Ρέθυμνο: SOS εκπέμπει το Νοσοκομείο – «Ψυχορραγεί» η χειρουργική κλινική λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων
«Έρχεται κόσμος για να χειρουργηθεί και εμείς δεν μπορούν να τους χειρουργήσουμε» ανέφεραν οι γιατροί στο Ρεθύμνου στην ενημέρωση του κοινού για τα προβλήματα του νοσοκομείου – Διακομιδές «ζωής και θανάτου» για τους ασθενείς
«SOS» εκπέμπει το Νοσοκομείο Ρεθύμνου
«Έρχεται κόσμος για να χειρουργηθεί και εμείς δεν μπορούν να τους χειρουργήσουμε»
Διακομιδές «ζωής και θανάτου» στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου – Ενημερώθηκε ο εισαγγελέας για το πρόβλημα των διακομιδών
Στο σημείο «μηδέν» εξακολουθεί να βρίσκεται το νοσοκομείο του Ρεθύμνου, το οποίο χρόνια τώρα δίνει μία «άνιση μάχη» για την παροχή υψηλών υπηρεσιών υγείας, «κόντρα» στα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Η υποστελέχωση κυρίως σε ιατρικό προσωπικό, ο χειρουργικός τομέας που μέρα με την ημέρα καταρρέει και οι διακομιδές διασωληνωμένων ασθενών από μη ειδικευμένους γιατρούς, είναι τρία από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει εν έτη 2022, με τους γιατρούς να κρούουν «καμπανάκι» κινδύνου και να ζητούν την «βοήθεια» της κοινωνίας.
Μάλιστα, η εν λόγω υποστελέχωση κυρίως σε κομβικά τμήματα του νοσηλευτικού ιδρύματος, δημιουργούν -όπως ειπώθηκε σε εκδήλωση των νοσοκομειακών γιατρών- σοβαρές δυσλειτουργίες, που «εννέα στις δέκα» φορές αντιμετωπίζονται με «ασπιρίνη» ή αλλιώς με «μπαλώματα» μέσω «δανεικών» γιατρών.
Μία από τις κλινικές του ιδρύματος που τα τελευταία χρόνια «ψυχορραγεί» είναι η χειρουργική, στην οποία όμως εδώ και δύο χρόνια δεν γίνονται τακτικά χειρουργεία, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, ενώ σε καθημερινή βάση μετ’ εμποδίων αντιμετωπίζονται και τα έκτακτα περιστατικά, δεδομένου ότι χειμώνα – καλοκαίρι λειτουργεί ένα μόνο χειρουργικό τραπέζι.
Το κομμάτι του «πάζλ» που έλλειπε για να συμπληρωθεί η χαοτική εικόνα στο νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι η τροπολογία του υπουργείου για τις διακομιδές, που θέτει -σύμφωνα με τους γιατρούς- σε κίνδυνο την ασφάλεια των διασωληνωμένων ασθενών. Μάλιστα νοσοκομειακοί γιατροί του Ρεθύμνου πέρασαν πρόσφατα το κατώφλι του εισαγγελέα για να τον ενημερώσουν εγγράφως για τους κινδύνους που ελλοχεύουν και το ενδεχόμενο κάποια στιγμή να χαθεί μια ανθρώπινη ζωή.
Στόχος των νοσοκομειακών γιατρών, μέσω του δημόσιου διαλόγου που έγινε, ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των ρεθυμνιωτών ώστε να «αγκαλιάσουν» το νοσηλευτικό ίδρυμα του τόπου τους.
Η κατάσταση στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου με αριθμούς
Την εικόνα που επικρατεί τα τελευταία δύο χρόνια στο νοσοκομείο Ρεθύμνου με την γλώσσα των αριθμών, παρουσίασε στην εκδήλωση η διευθύντρια της παθολογικής κλινικής και λοιμωξιολόγος του ιδρύματος, Ελένη Ιωαννίδου.
Χαρακτηριστικά η κα Ιωαννίδου ανέφερε:
«Τα τελευταία 2 χρόνια το νοσοκομείο έχει covidοποιηθει.
Νοσηλευόμενοι στην κλινική Covid είναι πάνω από 700 άτομα τον τελευταίο χρόνο. Μεγαλύτερη σε κλίνες (από 30 έως 46 κλίνες) κλινική του νοσοκομείου χωρίς προσωπικό, χωρίς καμία οργανική θέση. Η κλινική covid έχει καταλάβει όλο τον 1ο όροφο.
Νοσηλευόμενοι χειρουργικής κλινικής ελάχιστοι. Όλος ο χειρουργικός τομέας (Χειρουργική Ορθοπεδική, ΩΡΛ, Ουρολογική) έχει συρρικνωθεί σε 6 θαλάμους.
Ράντζα και στους δύο ορόφους του νοσοκομείου. Ασθενείς του χειρουργικού τομέα νοσηλεύονται στην Παθολογική κλινική
Διασπορά κορωνοιού σε ασθενείς
Παραγωγικότητα και στελέχωση
Η παθολογική κλινική έχει την ίδια πληρότητα δεν άλλαξε τίποτα με τον covid. Το 2019 νοσήλευσε 1595 περιστατικά, το 2020 1654 και το 2021 1620 περιστατικά αριθμό μεγαλύτερο από τον αντίστοιχο αριθμό νοσηλευόμενων στην παθολογική κλινική του ΠΑΓΝΗ.
Η παθολογική Ρεθύμνου από την αρχή του χρόνου 513 περιστατικά και η παθολογική ΠΑΓΝΗ 453.
Αντίστοιχα οι παθολόγοι είναι στο Ρέθυμνο 4 ενώ στο ΠΑΓΝΗ 14. Μια γιατρός μας παραιτήθηκε και πήρε θέση στο ΠΑΓΝΗ.
Η covid κλινική το 2020 95 το 2021 728. Χωρίς προσωπικό δηλώθηκε δυνατότητα νοσηλείας 46 περιστατικών. Διακομιδή θετικών στον covid ασθενών στην covid κλινική Ρεθύμνου από τα Χανιά πάνω από 30 περιστατικά.
Τα ΤΕΠ λειτουργούν εδώ και 2 χρόνια, 7 καινούριους χώρους (3 εξεταστήρια covid, μία ανάνηψη covid, και 2 box εξέτασης με το ίδιο προσωπικό)
Από την αρχή του χρόνου 5 μήνες 21.000 περιστατικά, στελέχωση Ρεθυμνο 3 ειδικευμένοι στα ΤΕΠ για 7 οργανικές θέσεις. ΠΑΓΝΗ 15 Βενιζέλειο 17 ειδικευμένοι γιατροί. Σε κάθε εφημερία εφημερεύει 1 η κανένας στο Ρέθυμνο ενώ στο ΠΑΓΝΗ 7. ΜΕΘ 65%των περιστατικών του ΠΑΓΝΗ. 5 γιατροί ΠΑΓΝΗ 21.Οι μισές μέρες του μήνα ακάλυπτες από ειδικό γιατρό στα ΤΕΠ
3 αναισθησιολόγοι για 5 οργανικές θέσεις
4 παθολόγοι για 6 οργανικές θέσεις
3 νοσηλευτές στη βάρδια για 50 και 60 ασθενείς ένας η κανένας βοηθός θαλάμου
Κανένας ειδικευόμενος χειρουργικής
8 νοσηλευόμενοι ασθενείς στη ΜΕΘ δυναμικότητας 7 κλινών.5 εντατικολόγοι μόνοι στην εφημερία
Πάνω από 150 γιατροί και νοσηλευτές θετικοί στον covid-19 από τις αρχές του έτους. Περίπου 7.000 εργατοώρες επιβαρύνθηκαν οι ήδη υπάρχοντες ή μειώθηκαν ιατρεία. Καμία πρόβλεψη για αντικατάσταση των ασθενών η αυτών που έφυγαν με αναστολή
Τακτική λειτουργία
3oς χρόνος χωρίς τακτικά χειρουργεία
3ος χρόνος χωρίς εξωτερικό παθολογικό ιατρείο
Τι άλλαξε; Κατά καιρούς το νοσοκομείο αντιμετωπίζει προβλήματα υποστελέχωσης πχ παιδιατρική ειδικευόμενοι κλπ
Εφημέρευση ποιότητα φροντίδας
Στην κλινική covid εφημερεύουν γαστρεντερολόγοι, νευρολόγοι ρευματολόγοι
Τα προγράμματα εφημερευσης τις περισσότερες ημέρες χωρίς εξειδικεύσεις (εφημερεύουν στην covid)
Εμβόλια κάνουν ψυχίατροι, ΩΡΛ, χειρουργοί (επίκεινται ακτινολόγοι)
ΚΥΑ (κοινή υπουργική απόφαση) που νομοθετεί τη διακομιδή διασωληνωμένων και βαρέως πασχόντων ασθενών από ανειδίκευτο για αυτό το σκοπό προσωπικό
Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ οι υγειονομικοί γυρνούν μετά από νόσηση στις 5 μέρες με θετικά rapid τεστ.
Φιλοσοφία συστήματος
Αντιμετώπιση των πραγμάτων με την λογική του προσωρινού, μπαλώματα, ευέλικτη εργασία, αδιαφορία για την ποιότητα της φροντίδας μείωση του προϋπολογισμού για την υγεία
Σε πολλές κλινικές διερχόμενοι γιατροί. λύθηκε το πρόβλημα
DRGs οικονομική αυτονομία κλινικών, χρέωση ιατρικών πράξεων, μέτρηση της αποδοτικότητας νοσοκομείων και κλινικών.
Εργασιακές σχέσεις
Σε όποιον αρέσει» σκληρό πρόσωπο.
Υποχρεωτικότητα αναστολή εργασίας, ενδεικτικά παρακολούθηση για τη λήψη των τεστ στους ανεμβολίαστους.
Πειθαρχικά, αναστολή αδειών, διαψεύσεις
Κλείνει το μάτι στον ιδιωτικό τομέα
Μετακύλιση βάρους στους ασθενείς
Εδώ και 2 χρόνια δεν γίνονται από το ΕΚΑΒ αποθεραπείες ασθενών. Πρέπει να βρουν οι ίδιοι πως θα επιστρέψουν σπίτι τους.
Οι βιοψίες των ασθενών αργούν μήνες να έχουν αποτέλεσμα ενώ αυτό χρειάζεται μερικές μέρες όταν σταλούν ιδιωτικά. Άλλη μία ιατρική αναγκαιότητα που πληρώνει από την τσέπη του ο ασθενής
Ποια είναι η μετά covid εποχή για το νοσοκομείο Ρεθύμνου
Νοσοκομεία 2 και 3 ταχυτήτων. Πανεπιστημιακά με συγκέντρωση όλων των δυνατοτήτων. Με συμπράξεις με ιδιώτες που θα χρησιμοποιούν προς όφελος τους τα καλά κομμάτια.
Κινδυνεύει το νοσοκομείο Ρεθύμνου να μην κάνει τακτικά χειρουργεί το πρωί και να κάνουν ιδιώτες μόνο το απόγευμα
Μικρά περιφερειακά νοσοκομεία όπως του Ρεθύμνου. Νοσοκομείο σταθμός εφημεριακό κέντρο, κόμβος διακομιδών με ανύπαρκτη τακτική λειτουργία. Ιδιωτικά κέντρα για τους τουρίστες τους τοκετούς τον τεχνητό νεφρό
Ελάχιστο μόνιμο προσωπικό με ότι συνεπάγεται αυτό για την αφοσίωση, συνέχεια και ποιότητα φροντίδας για τους ασθενείς. Γιατροί 2 και 3 ταχυτήτων. Γιατροί που τα κάνουν όλα και τίποτα. Γιατροί περαστικοί που εφημερεύουν και απλώς διεκπεραιώνουν. Λίγοι η καθόλου ειδικευόμενοι γιατροί. Τακτική λειτουργία από ιδιώτες. Γιατροί μειωμένων δυνατοτήτων παραμένουν.
Όσοι γιατροί μπορούν να βρουν καλύτερες συνθήκες εργασίες φεύγουν από το ΕΣΥ. Ένα δήθεν νοσοκομείο για να μην πεθαίνει κανένας στο δρόμο. Στελεχωμένος από γιατρούς που δεν έχουν άλλου να πάνε και τα κάνουν όλα».https://www.neakriti.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.