρανία, όμως δεν έχει καταφέρει να επαληθεύσει τις αναφορές για θύματα σε αρκετές σοβαρά πληγείσες πόλεις.
Τα σχόλια είναι κλειστά.