Με τις αντιδράσεις και τις διαμαρτυρίες όλων των θεσμικών φορέων του Ρεθύμνου να συνεχίζονται αναφορικά με το πόρισμα που συνέταξε η επιστημονική επιτροπή για την πανεπιστημιοποίηση του ΤΕΙ Κρήτης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνδέουν τις λογικές αποκλεισμού με τη μη υλοποίηση ενός πάγιου αιτήματος της τοπικής κοινωνίας του νομού που δεν είναι άλλο από τη δημιουργία Σχολής Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
υπογράφει ο Νίκος Νεβεσκιώτης
Πρόκειται ουσιαστικά για μια συλλογική προσπάθεια που ξεκίνησε το 2013, με τις βασικές διατάξεις να ψηφίζονται το 2014 και τις εκλογές 2015 να μην επιτρέπουν την έκδοση των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων. Σήμερα το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει προχωρήσει σε όλα τα απαραίτητα βήματα, ωστόσο το Υπουργείο εξακολουθεί να βρίσκει προσχήματα για τη μη υλοποίηση ενός έργου το οποίο χρίζει καθολικής στήριξης των ρεθεμνιωτών, ενισχύοντας τις φωνές εκείνες που μιλούν για προσπάθεια αφανισμού του Ρεθύμνου από τον ακαδημαϊκό χάρτη.
Με αυτές τις σκέψεις βρεθήκαμε στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Γάλλο, όπου συναντήσαμε τον Αναπληρωτή Πρύτανη, αρμόδιο για θέματα Προσωπικού και Φοιτητικής Μέριμνας, κ. Κωνσταντίνο Σπανουδάκη. Μέσα από το μικρόφωνο των Παραπολιτικών Κρήτης 102,4 και την καθημερινή εκπομπή «Τα λέμε ΟΛΑ», με τον Παντελή Σπυριδάκη, επιχειρήσαμε να δώσουμε απαντήσεις.
Η πορεία αδράνειας για τη σχολή Τουρισμού – οι απαντήσεις του Υπουργείου, η δριμιά κριτική των φορέων του Ρεθύμνου και η θέση του Πανεπιστημίου Κρήτης.
O επιχειρούμενος αφανισμός του Ρεθύμνου από τον ακαδημαϊκό χάρτη, η πανεπιστημιοποίηση του ΤΕΙ Κρήτης και οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας
«Πράσινο φώς» για την ανέγερση νέων φοιτητικών κατοικιών, η χρηματοδότηση, η επικαιροποίηση των μελετών και οι ενέργειες του ΠΚ για την αντιμετώπιση της στέγασης των φοιτητών
Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου – μια αδικία χρόνων που διορθώνεται – επέκταση της βιβλιοθήκης, δημιουργία διοικητηρίου, πεζόδρομος που θα συνδέει τον οικισμό με την πόλη, νέο γυμναστήριο ενόργανης γυμναστικής κ.α.