Σε ενδελεχή έλεγχο στο υλικό από τις κάμερες παρακολούθησης κυκλοφορίας προχωρούν οι αρμόδιες Αρχές, προκειμένου να βρεθούν οι δράστες της δολιοφθοράς που έλαβε χώρα τα αμέσως προηγούμενα 24ωρα στον μηχανολογικό εξοπλισμό του σπουδαίας εθνικής σημασίας έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, στις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη φαίνεται ότι εμπλέκεται και κλιμάκιο της ΕΥΠ, με στόχο να εξιχνιάσει την υπόθεση δολιοφθοράς, καθώς δεν πρόκειται για ένα σύνηθες συμβάν που είχε στόχο απλά την κλοπή υλικών, αφού – όπως προκύπτει – μοναδικός σκοπός των δραστών ήταν να διακοπούν οι εργασίες του έργου.
Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, το περιστατικό φέρεται να έλαβε χώρα το χρονικό διάστημα από το απόγευμα της Τετάρτης έως το πρωί της περασμένης Πέμπτης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δράστες έκοψαν σε δεκάδες σημεία (συνολικά 33) τις ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις του μηχανήματος-οχήματος που έλκει το καλώδιο.
Το συμβάν έλαβε χώρα στο εργοτάξιο του έργου σε σχετικά κοντινή απόσταση από τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, στο ύψος του Φόδελε Ηρακλείου. Όπως είναι λογικό, στον ΒΟΑΚ υπάρχουν κάμερες παρακολούθησης κυκλοφορίας, οι οποίες βρίσκονται ήδη στο “μικροσκόπιο” των διωκτικών Αρχών, προκειμένου να εντοπιστούν ύποπτες κινήσεις ατόμων.
Ας σημειωθεί ότι η δολιοφθορά σημειώθηκε στον μηχανολογικό εξοπλισμό εγκατάστασης του υπόγειου τμήματος του καλωδίου, βόρεια του ΒΟΑΚ. Επισημαίνεται ακόμη ότι, πέρα από τα καλώδια, οι άγνωστοι – μέχρι χθες – δράστες έκοψαν και τα καλώδια των φρένων του οχήματος.
H δολιοφθορά σημειώθηκε στον μηχανολογικό εξοπλισμό εγκατάστασης του υπόγειου τμήματος του καλωδίου, βόρεια του ΒΟΑΚ. Επισημαίνεται ακόμη ότι, πέρα από τα καλώδια, οι άγνωστοι – μέχρι χθες – δράστες έκοψαν και τα καλώδια των φρένων του οχήματος
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά από τον εργολάβο στην Αστυνομία, ενώ τα τελευταία 24ωρα ο επίμαχος χώρος όπου έλαβε χώρα η δολιοφθορά φυλάσσεται από αστυνομικές δυνάμεις.
Το περιστατικό καταδικάζει ο Δήμος Μαλεβιζίου, στέλνοντας το μήνυμα ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ομαλή εκτέλεση του έργου με όλες του τις δυνάμεις. Αξίζει να τονιστεί, πάντως, ότι ακόμη εξετάζεται το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκληθεί και το πόσο θα καθυστερήσει εξαιτίας της δολιοφθοράς το έργο.
«Ο Δήμος Μαλεβιζίου με ανακοίνωσή του καταδικάζει απερίφραστα τη δολιοφθορά που σημειώθηκε σε μηχανολογικό εξοπλισμό εγκατάστασης του υπόγειου τμήματος του καλωδίου της ηλεκτρικής διασύνδεσης.
Από την πρώτη στιγμή εκτέλεσης του μεγάλου έργου που εκτελείται στην περιοχή μας, ο Δήμος Μαλεβιζίου και η τοπική μας κοινωνία έχουν σταθεί αρωγοί στην υλοποίηση του μεγάλου αυτού αναπτυξιακού έργου για την Κρήτη και ολόκληρη τη χώρα», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η σχετική ανακοίνωση.
Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας σε δήλωσή του ανέφερε επιπρόσθετα ότι «το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής είναι ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα που εκτελούνται σε επίπεδο χώρας. Η τοπική κοινωνία και ο Δήμος Μαλεβιζίου έχουν υποστηρίξει σε όλα τα στάδια την εκτέλεση του έργου, με όλες τους τις δυνάμεις! Και οι υπηρεσίες μας και οι τοπικές κοινωνίες… Αυτός είναι ο στόχος μας και αυτή είναι η δέσμευσή μας και η συμφωνία μας με τον ΑΔΜΗΕ και την “Αριάδνη”».
«Οι ενέργειες αυτές δεν εκπροσωπούν την τοπική κοινωνία. Να θυμίσω ότι εκτελούνται έργα και ανταποδοτικά στην περιοχή. Επαναλαμβάνω, καταδικάζουμε αυτές τις ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο και την ομαλή εκτέλεση και πορεία των εργασιών και που σε κάθε περίπτωση ελπίζουμε να μην εκτροχιάσουν το έργο από το χρονοδιάγραμμά του και θα είμαστε αρωγοί σε οποιαδήποτε προσπάθεια γίνει από εδώ και στο εξής, για να προστατευτεί το έργο από αντίστοιχες ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο και το ίδιο το έργο, αλλά και τους ανθρώπους που δουλεύουν σ’ αυτό», επεσήμανε ο κ. Μποκέας.
Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής χαρακτηρίζεται ως το πιο σημαντικό έργο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, το οποίο, σε συνδυασμό με την πρώτη διασύνδεση Πελοποννήσου-Κρήτης, θα άρει την ενεργειακή “απομόνωση” της Κρήτης.
Παράλληλα, αναμένεται να μειωθεί σημαντικά το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη, με άμεσα οφέλη για όλους τους καταναλωτές, που εκτιμάται ότι θα φτάσουν το 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση το 2030. Όπως έχει ανακοινωθεί, το έργο αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία εντός του 2025.