Έχουν αποδεκατιστεί κοπάδια στη Θεσσαλία – Συμβουλές από τον κτηνίατρο του ΕΛΓΑ στην Κρήτη, Κώστα Ψαρουδάκη
Εγκληματικό λάθος για τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων μας (ως προς τα ζώα, χωρίς κανένα πρόβλημα για τον καταναλωτή) μπορεί να αποδειχτεί η απόσπαση μιας προβατίνας από αιγοπρόβατα που μεταφέρονται από άλλες περιοχές της χώρας για να σφαγούν στην Κρήτη, για να καταλήξει σε στάνη αντί για τα σφαγεία, αφού ο καταρροϊκός πυρετός των αιγοπροβάτων ήδη αποδεκατίζει ολόκληρα κοπάδια στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.
Σύμφωνα, μάλιστα, με σχετική ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής – Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, υπάρχει επανεμφάνιση του νοσήματος και σε όμορη περιφέρεια, και για τον λόγο αυτό συστήνονται σοβαρά μέτρα προστασίας των αιγοπροβάτων από τον καταρροϊκό πυρετό σε ολόκληρη τη χώρα!
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της υπηρεσίας, ο καταρροϊκός πυρετός είναι ένα νόσημα που οφείλεται σε ιό και είναι υποχρεωτικής δήλωσης. Προσβάλλει όλα τα είδη των μηρυκαστικών (αιγοπρόβατα, βοοειδή) εκτός των άγριων ζώων. Μεταδίδεται μέσω κουνουπιών του είδους Cullicoides imicola μόνο στα ευαίσθητα είδη ζώων και όχι στον άνθρωπο (ζωονόσος).
Τα συμπτώματα που εμφανίζουν τα ζώα είναι: πυρετός με ανορεξία και κατάπτωση, οίδημα της κεφαλής, μπλε χρωματισμό της γλώσσας, ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα, σιελόρροια, έλκη και εφελκίδες (κρούστες) γύρω από το στόμα και θάνατος (αιφνίδιος ή μη).
Λόγω της επανεμφάνισης του νοσήματος σε όμορη περιφέρεια, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας τονίζει την αναγκαιότητα όλοι οι εκτροφείς αιγοπροβάτων και βοοειδών της Περιφέρειας Θεσσαλίας να εφαρμόσουν άμεσα τα παρακάτω μέτρα:
«- Τη χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών ουσιών πάνω στα ζώα για την καταπολέμηση των εντόμων-φορέων του νοσήματος, κατόπιν υπόδειξης των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών. Τα εν λόγω σκευάσματα οι κτηνοτρόφοι θα τα προμηθεύονται με κτηνιατρική συνταγή και θα αναγράφονται υποχρεωτικά στο Μητρώο Φαρμακευτικής Αγωγής της εκμετάλλευσης. Οι κτηνοτρόφοι εκτροφών που παραδίδουν γάλα ή πρόκειται να προβούν σε σφαγή αμνοεριφίων, θα πρέπει να τηρούν σχολαστικά τους χρόνους αναμονής για το γάλα και το κρέας.
– Τη διενέργεια τακτικών εντομοκτονιών με κατάλληλα και εγκεκριμένα εντομοκτόνα στους στάβλους, στον περιβάλλοντα χώρο, στις κοπροσωρούς και στον εξοπλισμό των εγκαταστάσεων.
– Τη σχολαστική απολύμανση όλων των οχημάτων μεταφοράς των ζώων, τόσο πριν τη φόρτωσή τους όσο και μετά την εκφόρτωση των ζώων.
– Την απομάκρυνση από τον χώρο της εκτροφής τους των εστιών ρύπανσης και των πιθανών λιμναζόντων υδάτων που ευνοούν την ανάπτυξη των εντόμων-φορέων (κουνουπιών).
– Την αποφυγή μετακίνησης των ζώων για βοσκή κατά τις ώρες δραστηριότητας των εντόμων, δηλαδή από τη δύση μέχρι και την ανατολή του ήλιου.
– Τον καθημερινό έλεγχο των ζώων τους για τυχόν ύποπτα κρούσματα. Σε περίπτωση που ο κτηνοτρόφος διαπιστώσει ύποπτα συμπτώματα σε ζώα του, να επικοινωνήσει άμεσα με τις αρμόδιες κτηνιατρικές Αρχές ή με ιδιώτη κτηνίατρο και να απομονώσει τα ύποπτα ζώα σε χώρο που να μην έρχονται σε επαφή με τα υγιή.
– Σε περίπτωση αγοράς ζώων από άλλη εκμετάλλευση, τα νεοεισαχθέντα ζώα να παραμένουν σε περιορισμό από τα υπόλοιπα ζώα της εκτροφής για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δέκα ημερών.
– Όλοι οι κτηνοτρόφοι οφείλουν να προμηθεύονται ζώα με νόμιμες διαδικασίες, να ενημερώνουν τις αρμόδιες κτηνιατρικές Αρχές της περιοχής τους, να προσκομίζουν τα υγειονομικά πιστοποιητικά (επίσημα έγγραφα) και να έχουν όλα τα ζώα τους ταυτοποιημένα με ενώτια ή ηλεκτρονικούς βώλους».
Παρακάτω, η ανακοίνωση ξεκαθαρίζει πως οι υπεύθυνοι των εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και βοοειδών είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν εγκαίρως τις τοπικές κτηνιατρικές Αρχές σε κάθε περίπτωση που ένα ζώο εμφανίζει ύποπτα κλινικά συμπτώματα.
Τέλος, τονίζεται ότι η νόσος δε μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο είτε με άμεση επαφή με ασθενή ζώα, είτε με την κατανάλωση κρέατος ή γαλακτοκομικών ειδών, συνεπώς δεν αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία.
«Να τηρούνται οι διαδικασίες»
Μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες, ο κτηνίατρος του ΕΛΓΑ στην Κρήτη Κώστας Ψαρουδάκης ξεκαθάρισε πως «επειδή για κάθε αυτοκίνητο με ζώα που καταφτάνουν με τα πλοία της γραμμής στα λιμάνια της Κρήτης δε γίνεται να παρακολουθούνται από δύο αστυνομικούς κάθε φορά η πορεία τους μέχρι να καταλήξουν στα σφαγεία, καλό θα είναι ζωέμποροι και κτηνοτρόφοι να τηρούν κατά γράμμα μία βασική αρχή: “100 αρνιά έφτασαν στο λιμάνι; 100 αρνιά θα καταλήξουν και στα σφαγεία. Και θα είναι τα ίδια”… “Είδα μία προβατίνα και μου άρεσε και στον δρόμο μέχρι τα σφαγεία την πήρα και την πήγα στο κοπάδι μου για αναπαραγωγή, αντικαθιστώντας τη με μία άλλη”, αυτό είναι κάτι που σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να γίνεται», εξηγεί στην εφημερίδα μας ο Κώστας Ψαρουδάκης.
«Δεν είναι ο τομέας μου ο καταρροϊκός πυρετός των αιγοπροβάτων, αφού ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει την ασθένεια αυτή. Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ αναφέρεται μόνο στον κακοήθη καταρροϊκό πυρετό των βοοειδών, που δεν έχει καμιά σχέση με την αρρώστια των αιγοπροβάτων. Αλλά γενικά εγώ δεν έχω πληροφορίες για εμφάνιση κρούσματος στην Κρήτη», ξεκαθαρίζει στη “Νέα Κρήτη” ο κτηνίατρος του ΕΛΓΑ Κώστας Ψαρουδάκης.
«Πάντως, ξέρω ότι υπάρχει εγρήγορση από τις κτηνιατρικές και υγειονομικές Αρχές στις πύλες εισόδου για να ελέγχονται τα ζώα για κακοήθη καταρροϊκό πυρετό»…
Ωστόσο, ο κ. Ψαρουδάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Κρήτη, λέγοντας στην εφημερίδα μας ότι έχουν πριν από δεκαετίες συμβεί στην Κρήτη διάφορα «παρατράγουδα» με τη μεταφορά ζώων που είχαν κάποιες ασθένειες και στη διαδρομή από το λιμάνι ως τα σφαγεία έγινε η αντικατάστασή τους με άλλα ζώα, παράνομα, με συνέπεια οι ασθένειες να μεταφερθούν και στον ζωικό πληθυσμό της Κρήτης.
«Αυτά όμως είναι κουταμάρες. Ακόμα κι αν δεν πρόκειται για ζωοανθρωπονόσους, αυτές οι ενέργειες δε θα πρέπει να γίνονται», τονίζει στην εφημερίδα μας ο Κώστας Ψαρουδάκης.
«Στην πράξη συμβαίνουν. Αλλά δεν είναι δυνατόν κάθε αυτοκίνητο που θα έρθει με ζωντανά ζώα να το παρακολουθεί ένας αστυνομικός ή ένας κτηνίατρος μέχρι να φτάσει στα σφαγεία. Μάλιστα, κάποτε στη δεκαετία του ’90, με αυτόν τον τρόπο είχαμε αυξημένα κρούσματα ποδοδερματίτιδος. Από αυτές που βγάζουν φούσκες και πληγές στα πόδια των αιγοπροβάτων. Πέφτουν τα νύχια τους και κουτσαίνονται, ενώ αρκετά πεθαίνουν».
Καταλήγοντας, ο κ. Ψαρουδάκης τονίζει ότι, με βάση όσα ισχύουν βάσει νομοθεσίας και κοινοτικών κανονισμών, τα ζώα με νοσήματα που δε μεταφέρονται στον άνθρωπο μπορούν να σφαγούν, αλλά μόνο στην περιοχή όπου εντοπίζονται τα κρούσματα και να καταλήξουν στο πιάτο μας χωρίς κανένα πρόβλημα. Αρκεί βέβαια, όπως λέει, να μην έχουν αρχίσει να αδυνατίζουν και να μην έχουν εμφανίσει πυρετό, κάτι για το οποίο γίνεται κτηνιατρικός υγειονομικός έλεγχος των σφάγιων και των παραπροϊόντων τους, με κύριο σκοπό την απομάκρυνση από την κυκλοφορία όλων εκείνων που κρίνονται ως ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση. Υπεύθυνος για την επιθεώρηση μετά τη σφαγή είναι ο επίσημος κτηνίατρος.https://www.neakriti.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.