Τηλεδιάσκεψη με τους αυτοδιοικητικούς φορείς του Ρεθύμνου αναφορικά με τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού στην τοπική οικονομία πραγματοποίησε τη Μ. Τρίτη ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Στη τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, κα. Μαίρη Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου, κ. Γιώργης Μαρινάκης, ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου, κ. Δημήτρης Κόκκινος, ο Δήμαρχος Αγ. Βασιλείου, κ. Γιάννης Ταταράκης, ο Δήμαρχος Αμαρίου, κ. Παντελής Μουρτζανός και ο Δήμαρχος Ανωγείων, κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης.
Πέρα από τη καθιερωμένη ανταλλαγή ευχών, ο κ. Κεφαλογιάννης είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί, αναλυτικά και από πρώτο χέρι, για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και θα κληθεί να αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα η Αυτοδιοίκηση. Το πλήγμα που έχει επιφέρει στην τοπική οικονομία η παγκόσμια υγειονομική κρίση είναι μεγάλο και όπως υπογράμμισε ο ίδιος, η διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα αποτελεί μια σύνθετη πρόκληση με την τοπική αυτοδιοίκηση να πρέπει να ενισχυθεί προκειμένου να επιτελέσει το ρόλο της.
Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, κα. Μαίρη Λιονή έδωσε το στίγμα της Περιφέρειας Κρήτης για τη διαχείριση της πανδημίας, αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη αναδιαμόρφωσης της οδηγίας του Υπουργείου Ανάπτυξης σε σχέση με το ΕΣΠΑ και το ΠΔΕ, ενώ τόνισε και την ανάγκη στήριξης του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου.
Ο Δήμαρχος Αγ. Βασιλείου, κ. Γιάννης Ταταράκης, αναφέρθηκε στα διαχειριστικά προβλήματα των Δήμων τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, επισημαίνοντας τα προβλήματα στη πληρωμή των τιμολογίων στις ΔΕΥΑ και την αύξηση του κόστους των παγίων των δήμων στο πλαίσιο της απαιτούμενης ενίσχυσης της καθαριότητας. Παράλληλα, έθεσε το ζήτημα της χρηματοδότησης για τους ναυαγοσώστες λόγω της μείωσης των ανταποδοτικών εσόδων, καταλήγοντας στην ουσιαστική ανάγκη στήριξης των δήμων από το κράτος για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν ομαλά τη δύσκολη χρονιά που διανύουμε.
Ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου, κ. Δημήτρης Κόκκινος, αναφέρθηκε στη συνεργασία μεταξύ όλων των θεσμικών φορέων του Ρεθύμνου, τονίζοντας πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι έχει γίνει σοβαρή προσπάθεια προκειμένου να μην μείνει κανείς συμπολίτης μας αβοήθητος με βασικό πυλώνα το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Σε οικονομικό επίπεδο, αναφέρθηκε και αυτός στη σοβαρή οικονομική δυσλειτουργία που προκαλεί η υφιστάμενη οικονομική κατάσταση, θεωρώντας απαραίτητο την επόμενη περίοδο να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.
Ο Δήμαρχος Ανωγείων, κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης, τόνισε πως η αυτοδιοίκηση αποτελεί τη προμετωπίδα της αντιμετώπισης κάθε προβλήματος, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και στην περίπτωση αντιμετώπισης της πανδημίας. Όπως υπογράμμισε, βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ανακοπεί ο αναπτυξιακός σχεδιασμός των Δήμων και της Περιφέρειας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη μέριμνας για τον πρωτογενή τομέα και την ένταξη των παραγωγών στα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης.
Ο Δήμαρχος Αμαρίου, κ. Παντελής Μουρτζανός, ανέδειξε το πρόβλημα που δημιουργείτε με τα μεγάλα έργα που έχουν σχεδιαστεί για το Δήμο Αμαρίου, τονίζοντας πως το αμέσως επόμενο διάστημα πρέπει να υπάρξει ο βέλτιστος συντονισμός προκειμένου να μην χαθεί άλλος χρόνος. Αναφέρθηκε και αυτός στο σημαντικό οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι της χώρας, ενώ παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη να μπορούν να ενταχθούν στην κοινωφελή εργασία του ΟΑΕΔ και αυτοί που συμμετείχαν σε προγενέστερα προγράμματα.
Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης, κ. Γιώργης Μαρινάκης, τόνισε πως περνάμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και οφείλουμε όλοι μας να είμαστε υπεύθυνοι. Παράλληλα, έθεσε το ζήτημα της απώλειας εσόδων από τα ανταποδοτικά τέλη και τους ίδιους πόρους των δήμων, με κύριο αίτημα να προσμετρηθεί αυτή η κρίσιμη παράμετρος στις κρατικές ενισχύσεις, ενώ ζήτησε και την άμεση στήριξη των ΔΕΥΑ με την ένταξης τους στα μέτρα για τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στο θέμα της δακοκτονίας, στο κονδύλι για τις φυσικές καταστροφές και το αλιευτικό καταφύγιο της Σκαλέτας.
Από την πλευρά του ο κ. Κεφαλογιάννης ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή τους και για τις παρατηρήσεις τους, τονίζοντας πως η Κυβέρνηση αναπτύσσει ένα συνολικό σχέδιο για όλους τους τομείς που πλήττονται από τη δυσμενή κατάσταση που βιώνουμε, δίνοντας παράλληλα ιδιαίτερη βαρύτητα στο ρόλο και στην ομαλή λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» , στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας που θα στηρίξει ουσιαστικά τη λειτουργία των δήμων και στις ευνοϊκές διατάξεις που προβλέπει η ΠΝΠ για τους δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας. Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι γίνεται συντονισμένη προσπάθεια να υπάρξει μια ευρωπαϊκή λύση στα κοινά προβλήματα, αφού πλέον η Ελλάδα δεν αποτελεί το μαύρο πρόβατο της ΕΕ, έχοντας αποκαταστήσει την αξιοπιστία της. Επιπρόσθετα, σε ότι αφορά τη δακοκτονία, τόνισε ότι υλοποιήθηκε η δέσμευση του ΥΠΑΤΤ για πρόσθετη χρηματοδότηση, ενώ σε ότι αφορά το Νοσοκομείο, τόνισε ότι βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ και με την ηγεσία του Υπουργείου προκειμένου να αναπτυχθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ενίσχυσης των υπηρεσιών υγείας στο νομό. Κλείνοντας, ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε στο μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που αφορά σημαντικά έργα σε όλη τη χώρα, ζητώντας να επαναληφθεί εκ νέου η σύσκεψη αμέσως μετά την εορταστική περίοδο, προκειμένου να χαραχθεί μια κοινή στρατηγική διεκδίκησης για το Ρέθυμνο.
Τα σχόλια είναι κλειστά.