Self test : Με επιβάρυνση προς τον φαρμακοποιό για όποιον πολίτη επιθυμεί βοήθεια
Δωρεάν ως προς τη διάθεση προς τους πολίτες από τα φαρμακεία με μικρή οικονομική επιβάρυνση προς τον φαρμακοποιό για όποιον πολίτη επιθυμεί βοήθεια.
Σε όλους τους τόνους ξεκαθαρίζουν από την κυβέρνηση ότι η διάθεση των self test προς τους πολίτες είναι δωρεάν, όμως ακόμα είναι υπό συζήτηση το κόστος σε περίπτωση που κάποιος ζητήσει από τον φαρμακοποιό να τον βοηθήσει. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τα επόμενα 24ωρα οι συζητήσεις, για τα αιτήματα των φαρμακοποιών με την κυβέρνηση, θα έχουν φέρει τις απαντήσεις για το κόστος, με στελέχη να διευκρινίζουν πως το αντίτιμο θα είναι μικρό.
Κάθε πολίτης, από αρχές Απριλίου, θα μπορεί να προμηθεύεται δωρεάν από το φαρμακείο της γειτονιάς του ένα test ανά εβδομάδα, παρέχοντας τον ΑΜΚΑ στον φαρμακοποιό, ενώ η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει τη δημιουργία πλατφόρμας, στην οποία θα δηλώνονται τα κρούσματα που θα προκύπτουν από τα self test. Η υπάρχουσα πλατφόρμα συνταγογράφησης θα λειτουργήσει ως δεξαμενή πληροφοριών για την καταχώρηση των τεστ που θα χρεώνονται σε κάθε ΑΜΚΑ.
Στην περίπτωση που ο πολίτης αδυνατεί να κάνει μόνος του το τεστ κορονοϊού τότε με μια μικρή επιβάρυνση, αν ο ίδιος θέλει, θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει τη διαδικασία σε ένα φαρμακείο της γειτονιάς του έναντι του αντιτίμου.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Θεόδωρο Λιβάνιο (OPEN) το κόστος μπορεί να στα 2-3 ευρώ τονίζοντας ότι βρισκόμαστε σε συνεργασία με θεσμικά και συνδικαλιστικά όργανα των φαρμακείων. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ υπογράμμισε ότι θα ήταν αστείο να ζητείται αμοιβή για ένα τεστ που είναι δωρεάν και απλά θα υπάρχει στο ράφι των φαρμακείων προκειμένου να το προμηθεύονται οι πολίτες.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι θα υπάρχει ένα συμβολικό, προκαθορισμένο, αντίτιμο για όποιον πολίτη επιθυμεί να τον βοηθήσει ο φαρμακοποιός είτε για τη διενέργεια είτε για την εκπαίδευση του τεστ. Παράλληλα, ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι τα θετικά αποτελέσματα των self test θα πρέπει να δηλώνονται προκειμένου ο πολίτης να μπορεί να οδηγείται σε επιβεβαιωτικό τεστ σε δημόσια δομή για να υπάρξει επιβεβαίωση της θετικής διάγνωσης. Στόχος όπως είπε είναι να υπάρχει μαζική διάγνωση των θετικών κρουσμάτων καθώς από εδώ και πέρα θα ζούμε με τα πολλά κρούσματα.
Αϋλη συνταγογράφηση
«Το σύστημα για να δηλώνονται τα κρούσματα από τους πολίτες που θα κάνουν self test θα αλληλοεπιδρά με αυτό της άυλης συνταγογράφησης, στο οποίο έχουν πρόσβαση όλοι οι φαρμακοποιοί. Εκ των πραγμάτων θα πρέπει να υπάρξει μια πλατφόρμα κυρίως για στατιστικούς λόγους, να υπάρχει μια πρώτη καταγραφή και για να έχει μια εικόνα ο ΕΟΔΥ για τους πολίτες που έκαναν το τεστ.
Επιπλέον, θα υπάρξει μια πλατφόρμα για να δηλώνονται όσοι έχουν θετικό αποτέλεσμα, εφόσον το επιθυμούν. Δε θα είναι απολύτως ισοδύναμο με το να πάει ο πολίτης σε ένα διαγνωστικό κέντρο ή να καταγραφεί κεντρικά στο μητρώο Covid, αλλά θα είναι χρήσιμο», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.
Στο θέμα των self test αναφέρθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα που προχωρά, από το τέλος Μαρτίου-αρχές Απριλίου, σε δωρεάν παροχή self-test σε όλο τον πληθυσμό. Κάθε πολίτης θα μπορεί να προμηθεύεται δωρεάν από το φαρμακείο της γειτονιάς του ένα τεστ ανά εβδομάδα, παρέχοντας τον ΑΜΚΑ στον φαρμακοποιό. Κάθε πολίτης θα έχει έτσι τη δυνατότητα επιτήρησης της υγείας του και σύμπραξης στην ανάσχεση της διασποράς του ιού».
H πλατφόρμα
Σε λίγες ημέρες όλοι οι Έλληνες θα έχουν τη δυνατότητα να παραλαμβάνουν ένα rapid τεστ κάθε εβδομάδα προκειμένου να το κάνουν μέσα από μία απλή διαδικασία στο σπίτι τους και να μαθαίνουν εάν είναι θετικοί στον κοροναϊό μόλις σε 30 λεπτά.
Το ερώτημα που υπήρχε ήταν τι θα κάνουν οι πολίτες που θα είναι θετικοί στο ιό. Όπως αποκάλυψε ο ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ετοιμάζεται πλατφόρμα στην οποία θα δηλώνονται τα κρούσματα κορoναϊού που θα προκύπτουν από τα self test.
«Το σύστημα για να δηλώνονται τα κρούσματα από τους πολίτες που θα κάνουν self test θα αλληλεπιδρά με αυτό της άυλης συνταγογράφησης, στο οποίο έχουν πρόσβαση όλοι οι φαρμακοποιοί. Εκ των πραγμάτων θα πρέπει να υπάρξει μια πλατφόρμα κυρίως για στατιστικούς λόγους, να υπάρχει μια πρώτη καταγραφή και για να έχει μια εικόνα ο ΕΟΔΥ για τους πολίτες που έκαναν το τεστ.
Επιπλέον, θα υπάρξει μια πλατφόρμα για να δηλώνονται όσοι έχουν θετικό αποτέλεσμα, εφόσον το επιθυμούν. Δε θα είναι απολύτως ισοδύναμο με το να πάει ο πολίτης σε ένα διαγνωστικό κέντρο ή να καταγραφεί κεντρικά στο μητρώο Covid, αλλά θα είναι χρήσιμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης.
Βήμα – βήμα η διαδικασία για το self test
Τα self test για τον κοροναϊό προορίζονται για χρήση κατ’ οίκον, είναι νέας τεχνολογίας και πολύ εύκολα στη χρήση τους.
Γι’ αυτό το νέο «εργαλείο» κατά της πανδημίας αλλά και για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μίλησε χθες ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης.
«Η χορήγηση των δωρεάν self test ξεκινά αρχές Απριλίου. Είναι ρινικά και σιέλου και πολύ εύκολα στη χρήση. Αν κάποιος βρεθεί θετικός θα πρέπει να το καταχωρεί σε πλατφόρμα», λέει ο Θανάσης Κοντογεώργης.
Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης στη συνέντευξή του υπενθυμίζει ότι σε κάθε πολίτη αντιστοιχούν τέσσερα self test, τα οποία θα διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία.
Σε τι διαφέρει από το κλασικό rapid test
Όπως αναφέρει ο κ. Κοντογεώργης, την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου και αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με το ρυθμιστικό πλαίσιο και τις προμήθειες, θα υπάρξουν αναλυτικές ανακοινώσεις και θα μπορεί ο κάθε πολίτης που διαθέτει ΑΜΚΑ να κάνει τέσσερα τεστ κάθε μήνα από τα φαρμακεία της χώρας.
Όπως εξηγεί στο Open δεν πρόκειται για τα κλασικά rapid test τα οποία γνωρίζουμε, αλλά είναι μια νέα τεχνολογία, είναι πολύ εύκολα στη χρήση τους, αφού προορίζονται για χρήση κατ’ οίκον.
«Δεν προϋποθέτουν τη βοήθεια από επαγγελματία υγείας για τη διενέργειά τους, θα υπάρξουν βίντεο και φυλλάδια τα οποία θα είναι προσβάσιμα σε όλους τους πολίτες», προσθέτει.
Η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς
Κατά τα λοιπά, σε ό,τι αφορά στην πλατφόρμα των ραντεβού για τους εμβολιασμούς, ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε ότι για τις ευπαθείς ομάδες ήταν η πιο περίπλοκη διαδικασία, γιατί για να αναζητήσει το υπουργείο τους πολίτες με σοβαρά χρόνια νοσήματα, έπρεπε με βάση το σύστημα της συνταγογράφησης να προχωρήσει σε συγκεκριμένες κατηγοριοποιήσεις νοσημάτων και σε συγκεκριμένα φάρμακα που συνταγογραφούνται.
«Κάθε νόσημα έχει έναν κωδικό. Οι κωδικοί αυτοί είναι περίπου 72.000. Η αρμόδια επιτροπή εμβολιασμού προτεραιοποίησε περίπου 150 κωδικούς. Η πλατφόρμα έχει ανοίξει για 250.000 συμπολίτες μας, πολλοί από αυτούς μπαίνουν και εγγράφονται, πολλοί έχουν λάβει μήνυμα από την άυλη συνταγογράφηση και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι επόμενες κατηγορίες θα είναι με βάση την ηλικία οι 70-74 και οι 65-69 ετών», επισήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Τα σχόλια είναι κλειστά.