Ο νέος ισχυρός σεισμός ήρθε τη στιγμή που οι κάτοικοι στο Αρκαλοχώρι προσπαθούν να σταθούν τα πόδια τους από τον φονικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου που ισοπέδωσε το χωριό τους.
Πανικό και αγωνία προκάλεσε στους κατοίκους της Κρήτης το νέο ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου, το μεσημέρι της Τρίτης.
Τα 6,3 Ρίχτερ, σημειώθηκαν δύο εβδομάδες μετά τον φονικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου που ισοπέδωσε το Αρκαλοχώρι και άλλα χωριά, αφήνοντας πίσω άστεγους και εκτεταμένες ζημιές.
Αυτή τη φορά το επίκεντρο του σεισμού, δεν ήταν στη στεριά αλλά στην θάλασσα, περίπου 30 χλμ νότια – νοτιοανατολικά της Ζάκρου.
Ίσως για αυτό, τα 6,3 Ρίχτερ άφησαν πίσω τους μικρότερες υλικές ζημιές από τον προηγούμενο σεισμό.
Προκάλεσαν όμως ένα μικρό τσουνάμι, εντείνοντας την ανησυχία των κατοίκων.
«Απομακρυνθείτε από τις ακτές»
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, με ανάρτησή του στο facebook, κάλεσε τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις ακτές.
«Μικρό τσουνάμι σε εξέλιξη στη νότια Κρήτη. Απομακρυνθείτε από τις ακτές» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ανησυχία
Ο ισχυρός σεισμός που αναστάτωσε την Κρήτη και τα νησιά του νοτίου Αιγαίου, όπου έγινε αισθητός, είχε διάρκεια 29 δευτερόλεπτων και διακυμάνσεις, αναστατώνοντας τους κατοίκους. Είχε επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο, 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου και εστιακό βάθος 8,2 χιλιόμετρα. Ακολούθησαν δυο μετασεισμοί, κοντά στα 4 Ρίχτερ, ενώ έγινε και σεισμός 4,6 Ρίχτερ στην Κάρπαθο.
Αν και οι σεισμολόγοι φαίνεται να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο νέας δόνησης και γι’ αυτό υπάρχει επαγρύπνηση.
Ζημιές σε κτίρια και υποδομές
Ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ προκάλεσε αρκετά προβλήματα σε κτίρια ενώ κατέρρευσε το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, στον Ξηρόκαμπο Σητείας, όπου βρίσκεται και ο αρχαιολογικός χώρος της Ζήρου, ενώ με βάση την ενημέρωση από την πυροσβεστική δεν υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένους ή τραυματίες.
Ο σεισμός που έγινε έντονα αισθητός και είχε διάρκεια, προκάλεσε ζημιές σε καταστήματα του Ξηρόκαμπου, καθώς έπεσαν ράφια και προϊόντα, ενώ σύμφωνα με την πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ζήρου Αλεξάνδρα Παπαθανασάκη, έχουν υπάρξει αναφορές για κατολισθήσεις βράχων σε διάφορα σημεία της περιοχής.
Σύμφωνα με το cretalive, ακόμη και το δημαρχείο Σητείας, έχει εμφανίσει ρωγμές από την ισχυρότατη σεισμική δόνηση.
Με εντολή του αρχηγού αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη όλες οι δυνάμεις στην Κρήτη είναι έτοιμες, να επέμβουν, αν και όπου χρειαστεί.
Τι λένε οι σεισμολόγοι
Όπως αναφέρουν οι σεισμολόγοι οι δύο σεισμοί δεν συνδέονται και έχουν διαφορετικά κέντρα.
Μιλώντας στο in.gr, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος επεσήμανε πως η σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο θαλάσσιο χώρο νότια της Ιεράπετρας και πως δεν σχετίζεται με το ρήγμα που υπάρχει στο Αρκαλοχώρι, το οποίο έδωσε επίσης δυνατούς σεισμούς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σεισμός ήταν επιφανειακός και διερευνάται αν έχει επιπτώσεις στον χερσαίο χώρο.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας. Ο σεισμολόγος υπογράμμισε ότι πρόκειται για διαφορετικό σεισμικό κέντρο σε σύγκριση με το Αρκαλοχώρι, με διαφορετική συμπεριφορά, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν πρέπει να συνδέονται οι δύο σεισμοί.
Όπως είπε στο in.gr, δημιουργήθηκε ένα μικρό τσουνάμι από τον σεισμό, ωστόσο εμφανίστηκε απόλυτα καθησυχαστικός.
«Έχουμε εκδώσει ανακοίνωση για τσουνάμι αλλά όχι κάτι ανησυχητικό. Μιλάμε για 10 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ζάκρου. Το φαινόμενο έχει αφιχθεί και μπορεί να μην είναι ορατό σε κάποιες περιοχές. Ο σεισμός ήταν μικρός για να δημιουργήσει μεγάλο τσουνάμι» ξεκαθάρισε.
«Περιμένουμε ισχυρό μετασεισμό»
Ο σεισμός 6,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Κρήτη στις 12:24 το μεσημέρι της Τρίτης, ήταν ο κύριος, εκτιμά ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και σεισμολόγος, Γεράσιμος Χουλιάρας.
Μιλώντας στον Σκάι, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει να περιμένουμε λίγο να το βεβαιώσουμε με έναν ισχυρό μετασεισμό στην Κρήτη τις επόμενες μέρες αν είναι ο κύριος σεισμός… Φαίνεται ότι εκεί είμαστε».
«Στο Αρκαλοχώρι μετά τον 5,8 αμέσως είχαμε 5,3, θα περιμένουμε μετά τον 6,3 έναν 5 με 5,5 Ρίχτερ, αλλά δε θα προκαλέσει πρόβλημα, καθώς η περιοχή είναι υποθαλάσσια, ενώ ήδη καταγράφουμε μικρότερους σεισμούς» ξεκαθάρισε, ζητώντας να δοθεί έμφαση στο Αρκαλοχώρι και τους κατοίκους του.
«Δεν υπάρχει σύνδεση του σεισμού στο Αρκαλοχώρι και του σημερινού σεισμού», διευκρίνισε επίσης ο σεισμολόγος. Όπως είπε, η πρώτη άποψη είναι πως δεν υπάρχει σύνδεση, καθώς είναι διαφορετικά τα ρήγματα, δυο διαφορετικές ταυτόχρονες πηγές αλλά είναι και μακρινή η απόσταση των δύο επίκεντρων.
Εντρομοι οι κάτοικοι
Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο κόσμος στο Ηράκλειο και άλλες περιοχές της Κρήτης βγήκε έντρομος στους δρόμους, όταν έγινε ο ισχυρός σεισμός.
Ο σεισμός έγινε αισθητός και στο Ρέθυμνο, προκαλώντας την αναμενόμενη ανησυχία στους κατοίκους.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή, υπήρξε άμεση επικοινωνία με τις διευθύνσεις εκπαίδευσης του νομού «…και όπως μας αναφέρθηκε δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Θα ήθελαν όμως να πω στους συμπολίτες μου ότι οφείλουν να παρακολουθούν τις οδηγίες από πλευράς της πολιτικής προστασίας σχετικά με μέτρα προστασίας από τους σεισμούς, τα οποία αφορούν όλη την Κρήτη».
Η κ. Λιονή, ανέφερε πως έχουν γίνει πολλές επισκέψεις σε σχολικές μονάδες και μαζί με τους εκπαιδευτικούς οι μαθητές έχουν παρακολουθήσει μαθήματα αντισεισμικής προστασίας και τα σχετικά με την προσωπική τους ασφάλεια. «Είναι σημαντικό οι πολίτες από μόνοι τους να ελέγξουν τα σπίτια τους, τα μπαλκόνια και τις πυλωτές, ώστε να διαπιστώσουν τυχόν ρωγμές ή άλλα θέματα και προβλήματα που θα έπρεπε να αναφέρουν στις υπηρεσίες».
Σε εφαρμογή το σχέδιο Εγκέλαδος
Μετά τα 6,3 Ρίχτερ, τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή με εντολή του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης.
Έτσι όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έχουν ενεργοποιηθεί άμεσα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, ενώ η 3η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, το ίδιο και όλες οι δυνάμεις της Περιφέρειας.