Μία οπτικοποίηση της σεισμικής δραστηριότητας που αποτυπώνει την ένταση και το εστιακό βάθος της κάθε δόνησης. Τι λέει στο Cretalive ο Δρ. Παύλος Φαφαλιός
Η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες έχει κινητοποιήσει επιστήμονες από πολλούς κλάδους.
Η παρουσία του Εγκέλαδου είναι συνεχής και τα δεδομένα καταγράφονται, μεταξύ άλλων, από το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πώς μπορούμε, όμως, να «δούμε» τι συμβαίνει μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού τις τελευταίες 2 βδομάδες. Ο Δρ. Παύλος Φαφαλιός, επίκουρος καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης και συνεργαζόμενος ερευνητής στο ΙΤΕ – Ινστιτούτο Πληροφορικής, Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων δημιούργησε μία οπτικοποίηση των δεδομένων.
Η αρχή γίνεται στις 31 Ιανουαρίου και τα δεδομένα διαρκώς ανανεώνονται. Μπορεί να δει κανείς, μεταξύ άλλων, το σύνολο των σεισμικών δονήσεων ανά ημέρα, το βάθος τους και το επίκεντρο.
Ήταν μία έμπνευση, βασισμένη σε ιδέα του καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη ενώ στο όλο στήσιμο συνέβαλε ο καθηγητής Γιάννης Τζίτζικας.
Όπως εξηγεί στο Cretalive o Δρ. Π. Φαφαλιός, από τα διαγράμματα φαίνεται η εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας, η κορύφωση, η ύφεση του φαινομένου και η ένταση που ακολούθησε, ξανά. Μέσω της οπτικοποίησης, μπορεί και ένας μη επιστήμονας να παρακολουθήσει όλα τα δεδομένα.
Πηγή: CRETALIVE NEWS