Στ. Βουρβαχάκης: Ιστορική ευθύνη του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου η αντίσταση κατά της εγκατάστασης των αιολικών σταθμών στην Κρήτη

Στ. Βουρβαχάκης: Ιστορική ευθύνη του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου η αντίσταση κατά της εγκατάστασης των αιολικών σταθμών στην Κρήτη

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου που έγινε στις 19 Οκτωβρίου 2015 με θέμα την γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορούσε το Αιολικό Σύστημα Ηλεκτροπαραγωγής από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στο Δήμο Ρεθύμνου, ως δημοτικός σύμβουλος της δημοτικής παράταξης «ΡΕΘΥΜΝΟ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ» είχα καταψηφίσει τότε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Η θέση μου αυτή δεν έχει αλλάξει. Είμαι αντίθετος σε τέτοιες φαραωνικές επενδύσεις που αλλάζουν ριζικά την φυσιογνωμία του τοπίου, υποβαθμίζουν την Κρητική γη και δεν λύνουν και το ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης.

Η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών θα είναι μη αναστρέψιμη. Όποια προσπάθεια αποκατάστασης – πράγμα αδύνατο – θα αποτελέσει τεχνητό φυσικό περιβάλλον σε νέο ανάγλυφο, γιατί η επέμβαση στην μορφολογία του τοπίου θα είναι υπέρμετρα μεγάλη.

Οι οικονομικές επιπτώσεις στην κτηνοτροφία, στη μελισσοκομία και στον τουρισμό θα είναι πολύ μεγάλες. Ακυρώνεται κάθε άλλη εναλλακτική λύση για την ανάπτυξη του τόπου.

Ακόμα η δημιουργία των αιολικών σταθμών θα έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της εμπορικής αξίας της γης στην περιοχή.

Επίσης και οι τοπικές κοινωνίες είναι αντίθετες με την εγκατάσταση 63 αιολικών σταθμών με 736 γιγάντιες ανεμογεννήτριες στην Κρήτη.

Προκαλεί οργή η απόφαση της ΡΑΕ να δώσει σε δύο μεγάλες αιολικές εταιρίες, βεβαιώσεις παραγωγού Ειδικών Εργων στην Κρήτη με φωτογραφική τροπολογία και ενώ η παλιά τους άδεια έληγε το 2026 η νέα λήγει το 2036 με δικαίωμα παράτασης για άλλα 25 χρόνια.

Η αιολική ενέργεια δεν είναι δωρεάν για τους πολίτες. Την ακριβοπληρώνουν μέσα από το μίγμα της ενέργειας μαζί με το πετρέλαιο (όσες περισσότερες ΑΠΕ μπαίνουν στο σύστημα τόσο ακριβότερο γίνεται το ρεύμα) και την επιδοτούν αδρά με το τέλος ΑΠΕ ή το ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) και τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας (ΥΚΟ). Το ΕΤΜΕΑΡ αυξήθηκε 4.400% την περίοδο 2011 – 14.

Οι τιμές εκτοξεύτηκαν στην τιμή πώλησης της ενέργειας. Έτσι η Ελλάδα η χώρα με το φθηνότερο ρεύμα στην Ευρώπη γίνεται η ακριβότερη. Αλήθεια πόσα νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα τα τελευταία χρόνια?

Το ποιος ωφελείται δεν είναι δύσκολο να το καταλάβει κανείς.

Η ΡΑΕ αυτή τη στιγμή η οποία δίνει τις άδειες παραγωγής ΑΠΕ σε όλη την Ελλάδα είναι ανεξάρτητη αρχή από το κράτος, έχει περισσότερα δικαιώματα από το Υπουργείο Ενέργειας και δεν απολογείται σε κανέναν παρά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η διακυβέρνηση της χώρας μας από τα ενεργειακά μονοπώλια είναι δεδομένη και δεν μπορούμε να μιλάμε για ενεργειακό σχεδιασμό στην Κρήτη από την στιγμή που δεν δρούμε ανεξάρτητα αλλά ο κάθε νόμος του κράτους περνά από εξωτερικούς ελέγχους.

Θα πρέπει να τιμήσουμε την απόφαση που πήραμε ως Δημοτικό Συμβούλιο το 2015 και να αντιδράσουμε. Έχουμε ιστορική ευθύνη να προστατέψουμε τον τόπο μας από την υποβάθμιση του φυσικού μας περιβάλλοντος που προκαλεί η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Επιβάλλεται λοιπόν να επαναβεβαιωθεί η ομόφωνη απόφαση που πήραμε το 2015 και να επικαιροποιηθεί. Επιπλέον ο Δήμος Ρεθύμνου θα πρέπει να στηρίξει νομικά τους συνδημότες μας που θα προσφύγουν κατά οποιασδήποτε αδειοδότησης που είναι αντίθετη με την απόφαση 700/2015 του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου.

Βουρβαχάκης Σταύρος

Οικονομολόγος- Δημοτικός Σύμβουλος Ρεθύμνου

Επικεφαλής «ΡΕΘΥΜΝΟ – ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.