όπλα και εφόδια των Κρητικών στην επανάσταση του 1821, από τη συλλογή Ευτύχη Τζιρτζιλάκη
Ο Δήμος Χανίων, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και την Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ., παρουσιάζουν την έκθεση «Των αντρειωμένων τ΄ άρματα»: όπλα και εφόδια των Κρητικών στην Επανάσταση του 1821, από τη συλλογή Ευτύχη Τζιρτζιλάκη, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ-Μεγάλο Αρσενάλι).
Η έκθεση θα εγκαινιαστεί Τετάρτη 22 Μαρτίου, στις 19:30 στο Κ.Α.Μ. και θα διαρκέσει από τις 23 Μαρτίου έως τις 13 Απριλίου 2023. Τελεί, μάλιστα, υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και διοργανώθηκε για πρώτη φορά από τον Δήμο Μαλεβιζίου, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης, στην συνέχεια φιλοξενήθηκε από το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου.
Μέσα από 14 θεματικές ενότητες, οι οποίες παρουσιάζονται σε ισάριθμες προθήκες, σκοπός της έκθεσης είναι να επικοινωνήσει στον επισκέπτη τα όπλα και τα εφόδια των πολεμιστών του 1821. Τότε που οι Κρητικοί, φτωχοί και κάτω από την διαρκή καταπίεση των Τούρκων, είχαν ελάχιστα όπλα. Παρ’ όλα αυτά με γενναιότητα, με αυτά τα λίγα όπλα και με άλλα αυτοσχέδια ξύλινα ξεκίνησαν την επανάσταση.
Στη συνέχεια οπλίστηκαν καλύτερα με τα λάφυρα που πήραν και με την βοήθεια των άλλων ελληνικών περιοχών. Τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν τότε είχαν διάφορες προελεύσεις. Κάποια ήταν ίδια με αυτά που κυκλοφορούσαν στις άλλες οθωμανικές περιοχές, κάποια ήταν ευρωπαϊκά και κάποια από αυτά φτιάχνονταν στην Κρήτη.
Καθώς τα όπλα τότε ήταν χειροποίητα, όπως και οι φορεσιές, είχαν συγκεκριμένα τοπικά γνωρίσματα και ιδιαίτερη αισθητική. Γι’ αυτό τα όπλα των τοπικών εργαστηρίων, που παρουσιάζονται πρώτη φορά, αποτελούν ταυτόχρονα τεκμήρια για την τεχνική, την τέχνη και την αισθητική της κάθε περιοχής. Ο κρητικός οπλισμός της εποχής του ’21 αποτελεί, πέρα από την ιστορική του σημασία, σημαντική πτυχή του υλικού λαϊκού πολιτισμού της Κρήτης, η οποία δεν είχε καταγραφεί και δεν είχε μελετηθεί μέχρι σήμερα. Συνεπώς, δεν πρόκειται μόνο για μια έκθεση κειμηλίων, φόρο τιμής στους αντρειωμένους προγόνους, αλλά και για μια αναφορά στις συνθήκες του πολέμου, καθώς και για μια ξενάγηση στην τέχνη, την τεχνική, την αισθητική και τις πεποιθήσεις της εποχής.
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το ευρύ κοινό, για οργανωμένες επισκέψεις μπορείτε να επικοινωνήσετε: Ασπασία Κοκολογιάννη στο τηλ.: 6973358593. Κάθε Κυριακή στις 11:00 την ξενάγηση θα επιμελείται ο ίδιος ο συλλέκτης, Ευτύχης Τζιρτζιλάκης.
Τα σχόλια είναι κλειστά.