Σημαντικές εξελίξεις φέρνουν και στην Κρήτη οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές του φετινού καλοκαιριού από την Τουρκία, με την κυβέρνηση να αναζητά άμεσα χώρους να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται υπό πολύ κακές συνθήκες στα κέντρα φιλοξενίας του ανατολικού Αιγαίου.
Ο σχεδιασμός για την μετακίνηση 10.000 ατόμων μέχρι το τέλος του 2020 σε όλη τη χώρα δεν αφήνει ανεπηρέαστη την Κρήτη αφού ήδη έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να βρεθούν χώροι φιλοξενίας, κυρίως ξενοδοχεία, όπου θα φιλοξενηθούν σημαντικοί αριθμοί προσφύγων και μεταναστών.
Στην προσπάθεια αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες του Ράδιο Λασίθι έχει ήδη γίνει προσέγγιση σε ξενοδοχείο σε τουριστική περιοχής ανατολικά της Ιεράπετρας, για την φιλοξενία 300 ατόμων, κάτι που ήδη έχει προκαλέσει ανησυχία στον τουριστικό κόσμο της περιοχής, χωρίς πάντως μέχρι στιγμής να έχει υπογραφεί κάποια συμφωνία.
Το περασμένο Σάββατο έγινε σύσκεψη με αρμόδιους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τη συμμετοχή όλων των τουριστικών φορέων της Κρήτης, όπου ενημερώθηκαν για τον διαγωνισμό που είναι σε εξέλιξη για τη μίσθωση χώρων, με αντίτιμο 12 ευρώ ανά άτομο, με όλο τον τουριστικό κόσμο της Κρήτης να είναι αντίθετος σε ενδεχόμενη φιλοξενία προσφύγων σε ξενοδοχεία του νησιού.
Στο Ράδιο Λασίθι μίλησαν για το θέμα οι πρόεδροι των ξενοδόχων Ιεράπετρας και Σητείας, Γιώργος Βαρδάκης, και Γιάννης Κακουράκης τονίζοντας και οι δύο πως ενδεχόμενη δημιουργία ενός κέντρου στο οποίο θα φιλοξενηθούν υπό κακές συνθήκες μεγάλους πληθυσμούς, θα ήταν ένα τεράστιο πλήγμα για τον τουρισμό της περιοχής, χωρίς να υπάρχει αντίθεση στο ενδεχόμενο φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών σε σπίτια της περιοχής, κάτι που άλλωστε συμβαίνει τα τελευταία χρόνια χωρίς προβλήματα στη Σητεία.
Ο κ. Βαρδάκης τόνισε πως η εμπειρία της κρατικής διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος έχει δείξει πως οι επιπτώσεις είναι πολύ αρνητικές τόσο για τη διαβίωση των μεταναστών όσο και των περιοχών που τους φιλοξενούν.
Αυτή τη στιγμή όπως είπε δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια οργανωμένη διαχείριση του προβλήματος, αλλά για μια κατάσταση όπου το κράτος λειτουργεί με το «μαχαίρι στο λαιμό», λόγω της κατάστασης με υπεράριθμους πρόσφυγες στα νησιά.