Ρέθυμνο:Υπογραφή σύμβασης ανάθεσης μελετών για την ανάδειξη παλιού Λιμεναρχείου

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ.
Το Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνης, μέσω του προγράμματος « ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» χρηματοδοτήθηκε για την εκπόνηση πέντε σημαντικών μελετών για τη βελτίωση λιμενικών υποδομών στη χερσαία ζώνη λιμένα Ρεθύμνης. Οι μελέτες αυτές θα συμβάλουν τόσο στη αισθητική όσο και στην λειτουργική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής του λιμένα, του ενετικού λιμένα και της περιοχής του Κιουλούμπαση .

Οι πέντε αυτές μελέτες είναι οι εξής:
Α) Αρχιτεκτονική, στατική και ανάδειξη φωτισμού του Αιγυπτιακού Φάρου ,
Β)Μελέτη υποδομών κρουαζιέρας,

Γ)Βιοκλιματική, αισθητική και λειτουργική ανάπλαση της περιοχής Κιουλούμπαση,
Δ)Διερεύνηση εξεύρεσης θέσης εμπορικού λιμένα για την φορτοεκφόρτωση οχληρών φορτίων σε σημείο εκτός αστικού ιστού, και

Ε) Ανάδειξη του κτιρίου του παλιού Λιμεναρχείου.
Το σύνολο του προϋπολογισμού των μελετών ανέρχεται στα 1.700.000,00 € , οι διαγωνιστικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί και τα μελετητικά σχήματα εργάζονται στο αντικείμενο της ανάθεσής τους, ενώ κάποιες από αυτές έχουν ολοκληρωθεί και βρίσκονται στο στάδιο της ωρίμανσης .

Τελευταία από τις ανωτέρω μελέτες ανατέθηκε η εκπόνηση μελέτης ανάδειξης του κτιρίου του παλαιού Λιμεναρχείου, προϋπολογισμού 565.855,00 ευρώ, της οποίας η σύμβαση υπεγράφη μεταξύ των εκπροσώπων του μελετητικού σχήματος και της Προέδρου του ΔΛΤΡ κας Κουτσαλεδάκη Ειρήνης. Οι υπομελέτες που θα εκπονηθούν αφορούν σε αποτυπώσεις, στατικές, αρχιτεκτονικές και Η/Μ.

Η κατασκευή του κτιρίου χρονολογείται το 1930 και κατά καιρούς εξυπηρετήθηκαν σε αυτό χρήσεις όπως αποθήκες, Λιμεναρχείο, Τελωνείο, γραφείο Λιμενεργατών, Γενικό Χημείο του Κράτους. Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του κτιρίου αλλά και η θέση του στον πιο πολυφωτογραφήμενο χώρο της πόλης καθιστούν τη μελέτη ανάδειξης εξαιρετικά σημαντική και ενδιαφέρουσα, αφού το ενετικό λιμάνι ως μνημείο πολιτισμικής κληρονομιάς χαρακτηρισμένο από το 1965 επιτάσσουν την αναγκαιότητα της επισκευής του ολοκληρώνοντας την αισθητική παρέμβαση στην ευρύτερη περιοχή του λιμένα .

Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης αυτής η Πρόεδρος κ.Ε. Κουτσαλεδάκη τονίζει: «το εν λόγω κτίριο βρίσκεται στη χερσαία ζώνη λιμένα Ρεθύμνης. Εξ αιτίας της θέσεως του δεν μπορεί να αποτελεί ένα κτίσμα εγκαταλελειμμένο, αφού μπορεί, επισκευάζοντας και αναδεικνύοντάς το, να συνομιλήσει αρμονικά με την εικόνα της ευρύτερης περιοχής. Η ανάδειξη αυτή δεν πρέπει με κανένα τρόπο να προσβάλλει το μνημείο του ενετικού λιμένα. Η μελέτη ανάδειξης του αφού εκπονηθεί και παραληφθει από το Δ.Σ του Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνης, θα τύχει πολλών εγκρίσεων με πρώτη απ όλες την έγκριση Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ,Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, Αποκεντρωμένη Διοίκηση .

Το κτίριο αυτό πρέπει να καταστεί επισκέψιμο και χρηστικό για το λιμάνι και το κοινό ντόπιων και επισκεπτών, ακολουθώντας την πορεία της ιστορίας του, ως χώρος εξυπηρέτησης τοπικών αναγκών και συνάντησης, ενώ είναι βέβαιον ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί εντός αυτού διαμορφωμένος μικρός χώρος μνήμης προς εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό σκοπό, εφόσον η ιστορία πρέπει να αναβιώνεται με σεβασμό και λειτουργικότητα και όχι ως απολίθωμα.

Όλο αυτό είναι ελπιδοφόρο και συνάμα ευεργετικό για τον τόπο μας, για έναν τόπο που η θέση του δίπλα στη θάλασσα, η αυτάρκεια των αγαθών του οι φιλότιμοι και φιλόξενοι άνθρωποί του ζουν τη σύγχρονη πραγματικότητα χωρίς να ξεχνούν την ιστορία τους. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το κτίριο αυτό λειτούργησε κατά το παρελθόν ως αποθήκες τοπικών προϊόντων, χώρος στέγασης Υπηρεσιών και εξυπηρέτησης ανθρώπων του λιμανιού. Φυσικά μέριμνά μας παραμένει η απρόσκοπτη λειτουργία της Υπηρεσίας που στεγάζεται ακόμα και σήμερα εκεί και η διασφάλιση στέγασής της, ως προσήκει στο ρόλο της για το λιμάνι και την πόλη μας.

Οι δε ακριβείς χρήσεις του θα παγιωθούν από το Δ.Σ. του ΔΛΤΡ και θα ανακοινωθούν στους μελετητές προς ολοκλήρωση του έργου τους. Βαρύνουσας σημασίας σημείο στην ανάδειξη του κτιρίου θα αποτελέσει και ο περιβάλλον χώρος του όσο και το καρνάγιο, των οποίων η χωροταξία έχει ήδη αποφασιστεί με την ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΒΜΑ/ΤΒΜΑΧΜΑΕ/416133/249597/8615/3021/7-2-2017 Απόφαση Υπουργού Πολιτισμού και θα αναλυθεί σε επίπεδο εφαρμογής στην συγκεκριμένη μελέτη.

Είναι καιρός ένα τέτοιο κτίριο να προσδώσει μέσα από το χαρακτήρα του εκτός από τη ιστορία και την επισκεψιμότητα που αρμόζει σε κτίρια δημόσια προς τον κάτοικο και τον επισκέπτη προάγοντας ταυτόχρονα την αναβάθμιση της αισθητικής της ευρύτερης περιοχής του ενετικού και της αναβάθμισης της ποιότητας της ζωής των πολιτών αυτής».

Τα σχόλια είναι κλειστά.