Τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης – Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν την ενίσχυση των 250 ευρώ
Σε διευκρινίσεις για τα μέτρα που ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.
Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «το ΑΕΠ αυξάνεται εντυπωσιακά. Στο 5,3% αναθεωρείται η εκτίμηση για το ΑΕΠ το 2022 από 3,1%, ενώ υποστήριξε ότι η ανάπτυξη το 2023 θα είναι 2,1%».
Με τις σημερινές εκτιμήσεις τα μέτρα για στήριξη της οικονομίας προκειμένου να αντιμετωπίσει το ενεργειακό κόστος φτάνει τα 13,2 δισ. ευρώ για το 2022, ενώ η δαπάνη από τον προϋπολογισμό είναι 4,3 δισ. ευρώ. Για να καλυφθούν οι δαπάνες κατατίθεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 2,9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα καθίσταται έτσι εφικτός ο στόχος για πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ το 2022.
Χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι το κόστος της παρέμβασης ανέρχεται στα 13,2 δισ. ευρώ το 2022 εκ των οποίων τα 10 δισ. ευρώ είναι το κόστος επιδότησης ρεύματος και φυσικού αερίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το 80% των συνολικών παρεμβάσεων κατευθύνονται στη γενναία επιδότηση με 4,1 δισ. ευρώ για τα νοικοκυριά και τα υπόλοιπα για επιχειρήσεις
«Η χώρα αναβαθμίστηκε 11 φορές μέσα στην τελευταία 3ετια και βρίσκεται κοντά στην απόκτηση βαθμίδας» είπε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι «η ένταση του προβλήματος της ακρίβειας θα είναι σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα είναι οξύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις και με μεγαλύτερη διάρκεια. Στο βασικό σενάριο ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός θα είναι 8,8% το 2022 και 5,5% για το 2023 ενώ στο δυσμενές σενάριο ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός θα αυξηθεί σημαντικά και η ευρωπαϊκή οικονομία θα μπει σε ύφεση το 2023».
Τα σχόλια είναι κλειστά.