Ρέθυμνο : Συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνης στο μνημόνιο συνεργασίας για ορθή διαχείριση των παραλιών στην Κρήτη και τη μείωση της χρήσης των πλαστικών
Ο Δήμος Ρεθύμνης, αποδίδοντας ξεχωριστή βαρύτητα στην προστασία του περιβάλλοντος, συμμετέχει σε κάθε ευρωπαϊκή και εγχώρια πρωτοβουλία και δράση που επικεντρώνεται στην πρόληψη της ρύπανσης των ακτών.
Ενδεικτική είναι άλλωστε και η συμμετοχή του, ως επικεφαλής εταίρος στο έργο του Interreg Europe “PLASTECO” το οποίο επικεντρώνεται στην προστασία του περιβάλλοντος μέσα από την ορθολογική χρήση και διαχείριση των πλαστικών σε μία κυκλική οικονομία.
Στους βασικούς στόχους του έργου περιλαμβάνονται: η μείωση της ρύπανσης των ακτών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ο περιορισμός των επιπτώσεων της περιβαλλοντικής ρύπανσης στην υγεία των πολιτών και η ενίσχυση των καινοτόμων λύσεων διαχείρισης των πλαστικών
Υπηρετώντας λοιπόν αυτό το σκοπό, ο Δήμος Ρεθύμνης ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκληση της Περιφέρειας Κρήτης, να συνυπογράψει με άλλους Δήμους της Κρήτης και Ξενοδόχους απ όλο το νησί, Μνημόνιο Συνεργασίας με την Περιφέρεια, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας και στοχεύει στην «ορθή διαχείριση των παραλιών στην Κρήτη και τη μείωση της χρήσης των πλαστικών μίας χρήσης».
Στην τελετή υπογραφής του μνημονίου που πραγματοποιήθηκε την π. Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020, στο Ηράκλειο, στη διάρκεια της οποίας έγινε σχετική διαβούλευση, υπό την προεδρεία του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη, το Δήμο Ρεθύμνης εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Θεμάτων κ. Στέλιος Σπανουδάκης.
Σημειώνεται ότι στους όρους του μνημονίου περιλαμβάνονται συνοπτικά οι εξής δεσμεύσεις για κάθε συμβαλλόμενο μέρος :
Ι. Οι Δήμοι δεσμεύονται να συμπεριλαμβάνουν ειδικούς όρους προστασίας των ακτών και της θάλασσας κατά τη σύναψη συμβάσεων με τους αναδόχους διαχείρισης παραλιών, όπως: η τοποθέτηση κάδων για χωριστή συλλογή των ανακυκλώσιμων αποβλήτων, η τοποθέτηση σταχτοδοχείων για τα αποτσίγαρα, ο τακτικός καθαρισμός της παραλίας και η ευαισθητοποίηση του επισκέπτη της παραλίας με μηνύματα και παροτρύνσεις από τον μισθωτή της παραλίας, ώστε με τα μέτρα αυτά να αναστραφεί ο ρυθμός αύξησης της ρύπανσης των ακτών και της θάλασσας από πλαστικά .
ΙΙ. Οι ιδιοκτήτες Ξενοδοχείων δεσμεύονται να καταργήσουν τα πλαστικά μίας χρήσης (π.χ. πλαστικά κύπελλα, πιάτα και μαχαιροπήρουνα, καλαμάκια κλπ), να αντικαταστήσουν τα επιτραπέζια πλαστικά μπουκάλια με γυάλινα και να διαθέτουν επαναχρησιμοποιούμενα πλαστικά ή μεταλλικά μπουκάλια νερού για την παραλία. Να παρέχουν πηγές πόσιμου νερού για την επ’ αναπλήρωση των μπουκαλιών και να προβάλλουν κίνητρα για επιλογή των επαναχρησιμοποιούμενων μπουκαλιών. Να παρέχουν τασάκια στους καπνίζοντες της παραλίας. Να εκπαιδεύουν τους εργαζόμενους και να προβάλλουν στους πελάτες τους και στα τουριστικά πρακτορεία την περιβαλλοντική τους αυτή προσπάθεια και πρωτοβουλία στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας.
ΙΙΙ. Η Περιφέρεια Κρήτης, θα παρακολουθεί την υλοποίηση των δράσεων των συμβαλλομένων και να κάνει συστάσεις στις περιπτώσεις παρέκκλισης του πλαισίου δέσμευσης, καθώς και να απορρίπτει τα μέρη που δεν συμμορφώνονται επανειλημμένως με τα συμφωνηθέντα. Επίσης, θα ενθαρρύνει την υλοποίηση τους, επιβραβεύοντας την προσπάθεια των συμμετεχόντων με θετικά αποτελέσματα, θα δημοσιοποιεί την πρωτοβουλία και τις πρόσθετες δραστηριότητες των συμβαλλομένων στον επίσημο δικτυακό τόπο της, αλλά και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με στόχο τη διαφήμιση της Κρήτης ως τουριστικό προορισμό με περιβαλλοντική ευαισθησία και συνέπεια.
Τα σχόλια είναι κλειστά.