Προχθές στο Λύκειο των Ελληνίδων γράφτηκε Ιστορία!
Ιστορικής σημασίας για τον τόπο μας, χαρακτηρίστηκε η εκδήλωση Τιμής και Μνήμης, για τα 50 χρόνια από την Ίδρυση του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Λυκείου Ελληνίδων στις 27 του μηνός, ημερομηνία που έχει και το ΦΕΚ159 που την κατοχυρώνει.
Δεν ήταν μόνο το πλήθος του κόσμου που την παρακολούθησε με άσβηστο ενδιαφέρον από την αρχή ως το τέλος αλλά και ο μεγάλος αριθμός φορέων που εξέφρασαν την συμπαράστασή τους για τον εορτασμό των 50 χρόνων είτε με την παρουσία μελών τους την βραδιά αυτή, είτε ηλεκτρονικά είτε με μηνύματα και που αξίζει να αναφερθούν.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνου
Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ρεθύμνου
Ο Σύλλογος Γενικών Οικογενειακών Ιατρών ΠΦΥ, Νομού Ρεθύμνης(ΣΥ.ΓΕΝ.ΙΑ.Ρ)
Ο Σύλλογος Ξενοδόχων Ρεθύμνου
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος Νομαρχιακή Επιτροπή Ρεθύμνου
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου
Ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος τμήμα Ρεθύμνου
Η Ένωσις Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού
Η Ένωση Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Ρεθύμνης
Η Ομοσπονδία Συλλόγων Επαρχίας Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου Κρήτης «Ο Πρέβελης»
Η Ομοσπονδία Σωματείων Αμαριωτών Ρεθύμνου
Η Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών Ρεθύμνου Κρήτης
Ο Σύλλογος Πολιτικών Συνταξιούχων Νομού Ρεθύμνης
Η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρεθύμνης
Ο Σύλλογος Συνταξιούχων Καθηγητών Νομού Ρεθύμνης
Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Ρεθύμνης
Το Σωματείο Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων Δήμου Ρεθύμνου
Η Ένωση Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Νομού Ρεθύμνης
Ο Γυμναστικός Αθλητικός Σύλλογος Ρεθύμνου
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γάλλου «Ο Γαλλιανός»
Ο Λαογραφικός Όμιλος «Κουρήτες»
Ο Λαογραφικός Μουσικοχορευτικός Σύλλογος «Το Αρκάδι»
Ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Ρεθύμνου
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ατσιποπούλου.
Μεγάλος και ο αριθμός των πνευματικών ανθρώπων της πόλης μας που τίμησαν με την παρουσία τους τους διακεκριμένους ομιλητές , κ.Γιώργη Αλεξανδράκη, επίτιμο διδάκτορα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, διακεκριμένο επίτιμο καθηγητή του πανεπιστημίου του Μαϊάμι, από τους πρωτεργάτες στην οργάνωση του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρώτος πρόεδρος του τμήματος Φυσικής του, που μίλησε με θέμα «Η Ίδρυση και το Ξεκίνημα του Πανεπιστημίου Κρήτης» καθώς και την κ.Ασπασία Παπαδάκη, διδάκτορα Ιστορίας, πρώην προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους στο Ρέθυμνο επί 25 έτη, και πρώτη εισαχθείσα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώτη αριστούχο τελειοφοιτήσασα και η οποία μάλιστα διάβασε τον όρκο στην πρώτη ορκωμοσία που έγινε στο Πανεπιστήμιο. Η σύντομη εισήγησή της είχε θέμα « Αναμνήσεις από ένα Νεοσύστατο Πανεπιστήμιο».
Ανέφερε δε το γεγονός ότι το Λύκειο των Ελληνίδων, καλωσορίζοντας τους πρώτους φοιτητές και καθηγητές του Πανεπιστημίου μας, τους είχε δεξιωθεί στην αίθουσά του.
Το φωτογραφικό υλικό που προβάλλονταν ζωντάνευε τον λόγο και μας έφερνε σε άλλα χρόνια θυμίζοντας πολύτιμες στιγμές, ενώ οι γλαφυρές αναστορήσεις του κ.Αλεξανδράκη ο οποίος από μόνος του αποτελεί ζωντανό «ντοκουμέντο» πάνω στο θέμα Ίδρυσης και Οργάνωσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, προκαλούσαν ευθυμία αλλά και αναστοχασμό στο ακροατήριο που τον άκουγε κυριολεκτικά μαγεμένο.
Η όλη βραδιά ξεκίνησε με την προτροπή της Προέδρου του Λυκείου κ.Φέφης Βαλαρή να στείλουμε όλοι, την σκέψη μας στις πρόσφατες απώλειες του τόπου μας, την αείμνηστη ανθρωπίστρια και μεγάλη Ελληνίδα, Μαριάννα Βαρδινογιάννη και στους δύο πιλότους μας που έχασαν την ζωή τους πάνω στο καθήκον στον αγώνα κατάσβεσης του καταστροφικών πυρκαγιών, τον 34χρονο σμηναγό Χρήστο Μουλά και τον 27χρονο ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη.
Στην συνέχεια, εκφράζοντας βαθιά ευγνωμοσύνη σε αυτούς που αγωνίστηκαν για την Ίδρυση του Πανεπιστημίου, η ίδια, είπε εκτός των άλλων και τα χαρακτηριστικά λόγια του αείμνηστου Γεωργίου Δρανδάκη, τότε προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου που αναφέρει στο πόνημά του «Έγγραφα σχετικά με την Ίδρυση και τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κρήτης», για όσους πάλεψαν γι’ αυτόν τον σκοπό:
«…. Στους Ρεθύμνιους εκείνους που αγωνίστηκαν επί χρόνια για την πραγμάτωση του ιερού σκοπού της Ίδρυσης και Λειτουργίας του Πανεπιστημίου και των οποίων η προσήλωση ήταν σταθερή και η προσπάθεια επίπονη και άοκνη, καθώς τίποτε δεν χαρίστηκε και δεν προσφέρθηκε απλόχερα…».
Επίσης τόνισε τον αγώνα των αειμνήστων, Δημήτρη Αρχοντάκη, Γεωργίου Βογιατζάκη, Παύλου Βαρδινογιάννη με τον Όμιλο Βαρδινογιάννη κ.α. αναφέρθηκαν τα ονόματα της Πρώτης Διοικούσας Επιτροπής καθώς και τα ονόματα των Ρεθυμνίων που συμμετείχαν στην πρώτη επίσημη σύσκεψη στο Δημαρχείο Ρεθύμνης στις 12 Φεβρουαρίου 1972. Αναφέρθηκαν οι πρώτοι καθηγητές και οι συνεργάτες του κ.Αλεξανδράκη που εργάστηκαν σκληρά για το ξεκίνημα και την οργάνωση του Πανεπιστημίου. Επίσης με έμφαση τονίστηκε η προσφορά των ιδιοκτητών γης των περιοχών Γάλλου και Ατσιποπούλου που διέθεσαν τις εκτάσεις τους είτε δωρεάν είτε έναντι συμβολικού αντιτίμου για την εγκατάσταση του πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο, σύνολο 1191 στρέμματα, και στους οποίους οφείλεται, τουλάχιστον, μία ευχαριστήρια μαρμάρινη πλάκα σε περίοπτο θέση στο Πανεπιστήμιο.
Τελειώνοντας η κ.Βαλαρή ευχαρίστησε τους ομιλητές, τις τοπικές εφημερίδες, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς 9-80 studio Rethymno, Team FM, Μεγαλόνησος, τον κ.Τίμο Βροντάκη και τον κ.Γεώργιο Βλατάκη πρόεδρο του Συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «το Αρκάδι» που υπενθύμισε με άρθρο του στις εφημερίδες, την ημερομηνία Ίδρυσης του Πανεπιστημίου, που την ενεθάρρυνε στην σκέψη της να οργανώσει αυτήν την βραδιά και που της πρότεινε να είναι ομιλητής ο κ.Γιώργης Αλεξανδράκης.
Τους ομιλητές παρουσίασαν με περιεκτικό, συνοπτικό λόγο, η κ.Αθηνά Δρανδάκη-Μαμαλάκη, την κ.Ασπασία Παπαδάκη και η κ.Μαριάννα Καλαϊτζιδάκη, τον κ.Γιώργη Αλεξανδράκη και οι δύο κυρίες ως μέλη του Δ.Σ. του Λυκείου. Ντυμένοι δε με Κρητικές φορεσιές οι οποίοι πλαισίωναν τους ομιλητές, ήταν ο κ.Νίκος Τσουπάκης, η κ.Δαβιδούλα Δημητρίου, η κ.Άννα Ηρωίδου και ο κ.Ελλήνοος Τσουπάκης.
Όντως ήταν μια Ιστορική Βραδιά Τιμής και Μνήμης, αφιερωμένη στην Γένεση του πολύτιμου και πλέον ουσιαστικού πνευματικού και οικονομικού πυλώνα της πόλης μας, του Πανεπιστημίου Κρήτης.