-Με κύριο αντικείμενο την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού μας ποδοσφαίρου η πρώτη συνάντηση του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, με τον νέο πρόεδρο της ΕΠΟ, Τάκη Μπαλτάκο
–Συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, τα ζητήματα εγγραφής των ποδοσφαιρικών σωματείων στο Μητρώο, η εναρμόνιση της Ομοσπονδίας με το σύστημα αξιολόγησης «Χίλων» και η επαγγελματική διαιτησία
Συνάντηση με τον νέο πρόεδρο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Τάκη Μπαλτάκο, είχε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, με κύριο αντικείμενο συζήτησης την αναγκαία συνεργασία της ΕΠΟ με την Πολιτεία για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού μας ποδοσφαίρου.
Για περισσότερο από μία ώρα και σε πολύ καλό κλίμα αναζητήθηκαν τρόποι και μηχανισμοί διευκόλυνσης, ώστε η Ομοσπονδία και οι Ενώσεις να ενισχύσουν και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες των σωματείων για να εγγραφούν στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η αγωνιστική τους δραστηριότητα.
Άλλωστε, μετά από σχετικό χτεσινό αίτημα του κ. Μπαλτάκου, ψηφίστηκε νωρίτερα τροπολογία στη Βουλή που παρατείνει τον χρόνο εγγραφής τους έως και τις 17/8/2022 αντί της καταληκτικής ημερομηνίας, η οποία ήταν στις 31/7/2022.
Ήδη, αύριο κιόλας, Επιτροπή της ΕΠΟ θα συναντηθεί με στελέχη του Υφυπουργείου για περαιτέρω επιμόρφωση και παροχή τεχνογνωσίας ως προς τα συνήθη προβλήματα των ερασιτεχνικών σωματείων, ώστε κατόπιν να τα καθοδηγήσει αποτελεσματικά για την εγγραφή τους. Να σημειωθεί ότι ο κ. Μπαλτάκος πρότεινε τη μείωση των απαραίτητων δικαιολογητικών εγγραφής στο Μητρώο.
Συζητήθηκε επιπλέον η περικοπή του ποσοστού της Ομοσπονδίας από τις ραδιοτηλεοπτικές συμβάσεις των ΠΑΕ (1% αντί 5%) που επίσης ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή και η διάθεση αυτών των πόρων για την απαραίτητη λειτουργία της επαγγελματικής διαιτησίας.
Παράλληλα, ο κ. Μπαλτάκος δεσμεύτηκε ότι η ΕΠΟ θα κάνει πλέον χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων της Πολιτείας μέσω του Υφυπουργείου Αθλητισμού, αποστέλλοντας –όπως πράττουν όλες οι υπόλοιπες ομοσπονδίες- τα απαραίτητα στοιχεία για να μπορεί να αξιολογείται από το σύστημα «Χίλων», να μετέχει των τακτικών επιχορηγήσεων και των χρημάτων που της αναλογούν –για να τα διαθέτει στις ΕΠΣ- από την κατανομή των κερδών των παικτών του Στοιχήματος για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και τις Εθνικές ομάδες.
Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Τάκης Μπαλτάκος, δήλωσε:
«Ήταν μία συνάντηση εποικοδομητική και είμαι ικανοποιημένος. Η πρώτη συνάντησή μας, που ήρθε πλέον ο καιρός να γίνει, καθώς δεν υπάρχει λόγος στον χώρο του ποδοσφαίρου να έχουμε αντιπαλότητες και οξύτητες. Δεν έχουμε κάτι να χωρίσουμε, το ποδόσφαιρο είναι ενιαίο, είναι ένα ευρύ λαϊκό άθλημα και εμείς ως ΕΠΟ έχουμε την υποχρέωση, όπως και ο Υπουργός, να μονιάσουμε και να έχουμε ένα αποτέλεσμα για τους πάντες αποτελεσματικό.
Τέθηκαν κάποιες προϋποθέσεις, έγιναν κάποιες συζητήσεις, σήμερα ξεκινήσαμε και δεν σταματάμε εδώ:
Ήδη αύριο κιόλας θα γίνει μία συνάντηση μεταξύ παραγόντων της ΕΠΟ και ανθρώπων του Υφυπουργείου σχετικά με το θέμα του Μητρώου, που απασχολεί τις ποδοσφαιρικές Ενώσεις σε ολόκληρη την χώρα. Θα συζητήσουμε ούτως ώστε και το Υφυπουργείο να είναι ικανοποιημένο σχετικά με όσα έχει θεσμοθετήσει, αλλά και οι Ενώσεις να έχουν την δυνατότητα, πληρώντας οι ομάδες τους τις προϋποθέσεις, να παίζουν.
Ένα δεύτερο θέμα είναι ότι η ΕΠΟ θα συνεργαστεί με το Υφυπουργείο για να συμμετάσχει στα ειδικά προγράμματα, στον «Χίλωνα» και στις κατανομές από το Στοίχημα, με προϋποθέσεις με τις οποίες θέτει ο νόμος, για να πάρουμε χρήματα. Αυτά τα χρήματα θα διατεθούν αποκλειστικά και μόνο για τις Εθνικές ομάδες και για τις ποδοσφαιρικές Ενώσεις, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί επιπλέον το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Έχω πει πάρα πολλές φορές ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο η Super League 1 και η Super League 2, αλλά τα μικρά σωματεία σε όλη την Ελλάδα, στα οποία παίζουν μπάλα κάθε εβδομάδα οι απλοί, λαϊκοί άνθρωποι.
Για το τρίτο θέμα, εκείνο της απώλειας του ποσοστού της ΕΠΟ (από 5% σε 1%) από τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ομάδων, που ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή, αποδεχόμαστε ότι θα διατεθεί για την επαγγελματική διαιτησία. Θα χρηματοδοτηθεί έτσι η επαγγελματική διαιτησία, η οποία θα ισχυροποιηθεί και θα μπορεί λειτουργήσει από την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο».
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε:
«Ο ρόλος της Κυβέρνησης και του Υφυπουργείου Αθλητισμού είναι ενωτικός. Υπηρετούμε όλον τον αθλητισμό και επομένως χρέος μας είναι να υπηρετούμε και το δημοφιλέστερο των αθλημάτων το οποίο είναι το ποδόσφαιρο.
Προτεραιότητά μας είναι το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, και κυριαρχήσει ως θέμα συζήτησης με τον κ. Μπαλτάκο, με τον οποίο κάναμε την πρώτη μας συνάντησή, έπειτα από δύο μήνες που ανέλαβε το τιμόνι της ΕΠΟ. Μίας Ομοσπονδίας πολύπαθης, μίας Ομοσπονδίας με πολλά κενά και πολλά προβλήματα, αλλά και με πολλές προοπτικές. Εμείς, λοιπόν, επενδύουμε στο τελευταίο, στις πολλές προοπτικές που έχει το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Στη συνάντησή μας δεν απουσίασε ως θέμα και αυτό της οπαδικής βίας, ένα πρόβλημα που απασχολεί συνολικά, το αθλητικό οικοδόμημα, το ποδοσφαιρικό οικοδόμημα ιδιαιτέρως. Έχουμε δρόμο να διανύσουμε, διότι δεν αρκούν μονάχα οι νόμοι, η ενεργοποίηση των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης και του Αθλητισμού, αλλά χρειάζεται η υποστήριξη των ΠΑΕ, φυσικά της Ομοσπονδίας και των ίδιων των παραγόντων, που εκ των πραγμάτων έχουν κεντρικό ρόλο σε αυτό το μεγάλο κοινωνικό ζήτημα.
Αναφερθήκαμε στα ζητήματα της επαγγελματικής διαιτησίας, ακούσαμε την άποψη του κ. Μπαλτάκου και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς έτσι ώστε πολύ σύντομα να έχουμε ένα σύγχρονο πλαίσιο για την επαγγελματική διαιτησία στην χώρα μας. Θα οργανωθεί, θα διαμορφωθεί και θα λειτουργήσει για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπως όλοι θέλουμε.
Υπήρξαν και άλλα ζητήματα για τα οποία συζητήσαμε, όπως το Μητρώο Δώσαμε σήμερα ύστερα από αίτημα της ΕΠΟ, ολιγοήμερη παράταση, έως τις 17 Αυγούστου, παρότι -επιτρέψτε μου να πω-ι έχουμε δύο ολόκληρα χρόνια λειτουργείας του Μητρώου, όχι δύο μήνες.
Όπως και να ‘χει, μέσα σε αυτό το διάστημα έως και τις 17 Αυγούστου, δεν θα μείνουμε μόνο στην παράταση αλλά θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, με τα στελέχη του Υφυπουργείου Αθλητισμού και τα στελέχη της ΕΠΟ, μια επιτροπή τους που θα ορίσει ο κ. Μπαλτάκος, για να δουλέψουμε με τις κατά τόπους ΕΠΣ και με κάθε τρόπο να μειώσουμε ή και να εξαλείψουμε τον αριθμό των σωματείων, τα οποία δεν έχουν ακόμα εγγραφεί στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων.
Να θυμίσω εδώ ότι την άποψη περί της αυστηρής λειτουργίας του Μητρώου και των προθεσμιών του την έχουν και οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών των υπολοίπων ομαδικών αθλημάτων, μπάσκετ , βόλεϊ, χάντμπολ και πόλο. Και χαίρομαι που διαπιστώνω ότι την άποψη αυτή την έχει και η ηγεσία της ΕΠΟ. Για ένα μητρώο προσβάσιμο σε όλους, που εξυπηρετεί τους πάντες, κυρίως τη διαφάνεια, την νοικοκυροσύνη, την τάξη και έχει κανόνες.
Εμείς θέλουμε τη συνεργασία της ΕΠΟ, θέλουμε τη συνεργασία των ΕΠΣ, θέλουμε το καλό της βάσης του ποδοσφαιρικού οικοδομήματος που είναι τα ερασιτεχνικά σωματεία και επιδιώκουμε το καλό των Εθνικών μας ομάδων.
Φυσικά χρειάζεται η ενεργοποίηση και ο συντονισμός και της διοίκησης της ΕΠΟ και των ΕΠΣ και φυσικά του συνόλου των παραγόντων.
Επιπλέον, με χαρά ενημέρωσα τον κ. Μπαλτάκο για την αναβάθμιση του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών, ένα κενό που υπήρχε, είχε εντοπιστεί χρόνια και τώρα το κάνουμε πράξη. Με έδρα την Αρχαία Ολυμπία, σε συνεργασία του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που διατηρεί το μοναδικό τμήμα στη χώρα για αθλητικό μάνατζμεντ και φυσικά της Περιφέρειας Δυτικής Πελοποννήσου.
Γνωρίζουμε καλά ότι τα προβλήματα δεν τελειώνουν και ξέρουμε ότι ο αθλητισμός εξελίσσεται, αναπτύσσεται δυναμικά κιόλας και σε αυτήν την εξέλιξη δεν γίνεται να είμαστε απόντες, στάσιμοι ή απέναντι.
Θεωρώ ότι έχουμε πολλά να κερδίσουμε όταν συνεργαζόμαστε από το να τρωγόμαστε ή να επενδύουμε σε ωραίες ατάκες που απλά τροφοδοτούν τα ΜΜΕ για κάποια λεπτά της ώρας. Όπως λένε και οι γιαγιάδες στο χωριό «το ψωμί τρώγεται με το μέλι παρά με το ξύδι».