Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, παρέστη σήμερα, Κυριακή 02 Ιουνίου 2024, στην Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης του Σμηναγού Β.Α. Αναστάσιου «Τάσου» Βάμβουκα, πεσόντα στην Κορέα στις 26 Μαΐου 1951, του Γεωργίου Κ. Βάμβουκα «Κριάρη»Στρατηγού του Ελληνικού Στρατού και του Γεωργίου Δ. Βάμβουκα «Τσιρμιρή» Στρατηγού της Ελληνικής Χωροφυλακής, η οποία έλαβε χώρα στα Λιβάδια Μυλοποτάμου. Εκεί τον υποδέχθηκε ο Διοικητής 5ης Α/Μ Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Νικόλαος Κωστάκης.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία, Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων. Παράλληλα, έλαβαν χώρα μουσικά δρώμενα από τη Φιλαρμονική του Δήμου Ρεθύμνου και το Συγκρότημα του Γεωργίου Βάμβουκα (Φλασκή), καθώς και παραδοσιακοί χοροί από τον Λαογραφικό Όμιλο «Λάζαρος και Μανόλης Χνάρης».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι κομμάτων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολιτιστικών συλλόγων.
Στον χαιρετισμό του, ο κ. Υφυπουργός ανέφερε:
«Κυρίες και Κύριοι,
Είναι ιδιαίτερη χαρά να βρίσκομαι για ακόμα μία φορά εδώ, στα Λιβάδια Μυλοποτάμου, ένα χωριό με ηχηρή παρουσία στους αγώνες της Κρήτης μας. Ένα χωριό με ηρωικούς κατοίκους, που πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της λευτεριάς. Και η χαράγίνεται συγκίνηση και υπερηφάνεια, αφού καλούμαστε να τιμήσουμε τη μνήμη των ηρώων της Οικογένειας Βάμβουκα. Αξιωματικών με ήθος, με φρόνημα και γενναιότητα που πρωταγωνίστησαν στην Ιστορία του τόπου μας και με δέος προφέρουμε τα ονόματά τους:
Σμηναγός Αναστάσιος «Τάσος» Βάμβουκας, έπεσε στην Κορέα στις 26 Μάϊου 1951,
Γεώργιος Βάμβουκας του Κωνσταντίνου, ο θρυλικός «Κριάρης», Στρατηγός του Ελληνικού Στρατού και
Γεώργιος Βάμβουκας του Δημητρίου ή «Τσιρμιρής», Στρατηγός της Ελληνικής Χωροφυλακής.
Η σημερινή, λοιπόν, τελετή δεν είναι απλώς μια τελετή μνήμης. Είναι μια πράξη αναγνώρισης και ευγνωμοσύνης σε αυτούς που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην υπεράσπιση της πατρίδας μας και των ιδανικών της ελευθερίας και της δημοκρατίας.
Ο Σμηναγός Βασιλικής Αεροπορίας Αναστάσιος Βάμβουκας, αναθρεμμένος στη λεβεντογέννα Κρήτη, κουβαλούσε μέσα του το ανυπότακτο πνεύμα των Κρητικών. Ενσάρκωσε με τον καλύτερο τρόπο τις αξίες και τις παραδόσεις του νησιού μας, ενός νησιού με πλούσια ιστορία αγώνων, αίματος και θυσίας. Η ανδρεία, το θάρρος και η αποφασιστικότητά του, χαρακτηριστικά της ηρωικής Κρητικής ψυχής, αναδείχθηκαν μέσα από την αφοσίωσή του στην αεροπορία και στην πατρίδα. Η θυσία του αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλους μας και μας υπενθυμίζει το υψηλό τίμημα της ελευθερίας.
Ο Στρατηγός του Ελληνικού Στρατού Γεώργιος Κωνσταντίνου Βάμβουκας ο θρυλικός «Κριάρης», υπήρξε πρότυπο θαρραλέου πολεμιστή, ανιδιοτελούς Έλληνα και πατριώτη. Συμμετείχε στους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους 1912 – 13, είχε δραστήρια συμμετοχή στη Μικρασιατική Εκστρατεία 1919 – 1922 και άφησε ένδοξο αποτύπωμα στην Κρήτη στα οδυνηρά χρόνια τηςΕθνικής Αντίστασης, 1941-1944. Oι στρατιωτικοί προϊστάμενοί του τον αξιολογούν και τον χαρακτηρίζουν ως αξιοπρεπή, έντιμο, ψύχραιμο, πρόθυμο, σοβαρό, πειθαρχημένο, εργατικότατο, ηθικό, ειλικρινή, ευσυνείδητο, θαρραλέο, φιλότιμο, ευφυή, ευθύ, λαμπρό πολεμιστή, γενναίο και φιλόπονο, καθώς επίσης Αξιωματικό με πολύ ικανοποιητική διοικητική ικανότητα. Προσέφερε τις στρατιωτικές υπηρεσίες του στην Πατρίδα για 40 περίπου χρόνια. Πάντοτε στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Το παρωνύμιο Κριάρης δήλωνε το σθένος, την αποφασιστικότητα και το θάρρος του, να κουτουλάει με ορμή, σαν κριάρι, στο τείχος του εχθρού.
Ο Στρατηγός της Ελληνικής Χωροφυλακής Γεώργιος Δημητρίου Βάμβουκας «Τσιρμιρής», ψυχή ανυπότακτη με φιλελεύθερο πνεύμα, έλαβε μέρος σε όλες τις εκστρατείες από το 1912, μέχρι το 1922. Στις μάχες είχε την ευκαιρία να αναδείξει τη μεγάλη του γενναιότητα, αναλαμβάνοντας με χαρά τις πιο επικίνδυνες αποστολές, τις οποίες έφερνε σε πέρας με απόλυτη επιτυχία. Ο επόμενος πόλεμος τον βρήκε επίσης στις επάλξεις και μάλιστα έλαβε μέρος και στη Μάχη της Κρήτης. Και για τη δράση του αυτή τιμήθηκε με μια δεκάδα μεταλλίων και παρασήμων, των ελληνικών και συμμαχικών δυνάμεων, μεταξύ των οποίων τρία αριστεία ανδρείας, ενώ προήχθη δύο φορές επ’ ανδραγαθία.
Η προτομή, λοιπόν, αυτή, τα αποκαλυπτήρια της οποίας έχω την τιμή να κάνω σήμερα, δεν είναι ένα απλό μνημείο. Είναι μια υπενθύμιση για όλους μας και για τις μελλοντικές γενιές, ότι η ελευθερία και η ασφάλεια που απολαμβάνουμε σήμερα οφείλονται σε ανθρώπους σαν τον Σμηναγό Βάμβουκα, τον Στρατηγό Κριάρη και τον Στρατηγό Τσιρμιρή. Είναι όλοι τους ένας φάρος, που μας θυμίζει διαρκώς την αξία της θυσίας και το χρέος μας να υπερασπιζόμαστε τα ιδανικά της πατρίδας μας. Από το παράδειγμά τους, από τους αγώνες τους, αντλούν δύναμη αυτοί που σήμερα δίνουν καθημερινά τον αγώνα τους σε γη, θάλασσα και αέρα, προασπίζοντας τα εθνικά ιδεώδη και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Το σπουδαίο αυτό μνημείο δεν θα μπορούσε να υπάρχει χωρίς τη συνεργασία, χωρίς τη συνεισφορά πολλών ανθρώπων. Θέλω, λοιπόν, να εκφράσω τις εγκάρδιες ευχαριστίες μου σε όλους όσοι συνέβαλαν στην κατασκευή του. Η προσπάθεια και η αφοσίωσή σας στη διατήρηση της μνήμης τους αξίζουν κάθε έπαινο.
Ως Ένοπλες Δυνάμεις και ως πολίτες, έχουμε την ευθύνη να διατηρήσουμε και να υπερασπιστούμε τα ιδανικά και τις αξίες για τις οποίες πολέμησαν και θυσιάστηκαν οι ήρωές μας. Ας δεσμευτούμε σήμερα ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την ίδια αφοσίωση και το ίδιο θάρρος που χαρακτήριζαν αυτούς τους ήρωες. Ας τους θυμόμαστε πάντα ως ένα λαμπρό παράδειγμα ανδρείας και αρετής και ας εμπνεόμαστε από την κληρονομιά τους ώστε να επιτύχουμε ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον για την πατρίδα μας.
Αιωνία τους η μνήμη.»
Τα σχόλια είναι κλειστά.