Στα άδυτα του ISIS: Η μεγαλύτερη «φυλακή» τζιχαντιστών στη Συρία που τρομάζει την Ευρώπη
Η προοπτική η Τουρκία να αποκτήσει τον έλεγχο των φυλακών όπου κρατούνται μέλη του Ισλαμικού Κράτους -εφιαλτική εξέλιξη αν αναλογιστεί κανείς ότι κατά το παρελθόν ο Ερντογάν έχει κατηγορηθεί ότι «έβαζε πλάτες» στους τζιχαντιστές κατά τα πρώτα στάδια του συριακού εμφυλίου- κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και θέτει τις εμπλεκόμενες πλευρές προ των ευθυνών τους
Κυριολεκτικά στον αέρα βρίσκεται, μετά την τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία, η μοίρα χιλιάδων μαχητών του ISIS, οι οποίοι κρατούνται σε στρατόπεδα της χώρας.
Τη στιγμή που η ένταση στην περιοχή κλιμακώνεται και υπάρχει σαφής αλλαγή δεδομένων με την εμπλοκή κιόλας της Δαμασκού στο επιχειρησιακό μέτωπο στο πλευρό των Κούρδων, άπαντες στη Δύση εκφράζουν φόβο για αναβίωση του Ισλαμικού Κράτους.Το σχέδιο του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας στα σύνορα με τη βόρεια Συρία, στην οποία θα επιστρέψουν δυο εκατομμύρια σύροι πρόσφυγες που ζουν στη χώρα του, και παράλληλα να πλήξει τις αυτοδιοικούμενες περιοχές των Κούρδων στην περιοχή δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα επιτύχει.
Η Αγκυρα έχει διαμηνύσει σε κάθε τόνο πως θα έχει την ευθύνη μόνο για τους κρατούμενους τζιχανστιστές που θα βρίσκονται εντός της ζώνης ασφαλείας, ζητώντας από τις χώρες της Δύσης από όπου προέρχονται οι φυλακισμένοι μαχητές του ISIS να τους επαναπατρίσει.
Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ αφήνουν υπονοούμενα ότι οι Κούρδοι εσκεμμένα αφήνουν ελεύθερους ορισμένους κρατούμενους της οργάνωσης προκειμένου να αναγκάσουν τις ΗΠΑ να εμπλακούν στο μέτωπο, ενώ η ΕΕ τρέμει με την ιδέα και μόνο ενός τέτοιου ενδεχομένου.
Η προοπτική η Τουρκία να αποκτήσει τον έλεγχο των φυλακών όπου κρατούνται μέλη του Ισλαμικού Κράτους -εφιαλτική εξέλιξη αν αναλογιστεί κανείς ότι κατά το παρελθόν ο Ερντογάν έχει κατηγορηθεί ότι «έβαζε πλάτες» στους τζιχαντιστές κατά τα πρώτα στάδια του συριακού εμφυλίου- κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και θέτει τις εμπλεκόμενες πλευρές προ των ευθυνών τους.
Στο μεταξύ, οι κουρδικές δυνάμεις ανακοίνωσαν τις προηγούμενες ημέρες πως η φύλαξη στρατοπέδων που φιλοξενούνται μέλη του ISIS δεν θα αποτελεί πλέον πρώτη προτεραιότητα, καθώς τα στρατεύματα που τους φυλάσσουν σύντομα θα μεταφερθούν στην πρώτη γραμμή της μάχης.
Η αναβίωση
Με δεδομένη λοιπόν την εξέλιξη αυτή -και σε συνδυασμό με τις πρώτες μαζικές αποδράσεις τζιχαντιστών- εξάγει κανείς το συμπέρασμα πως ο κίνδυνος αναβίωσης του ISIS είναι πιο υπαρκτός από ποτέ.
Σύμφωνα με τον ελεγχόμενο από τους Κούρδους Συριακό Δημοκρατικό Στρατό (SDF), περίπου 12.000 ύποπτοι ως μέλη του Ισλαμικού Κράτους είναι φυλακισμένοι κοντά στην πόλη Ράκκα, όπου σημειώθηκαν οι πρώτες επιθέσεις μετά την εισβολή της Τουρκίας, ενώ λίγο νοτιότερα υπάρχει ο καταυλισμός αλ Χολ.
Αποτελεί τον μεγαλύτερο καταυλισμό, ο οποίος βρίσκεται μεν εκτός της ζώνης των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι δεν θα βρεθεί στο στόχαστρο. Σε αυτόν υπολογίζεται ότι φιλοξενούνται περίπου 70.000 γυναίκες και παιδιά που έχουν στενή σχέση με τον ISIS.
Αναμένουν την απελευθέρωση
Μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα εγκαταλείψουν την περιοχή, όσοι βρίσκονται εντός του κέντρου κράτησης προσδοκούν να απελευθερωθούν.
«Ξέρουν ότι η τουρκική επιχείρηση έχει αρχίσει» είπε μια γυναίκα στον Guardian, υποστηρίζοντας ότι είναι έτοιμοι να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που τους παρουσιάζεται και να αποδράσουν από το φρικτό αυτό μέρος.
Πράγματι, το στρατόπεδο αλ Χολ δεν αποτελεί ένα συνηθισμένο καταυλισμό, καθώς εκεί βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν την τρομοκρατική ομάδα.
Χιλιάδες σκηνές απλώνονται σε μια χαώδη στην κυριολεξία έκταση, όπου κυριαρχεί η σκόνη, η βρωμιά, οι βιαιοπραγίες, τα βασανιστήρια και το λαθρεμπόριο. Μάλιστα, οι κούρδοι φύλακες το χαρακτηρίζουν «ωρολογιακή βόμβα» έτοιμη να εκραγεί, ενώ αμερικανοί αξιωματούχοι το περιγράφουν ως εκκολαπτήριο για την επόμενη γενιά εξτρεμιστών.Σε αυτοψία που πραγματοποίησε η γερμανική εφημερίδα Bild συνάντησε εξαγριωμένους ανθρώπους, ανάμεσά τους και παιδιά. «Όταν το Ισλαμικό Κράτος επιστρέψει, θέλω να είμαι μέρος αυτού, δεν θέλω να γίνω γιατρός ή μηχανικός, θέλω να γίνω δολοφόνος» δηλώνει ένα μικρό αγόρι.
Το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να νικήθηκε τον περασμένο Μάρτιο, ωστόσο η απάνθρωπη ιδεολογία του ζει ακόμη εκεί μέσα.Τι απέγιναν οι χιλιάδες μαχητές
Όσο η δύναμη του ISIS περιοριζόταν, μειωνόταν και η κάλυψη των ειδήσεων γύρω από αυτό. Ο κόσμος άρχισε να εστιάζει περισσότερο σε άλλες συγκρούσεις στην περιοχή, γι’ αυτό ελάχιστοι αντιλήφθηκαν τι πραγματικά συνέβη με τις δεκάδες χιλιάδες οπαδούς του, οι οποίοι έπρεπε να φυλακιστούν σε ασφαλή σημεία.
«Ελέγχουμε τους φράχτες και τα τείχη που περιβάλλουν το στρατόπεδο» εξηγεί ένας από τους μόλις 400 φρουρούς που καλούνται να διασφαλίσουν την τάξη. «Αλλά στο εσωτερικό του, το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει να κυβερνά το στρατόπεδο».
Πρόσφατα, μάλιστα, ο ηγέτης του ISIS κάλεσε τους μαχητές του να καταστρέψουν τις φυλακές και τα στρατόπεδα των κρατούμενων τρομοκρατών: «Κάντε μια προσπάθεια να σώσετε τους αδελφούς και τις αδελφές σας, φυλακίζονται» είπε.
Η καθημερινότητα
Πολλές γυναίκες εντός του στρατοπέδου διαθέτουν τεχνολογικά εξελιγμένα κινητά τηλέφωνα τα οποία χρησιμοποιούν για να επικοινωνούν με τους συγγενείς του, ενώ άλλοι έχουν στην κατοχή τους μεγάλα ποσά μετρητών, με τα οποία μπορούν και αγοράζουν φαγητό και ρούχα.
Η μετάβαση στη Συρία ήταν το μεγαλύτερο λάθος μου, δηλώνει στην γερμανική εφημερίδα μια νεαρή μητέρα. «Εβλεπα καμένα σώματα, μωρά να βγαίνουν από τη μήτρα νεκρών γυναικών, αλλά αυτό είναι ο πόλεμος. Πρέπει να είναι σαφές στο μυαλό σου, διαφορετικά θα λυγίσεις ψυχολογικά».
Μοναδικός της στόχος να βγει μια μέρα από αυτό το στρατόπεδο. «Μια μέρα εδώ μέσα είναι χειρότερη από ένα χρόνο στη φυλακή» προσθέτει.Τι θα συμβεί, λοιπόν, με τη γυναίκα αυτή, καθώς και με άλλες χιλιάδες γυναίκες και παιδιά που βρίσκονται εκεί; Παραμένει ένα εξαιρετικά δύσκολο ερώτημα, ωστόσο το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το προσεχές διάστημα.
Το σίγουρο, όμως, είναι ότι κάθε μέρα που περνάει εκεί μέσα, καθιστά δυσκολότερη την αντιμετώπιση της βίαιης ριζοσπαστικοποίησης που οδηγεί στην τρομοκρατία.
Τα σχόλια είναι κλειστά.