Έντονη η ανησυχία για τις εκατοντάδες δονήσεις στις Κυκλάδες – Οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι σεισμοί δεν συνδέονται με το ηφαίστειο – Το in στη Σαντορίνη, σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις
Οι εκατοντάδες σεισμοί που καταγράφονται από τους σεισμογράφους του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στις Κυκλάδες, έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στους κατοίκους των περιοχών και στις Αρχές.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου, ενώ συμπληρώνουν ότι οι σεισμοί είναι τεκτονικοί και δεν συνδέονται με το ηφαίστειο της Σαντορίνης.
Την ίδια ώρα, η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ ανακοίνωσαν την πρώτη δέσμη μέτρων, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν νέες συσκέψεις όσο εξελίσσεται το φαινόμενο.
Σημαντικες εξελιξεις
Νέος σεισμός ανοιχτά της Αμοργού – 4,9 Ρίχτερ, ο ισχυρότερος μέχρι τώρα
Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά πλέον – Η σεισμική ακολουθία έχει όλα τα χαρακτηριστικά των προσεισμών»
Ο Guardian για τους σεισμούς στη Σαντορίνη
Ο βρετανικός Guardian έχει ρεπορτάζ για ό,τι συμβαίνει στη Σαντορίνη και γενικά στις Κυκλάδες με το μπαράζ των σεισμών που καταγράφονται.
Το γνωστό μέσο σημειώνει ότι οι Αρχές έχουν στείλει ομάδες διάσωσης λόγω του φόβου για μεγάλο σεισμό.
Καθηγητής Σεισμολογίας: «Δεν αποκλείουμε έναν ισχυρότερο σεισμό στη Σαντορίνη»
Στην αλληλουχία των σεισμικών δονήσεων στις Κυκλάδες αναφέρθηκε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδύλης δηλώνοντας στην ΕΡΤ3 ότι: «Το πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι έχουμε ενεργοποίηση ενός ρήγματος, το οποίο έχει μήκος πάνω από 20 χιλιόμετρα και το οποίο ρήγμα στο παρελθόν, το 1956, έδωσε ένα πολύ ισχυρό σεισμό στην περιοχή της τάξης των 7.3 Ρίχτερ».
«Έχουμε μια έντονη δραστηριότητα πάνω στον χώρο αυτό και καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί σε καμία περίπτωση. Έχουμε πάρα πολλούς σεισμούς με μεγέθη πάνω από 4 Ρίχτερ πολύ κοντινούς χρονικά και χωρικά», πρόσθεσε.
«Δεν αποκλείουμε έναν ισχυρότερο σεισμό. Δεν αποκλείουμε κάτι τέτοιο, κατά την άποψή μου δεν είναι το πιθανότερο, αλλά δεν είναι κάτι που μπορεί να αποκλειστεί», κατέληξε.
Μήνυμα από το 112 στη Σαντορίνη – Κίνδυνος κατολισθήσεων, πού απαγορεύεται η πρόσβαση
«Κίνδυνος κατολισθητικών φαινομένων λόγω σεισμικής δραστηριότητας. Απαγόρευση πρόσβασης στις περιοχές Αμμούδι, Αρμένη και Παλιό Λιμάνι Φηρών στη νήσο Θήρα», αναφέρεται.
Έξι σεισμοί στις Κυκλάδες ανάμεσα στις 11 το πρωί και στις 12 το μεσημέρι
Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στις Κυκλάδες.
Ο ισχυρότερος σεισμός ήταν της τάξης των 4,9 Ρίχτερ.
Νέα Αριστερά: Η αγωνία των κατοίκων στη Σαντορίνη δεν προσφέρεται για επικοινωνιακά σόου
Στους σεισμούς στη Σαντορίνη και τις γύρω περιοχές που έχουν προκαλέσει αναστάτωση αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά.
Νέος σεισμός ανοιχτά της Αμοργού – 4,9 Ρίχτερ, ο ισχυρότερος μέχρι τώρα
Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση, ο σεισμός ήταν 4,9 Ρίχτερ.
Σεισμός 4,7 Ρίχτερ στη Σκύρο, αισθητός και στην Αθήνα
Νωρίτερα έγινε σεισμός στη Σκύρο (στις Σποράδες), ο οποίος ήταν αισθητός και στην Αθήνα.
Νέα συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών για τους σεισμούς
Το μεσημέρι αναμένεται να συνεδριάσουν εκ νέου στην Πολιτική Προστασία, υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, οι Επιτροπές Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ.
Το ΕΚΠΑ συγκρότησε επιτροπή καθηγητών για τη διαχείριση κίνδυνων και κρίσεων
Μια νέα πρωτοβουλία πήρε το ΕΚΠΑ στο πλαίσιο της διαρκούς δέσμευσής του για την προαγωγή της επιστημονικής γνώσης και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας απέναντι σε σύγχρονες προκλήσεις, όπως φυσικές καταστροφές, υγειονομικές κρίσεις, τεχνολογικοί κίνδυνοι και κοινωνικές αναταράξεις.
Στην Άνυδρο ο Λέκκας για την τοποθέτηση σεισμογράφου
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του in, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας) Ευθύμης Λέκκας έχει ταξιδέψει σήμερα με ελικόπτερο μπελ στην Άνυδρο για την τοποθέτηση σεισμογράφου.
Το νησί Άνυδρος βρίσκεται στο κέντρο περίπου του θαλάσσιου χώρου που περικλύεται από τα νησιά Σαντορίνη, Αμοργός, Ίος, Ανάφη και Αστυπάλαια. Απέχει 10 ναυτικά μίλια από την Αμοργό και 20 από τη Σαντορίνη.
Επιβεβαιώθηκε – 4,7 Ρίχτερ ο τελευταίος ισχυρός σεισμός ανοιχτά της Αμοργού
Ο σεισμός που έγινε στις 10:26 ανοιχτά της Αμοργού ήταν 4,7 Ρίχτερ, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου (δηλαδή αυτή που έχει ελεγχθεί από σεισμολόγο).
Αυτός ο σεισμός είναι το ίδιο ισχυρός με τον σεισμό που έγινε χθες το απόγευμα.
ΚΚΕ: Αυτά τα προληπτικά μέτρα πρέπει να παρθούν στη Σαντορίνη
«Η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα που βιώνουμε στο νησί τις τελευταίες μέρες και ιδιαίτερα το τελευταίο 24ωρο απαιτεί από την πολιτεία να πάρει άμεσα ουσιαστικά προληπτικά μέτρα αλλά και μέτρα ολοκληρωμένης ενημέρωσης των κατοίκων», αναφέρει η ΚΟΒ Σαντορίνης του ΚΚΕ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Άμεσα πρέπει να παρθούν βασικά προληπτικά μέτρα από το κράτος, όπως:
1. Άμεσος αντισεισμικός έλεγχος και ενίσχυση κατά προτεραιότητα των δημόσιων κτιρίων, χώρων συγκέντρωσης (σχολεία, γυμναστήρια, νοσοκομεία κ.λπ.) και των υποδομών (άρδευσης, ύδρευσης κ.λπ.).
2. Ενημέρωση και συστηματική και σε τακτά χρονικά διαστήματα εκπαίδευση των κατοίκων (π.χ. διανομή οδηγιών για τις κατάλληλες ενέργειες).
3. Δημιουργία υποδομής για την υλοποίηση του σχεδίου εκκένωσης οικισμών, ακόμη και προληπτικής (καθορισμός διαδρομών εκκένωσης και υπαρκτά σχέδια απομάκρυνσης του πληθυσμού από τις επικίνδυνες περιοχές).
4. Ύπαρξη ή δημιουργία καταφυγίων και συστήματος προειδοποίησης.
5. Ενίσχυση των υποδομών».
Νέος σεισμός ανοιχτά της Αμοργού – 4,7 Ρίχτερ, σύμφωνα με την αρχική μέτρηση
Δήμαρχος Θήρας στο in: «Έχουμε μια τεκτονική σεισμική δραστηριότητα από το ρήγμα που βρίσκεται βορειοανατολικά»
Ο δήμαρχος Θήρας, Νίκος Ζώρζος μίλησε στο in και σημείωσε ότι οι κάτοικοι είναι ενημερωμένοι για τους σεισμούς προκαλεί η ηφαιστειακή δραστηριότητα, όμως τώρα η κατάσταση είναι ιδιαίτερη, καθώς «έχουμε μια τεκτονική σεισμική δραστηριότητα από το ρήγμα που βρίσκεται βορειοανατολικά».
«Υπάρχει μια συχνή, πυκνή σεισμικότητα. Υπάρχει μια αναμενόμενη ανησυχία, λογική ανησυχία. Δεν υπάρχει αυτό το κύμα φυγής που λέγεται. Κάποιοι φεύγουν όντως. Δεν υπάρχει ένα κύμα μαζικής φυγής. Εμείς τελούμε σε αναμονή για να δούμε πώς θα εξελιχθεί η σεισμική ακολουθία, έχουμε όμως μια καλή προετοιμασία».
Δύο σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ λίγο μετά τις 10 το πρωί στην Αμοργό
Μετά τις 10:00 το πρωί της Δευτέρας έγιναν δύο σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού.
Υπενθυμίζεται ότι αρχικά ο ένας είχε μετρηθεί στα 4,9 Ρίχτερ, ωστόσο στη συνέχεια αναθεωρήθηκε προς τα κάτω.
Αναθεωρήθηκε προς τα κάτω ο τελευταίος σεισμός στην Αμοργό
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, 4,1 Ρίχτερ είναι ο σεισμός που νωρίτερα είχε μετρηθεί στα 4,9 Ρίχτερ, ανοιχτά της Αμοργού.
Σεισμός 4,9 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού
Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός 4,9 Ρίχτερ που έγινε βόρεια της Αρκεσίνης στην Αμοργό είχε εστιακό βάθος 129 χιλιόμετρα.
«Δεν υπάρχει εύκολη απάντηση» – Ποια είναι η σχέση των σεισμών με το ηφαίστειο
Σχετικά με τους σεισμούς στις Κυκλάδες μίλησε στο MEGA ο Κωνσταντίνος Συνολάκης, καθηγητής φυσικών καταστροφών, αλλά και τη σχέση που αυτοί μπορεί να έχουν με το ηφαίστειο της Σαντορίνης.
Διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών: «Λαμβάνονται μέτρα για όλα τα πιθανά σενάρια – Δεν χρειάζεται πανικός»
«Ή θα έχουμε μια σμηνοσειρά, δηλαδή μεγέθη που θα είναι της τάξης του 4,5 έως 4,7 το ανώτερο χθες το βράδυ 19:45 ή θα έχουμε μια μεγαλύτερη δόνηση σεισμική η οποία μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι και κάποια ηφαιστειακή έκρηξη. Οπότε προετοιμαζόμαστε γι’ αυτά τα σενάρια» ανέφερε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς ο οποίος μετείχε στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Δεν γνωρίζουμε ακόμα πώς θα εξελιχθεί η ακολουθία αυτή ανοιχτά της Σαντορίνης και μεταξύ της νήσου Σαντορίνης και Ανύδρου, οπότε πρέπει να περιμένουμε κι άλλο να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου», τόνισε, ανάμεσα σε άλλα ο κ. Γκανάς.
Ωστόσο, σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα για το δυσμενές σενάριο, οπότε όλη η προσπάθεια της πολιτείας και των επιστημόνων γίνεται στο να προετοιμαστεί το κράτος να αντιμετωπίσει ένα δυσμενές σενάριο, το οποίο περιλαμβάνει τη διέγερση του ηφαιστείου.
Νέοι σεισμοί ανοιχτά της Αμοργού – Η πρώτη εκτίμηση είναι 4,1 και 4 Ρίχτερ
Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, νέος σεισμός της τάξης των 4,1 Ρίχτερ έγινε νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε γίνει σεισμός 4 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή.
Προσθήκη τριών έκτακτων πτήσεων από και προς τη Σαντορίνη για σήμερα και αύριο
Η AEGEAN ενημερώνει για την προσθήκη δυο έκτακτων, πρόσθετων πτήσεων σήμερα και μίας επιπλέον αύριο, από και προς τη Σαντορίνη για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων κατοίκων και επισκεπτών του νησιού, κατά τις ώρες που αναγράφονται στον παρακάτω πίνακα.
Σημειώνεται ότι και οι τέσσερις τακτικές, προγραμματισμένες καθημερινές πτήσεις από και προς τη Σαντορίνη θα εκτελούνται κανονικά και σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό.
Η προσθήκη των επιπλέον πτήσεων γίνεται σε συνέχεια αιτήματος του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Ουρές έξω από ταξιδιωτικό πρακτορείο στη Σαντορίνη
Μεγάλη είναι η ζήτηση στα ταξιδιωτικά πρακτορεία της Σαντορίνης αφού πολίτες ψάχνουν εισιτήριο για να φύγουν από το νησί εξαιτίας των απανωτών σεισμών και της ανησυχίας που έχει προκύψει.
Αντιδήμαρχος Ανάφης: «Κάθε δέκα λεπτά κουνιόμαστε»
Ο Σοφούλης Κολυδάς, μιλώντας στο Action, είπε χαρακτηριστικά «κάθε δέκα λεπτά κουνιόμαστε», ωστόσο επισήμανε ότι ο κόσμος δεν φεύγει από το νησί.
Νέος σεισμός στην Αμοργό – 3,9 Ρίχτερ σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση
Καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ: «Μικρές οι πιθανότητες για σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ στη Σαντορίνη»
Ο καθηγητής Σεισμολογίας, Βασίλης Καρακώστας μίλησε στο Action και σημείωσε ότι είναι «μικρές οι πιθανότητες για σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ στη Σαντορίνη».