Shadow Rule: Ο κανόνας που μας δείχνει πόσο επιβλαβής είναι ο ήλιος

Ημερομηνία:

Καθώς η Γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της, το φως του ήλιου πέφτει σε διαφορετικές γωνίες μέσα στην ημέρα, χαρίζοντάς μας τις όμορφες εικόνες της ανατολής και της δύσης. Αυτή η γωνία που διαρκώς μετατοπίζεται, επηρεάζει τη δύναμη της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου, που πρέπει να προσέχουμε αν περνάμε χρόνο έξω.

Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους για να το κάνετε αυτό είναι να ακολουθήσετε τον «κανόνα της σκιάς», ο οποίος μπορεί να σας δείξει την ένταση αυτών των ακτίνων UV οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πιθανότατα έχετε παρατηρήσει ότι η σκιά σας είναι πιο κοντή κάποιες στιγμές της ημέρας ενώ άλλες πάλι όχι. Αυτή η παρατήρηση μπορεί να σας πει πολλά για την κατάσταση του ήλιου.

Τι μας λέει ο «κανόνας της σκιάς»
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αν η σκιά σας είναι πιο κοντή από εσάς, τότε η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι υψηλή. Αν η σκιά σας είναι ψηλότερη από εσάς, η υπεριώδης ακτινοβολία είναι λιγότερο έντονη. Όσο πιο ισχυρή είναι η υπεριώδης ακτινοβολία, τόσο πιο πιθανό είναι να υποστείτε βλάβη από τον ήλιο. Η πιο κοντή σκιά εμφανίζεται συνήθως όταν ο ήλιος είναι στο αποκορύφωμά του.

Για αυτό είναι σημαντικό να αναζητάτε σκιά και να αποφεύγετε τις ώρες αιχμής του ηλιακού φωτός, που κυμαίνονται από τις δέκα το πρωί έως και τις τέσσερις το απόγευμα. Εάν είστε έξω κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, βεβαιωθείτε ότι είστε επιμελής όσον αφορά την εφαρμογή της σωστής ποσότητας αντηλιακού ευρέος φάσματος κάθε δύο ώρες.

Στην περίπτωση που πρέπει να περάσετε πολύ χρόνο έξω, σκεφτείτε να επενδύσετε σε ρούχα με προστατευτική σύνθεση που δεν επιτρέπουν στην υπεριώδη ακτινοβολία να διεισδύσει και να φτάσει στην επιδερμίδα σας.

«Δεν υπάρχει ασφαλές μαύρισμα»
Με αυτήν την φράση, οι ειδικοί μας υπενθυμίζουν ότι οι βλάβες δεν ισοδυναμούν απαραιτήτως με ηλιακό έγκαυμα. Κάθε φορά που εκτιθέμεθα στις υπεριώδεις ακτίνες, είτε περπατάμε προς την δουλειά είτε απολαμβάνουμε την ηλιοθεραπεία μας, συσσωρεύουμε βλάβη στο DNA στα κύτταρα του δέρματός μας.

Η ζημιά στο DNA είναι αθροιστική, γεγονός που σημαίνει ότι συσσωρεύεται με την πάροδο του χρόνου και είναι αυτό που οδηγεί στα σημάδια πρόωρης γήρανσης που βλέπουμε στην περίπτωση των ρυτίδων ή των σκούρων κηλίδων, ακόμα και στον καρκίνο του δέρματος.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ανύπαρκτη η σχέση της Gen Z με...

Σχεδόν το 64% των ερωτηθέντων της Gen Z δήλωσαν...

«Δεν θέλω να ακούω κακό λόγο για...

Ο Μίμης Δομάζος και η Βίκυ Μοσχολιού έζησαν έναν...

Ανύπαρκτη η σχέση της Gen Z με...

Σχεδόν το 64% των ερωτηθέντων της Gen Z δήλωσαν...

«Δεν θέλω να ακούω κακό λόγο για...

Ο Μίμης Δομάζος και η Βίκυ Μοσχολιού έζησαν έναν...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Συμμετοχή ΥΦΕΘΑ Γιάννη Κεφαλογιάννη στο 3ο Delphi Brussels Forum

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, συμμετείχε χτες, Πέμπτη...

Εορτολόγιο 1η Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Σάββατο 1η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του...

Χανιά:Κοπή Βασιλόπιτας Κοινωφελούς Ιδρύματος ΄΄Αγία Σοφία΄΄

ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» Το Κοινωφελές Ίδρυμα «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»...