Σκέψεις και προτάσεις για το αύριο του Τουρισμού

Ημερομηνία:

του Νίκου Ασπιώτη

Παρακολουθώντας αυτό τον καιρό αυτά που διαδραματίζονται στην χώρα μας με την κρίση του κορωνοιού, και φιλτράροντας με την εμπειρία μου 35 χρόνων στον τομέα του Τουρισμού τις προτάσεις όλων, θα ήθελα να καταθέσω της δικές μου σκέψεις και προτάσεις.

Συμφωνώντας σε πολλά με τις σκέψεις και τις προτάσεις διακεκριμένων συναδέλφων, όπως του Πρόεδρου του ΣΕΤΕ, ΠΟΞ, HATTA, αλλά και πολλών άλλων συνδικαλιστικών ενώσεων του κλάδου, για τα σενάρια της Τουριστικής σαιζόν 2020 και της επόμενης ημέρας, αρχίζει να διαμορφώνεται μια εικόνα, που οι υπεύθυνοι, Κυβέρνηση, Αυτοδιοίκηση, Φορείς κ.α., πρέπει να την λάβουν σοβαρά υπόψιν, γιατί ο τομέας Τουρισμού, η βαριά μας βιομηχανία όπως πολλοί λένε, θα πρέπει να σταθεί στα πόδια του, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε ανθρωπιστική κρίση στην χώρα μας.

Κατά την ταπεινή μου άποψη υπάρχουν δύο σενάρια, να έχουμε μια μικρή σεζόν που θα πρέπει να δημιουργήσουμε προυποθέσεις για να υπάρξει, ειδάλως αυτή η χρονιά θα χαθεί τελείως και εκεί θα πρέπει να προετοιμαστούμε και κυρίως η Κυβέρνηση πως αυτό θα αντιμετωπισθεί μια τέτοια κατάσταση.

Συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Ρέτσο, ότι ότι θα περάσουμε σίγουρα 3 – 5 χρόνια, τα οποία θα είναι χρόνια ανάκτησης αυτών που χάνουμε.

Σίγουρα η εν λόγω κρίση αποτελεί ευκαιρία για ανάπτυξη νέων παραγωγικών τομέων, ώστε να υπάρχει διαφοροποίηση προϊόντων και όχι μονομερής εξάρτηση της Οικονομίας από τον Τουρισμό αλλά αυτό θα έχει μεγάλο χρονικό ορίζοντα.

Είναι προφανές ότι η μείωση των αφίξεων θα ξεπεράσει κατά πολύ το 50% με έτος βάσης το 2019 στο σενάριο που θα έχουμε μια μικρή σεζόν και θα επιφέρει ανάλογες επιπτώσεις όχι μόνο στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και καταλύματα.

Για τις ενεργές κρατήσεις, δεδομένου ότι υπάρχει αβεβαιότητα ως προς το πώς θα πάει η σεζόν φέτος (μερικό ή καθόλου άνοιγμα), θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τους πελάτες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Tour Operators
Κάθε ξενοδόχος γνωρίζει τί συμβόλαια έχει υπογράψει με τους πράκτορες και τί όρους εχουν θέσει κατά τη διάρκεια της συμφωνίας απο κοινού.

Το χειρότερο πράγμα λοιπόν που μπορεί να γίνεται στην περίπτωση των ακυρώσεων των κρατήσεων από Tour Operators και δη εν μέσω κρίσης είναι η κάθε πλευρά να αποποιείται των ευθυνών της.

Στην παρούσα φάση ωστόσο, αυτό δεν ωφελεί καμία πλευρά. Φροντίζουμε να διατηρούμε τις σχέσεις με τους πράκτορές μας υγιείς και να απευθυνόμαστε και οι δυο πλευρές με τον ίδιο σαφή τρόπο στον πελάτη.

Θα πρέπει το προιόν, Ξενοδόχοι, Καταλύματα κ.α., να κατανοήσει την σημασία του force majeure, λόγο της επιδημίας και να συνεργαστεί με τον Tour Operator, χτίζοντας και οι δύο πλευρές για το μέλλον.
Θα πρέπει όλοι να αναλογιστούν όλες της παραμέτρους προμηθευτή και προιόντος.

Από την άλλη η Πολιτεία θα πρέπει να επεξεργαστεί τα σενάρια και να προβεί σε άμεσες ενέργειες.

Οι προτάσεις
Μερικές απο τις προτάσεις που θα ήθελα και εγώ να καταθέσω, φιλτράροντας πολλές προτάσεις απο φορείς, είναι οι ακόλουθες:

1. Παράταση επιχορήγησης του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους των εργαζομένων, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους οι εργαζόμενοι με τον αναιμικό κύκλο εργασιών που αναμένεται να έχουν οι επιχειρήσεις.
Συμπληρωματικά, για όσες επιχειρήσεις λειτουργήσουν, θα πρέπει να εξεταστεί και η επιδότηση εργασίας με ουσιαστική συμμετοχή στο μη μισθολογικό κόστος, ώστε το βάρος της απασχόλησης να μην είναι δυσανάλογο των εισπράξεων.
Οι μικρές ενέσεις ρευστότητας, τόσο από τον εσωτερικό τουρισμό, όσο και από την περιορισμένη σε χρονική διάρκεια της -έως και ανύπαρκτη για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα- τουριστικής σεζόν, δεν αποτελεί κίνητρο για να ανοίξουν οι επιχειρήσεις. Αντίθετα αποθαρρύνουν.
Εξετάζεται πλέον και η αναστολή λειτουργίας από αρκετούς ξενοδόχους ως μέσο επιβίωσης, με ότι καταστροφικές συνέπειες θα έχει αυτή στο σύνολο της οικονομίας, που εξαρτάται από την ευρύτατη οικονομία της φιλοξενίας.

2. Άμεση χορήγηση του εξαγγελθέντος από την Κυβέρνηση κεφαλαίου κίνησης με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου 5ετούς διάρκειας με χαριστική περίοδο 18 μηνών έως και στο 30% του κύκλου εργασιών του 2019 για κάθε ξενοδοχειακή επιχείρηση.
Το κεφάλαιο αυτό είναι αναγκαίο για την κάλυψη του πλήθους των υποχρεώσεων που συνεχίζει να προκαλεί η απρόβλεπτη διάρκεια της κρίσης. Αυτά τα μέτρα είναι αναγκαία για κάθε ξενοδοχείο, είτε είναι εν λειτουργία είτε όχι, ώστε να υπάρξουν οι προϋποθέσεις επανεκκίνησης του συνόλου των Τουριστικών Επιχειρήσεων σε ποιοτικό επίπεδο τουλάχιστον αντίστοιχο με αυτό της προ κρίσεως περιόδου.

3. Αναστολή πληρωμής φόρων προς το Δημόσιο και τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις μέχρι να υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής στην κανονικότητα.
Η μηδενική ρευστότητα από τις συσσωρευόμενες ζημίες που επεκτείνονται πολύ πέραν της περιόδου αναστολής λειτουργίας, δεν επιτρέπουν την πληρωμή έστω και μέρους των υποχρεώσεων.

4. Επιδότηση των τόκων από το Δημόσιο των υφισταμένων δανείων, μακροπροθέσμων και βραχυπροθέσμων, για περίοδο τουλάχιστον 12 μηνών αφού η επιστροφή στην αρχή της κανονικότητας δεν αναμένεται πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου 2021, ενώ σε κερδοφόρες χρονιές θα αποτελέσει το 2022, μετά τον μαζικό εμβολιασμό των κατοίκων της Ευρώπης.

5. Μείωση του ΦΠΑ από 1/6/2020 και για όσο χρόνο χρειαστεί να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος: της διαμονής στο 6%, όλης της εστίασης στο 13%, της υπηρεσίας του τουριστικού πακέτου στο 13%, των εγχώριων μεταφορών στο 13% και παραμονής του θαλάσσιου τουρισμού στο 12%.

6. Μη καταβολή προκαταβολής φόρου εισοδήματος για το 2020.
Αναστολή του τέλους διανυκτέρευσης που επιβαρύνει τον πελάτη, για το 2020.

7. Στοχευμένη καμπάνια προβολής, με συνεργασία Υπουργείου Τουρισμού-ΕΟΤ, για κάθε περιφερειακή ενότητα.
Περιφέρεια & Δήμοι, συνεργασία.
Άμεση συνεργασία του Υπουργείου Τουρισμού και επαφές με τους Tour Operators, προτάσεις κινήτρων και γιά επέκταση της τουριστικής σαιζόν.

8. Τη στήριξή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, από κοινού με την Ένωση Ευρωπαϊκών Συνδέσμων Τουριστικών Γραφείων, ECTAA, και την ευρωπαϊκή ένωση τoυρισμού, ΕΤΟΑ με καθοδήγηση του ΗΑΤΤΑ, για την εφαρμογή νέων κανονισμών ασφαλείας στα τουριστικά πούλμαν για τον Covid-19.

9. Επαγγελματικές μισθώσεις. Για μια εποχική τουριστική επιχείρηση με 6 μήνες σεζόν (Απρίλιο – Σεπτέμβριο) κάθε μήνας ενοικίου ουσιαστικά είναι διπλός, καθώς ο κύκλος εργασιών τους υλοποιείται εντός 6 μηνών.
Θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη ώστε οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις να επιχορηγηθούν για το 60% του ενοικίου που θα κληθούν να καταβάλλουν τόσο για το χρονικό διάστημα που παρέμειναν κλειστές όσο και για το χρονικό διάστημα που θα κληθούν να επαναλειτουργήσουν, αφού είναι 0ρατός πλέον ο κίνδυνος να χάσουν μέχρι το 70% του κύκλου εργασιών της προηγούμενης χρονιάς».

10. Τεστ Ανίχνευσης Κορονοϊού COVID-19
Σε κάθε κύρια τουριστική περιοχή πρέπει να δημιουργηθούν βάσεις για άμεση ανίχνευση, και οι Περιφέρειες /Δήμοι σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, θα πρέπει με ομάδες διαχείρισης κρίσης που θα πρέπει να έχουν δημιουργήσει να διαχειρίζονται τοπικά, επιχειρησιακά & επικοινωνιακά, τα τυχόν συμβάντα.

11. Επαναφορά ΕΣΠΑ με δυνατότητα επιδότησης επιλέξιμων επενδύσεων κατασκευών, τεχνολογίας και υπηρεσιών, για όλα τα μεγέθη επιχειρήσεων.¨

Τέλος θα ήθελα να σας υπενθυμίζω δύο από τις πέντε συμβουλές στους τουριστικούς επιχειρηματίες από το άρθρο «η Πανδημία του Φόβου» του πρ. Προέδρου του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέα Ανδρεάδη:

«Η πανδημία του φόβου, όχι του κορωνοϊού κάνει την μεγαλύτερη ζημιά. Τσουνάμι είναι θα περάσει. Ακούμε κυβέρνηση & ειδικούς, δίνουμε κουράγιο στις ομάδες μας».

«Αποφεύγουμε απολύσεις & σπασμωδικές κινήσεις. Το τσουνάμι θα περάσει, η ομάδα μας θα είναι δίπλα μας πάντα».

Ο δρόμος που έχουμε πάρει είναι μονόδρομος και έχει μόνο μία κατεύθυνση, «μπροστά». Για να υπάρξει επόμενη μέρα είναι απαραίτητο να είμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

(*) Ο κ. Νίκος Ασπιώτης, είναι στέλεχος Τουριστικού Οργανισμού, επικεφαλής της Ομάδας των ΜΜΕ του Τομέα Τουρισμού της ΝΔ, σύμβουλος της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

ΠΗΓΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

ΣΕΤΕ
ΗΑΤΤΑ
ΠΟΞ
ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ

https://money-tourism.gr/

politika-kritis-header-ad
Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Τουρισμός Πάνω από 35 εκατ. οι τουρίστες...

Τουρισμός: Σύμφωνα με την ΤτΕ η μέση δαπάνη ανά...

Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών: Μειώθηκε τον Νοέμβριο –...

Καθοριστικός ήταν ο ρόλος του τουρισμού και δευτερευόντων των...

Τουρισμός Πάνω από 35 εκατ. οι τουρίστες...

Τουρισμός: Σύμφωνα με την ΤτΕ η μέση δαπάνη ανά...

Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών: Μειώθηκε τον Νοέμβριο –...

Καθοριστικός ήταν ο ρόλος του τουρισμού και δευτερευόντων των...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-header-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Αναγνώρισε και αντιμετώπισε την αρνητικότητα

Οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται από αρνητικότητα συχνά χρησιμοποιούν συγκεκριμένες...

Κοπή πίτας στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου

Μανώλης Μενεγάκης: Δημιουργική χρονιά προς όφελος των δημοτών, του...

Κορωνοϊός: Ψευτογιατρός πλασάρει σκευάσματα για δήθεν αποτοξίνωση από τα εμβόλια

Ο «θεραπευτής», όπως συστήνεται μέσω της ιστοσελίδας που διατηρεί,...