Ρέθυμνο: Κλειστή η Σχολή Ξεναγών – Σε «ομηρία» δεκάδες σπουδαστές

«Τη σεζόν αυτή τη χάνουμε. Το ξέρουμε και γι’ αυτό παλεύουμε. Έχουμε κάνει ενέργειες, πολλές ενέργειες, αλλά πέφτουν στο κενό», αναφέρει φοιτήτρια της σχολής

Ρέθυμνο: Κλειστή η Σχολή Ξεναγών – Σε «ομηρία» δεκάδες σπουδαστές

Τι κι αν εγκαινιάστηκε «μετά βαΐων και κλάδων» τον Οκτώβριο του 2020 η Σχολή Ξεναγών στο Ρέθυμνο, αφού, φέτος, δεκάδες σπουδαστές με όνειρα για τη δουλειά αυτή και μια επιτυχημένη καριέρα στον τομέα του τουρισμού βρίσκονται κυριολεκτικά σε «ομηρία», λόγω του γεγονότος ότι η σχολή δεν έχει ακόμη φέτος ξεκινήσει να λειτουργεί.

Συγκεκριμένα, δεκάδες σπουδαστές που έχουν ολοκληρώσει το πρώτο έτος σπουδών περιμένουν από τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσει να λειτουργεί για δεύτερο χρόνο η σχολή, ώστε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, όπως και οι πρωτοετείς σπουδαστές για να κάνουν το ξεκίνημα. Αλλά οι πόρτες παραμένουν κλειστές και ήδη οι δευτεροετείς είναι πεπεισμένοι ότι έχουν χάσει τη φετινή τουριστική περίοδο και δε θα μπορέσουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις και τις γνώσεις τους στον χώρο της τουριστικής βιομηχανίας.

Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια της Χριστίνας Σταλίκα, που κατάγεται από τη Βόρεια Ελλάδα και μιλώντας στην «ΚΡΗΤΗ TV» και τη Ράνια Μωραΐτη καταγγέλλει τα εξής: «Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν οικογένεια πίσω. Εγώ δεν έχω οικογένεια. Αλλά έχω φύγει από το μέρος που ζούσα για να είμαι εδώ. Να είμαι κοντά. Και πάλι, δεν είμαι σίγουρη για το πότε θα τελειώσει όλο αυτό. Αλλά και για το αν θα τελειώσει όπως πρέπει».

Οι υποσχέσεις

Κι όμως, η σχολή εγκαινιάστηκε στις 19 Οκτωβρίου του 2020 με κυβερνητικές δεσμεύσεις και με μεγάλες υποσχέσεις για την τουριστική βιομηχανία του νησιού. «Η εντολή του πρωθυπουργού είναι σαφής, για πλήρη αναβάθμιση των τουριστικών σπουδών στη χώρα. Και αυτή την εντολή σήμερα υλοποιούμε, έχοντας ως αφετηρία το όραμα της κυβέρνησης, το οποίο μετουσιώνουνε με τη συνεργασία όλων, μιας και στην ιστορία γράφονται επιτεύγματα μόνο όταν είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά». Αυτά ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, ο οποίος βρέθηκε στη Γωνιά της Τοπικής Κοινότητας Νικηφόρου Φωκά, την ώρα που παρέλαβε τα κλειδιά της Σχολής Ξεναγών Κρήτης με έδρα το Ρέθυμνο από τον δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργη Μαρινάκη.

«Η Πολιτεία σήμερα έρχεται και αναγνωρίζει εδώ στο Ρέθυμνο τις προσπάθειες όλων των επιχειρηματιών, εργαζομένων, της Αυτοδιοίκησης… τις προσπάθειες δεκαετιών ώστε το Ρέθυμνο, που είναι νομός μεταξύ των παγκόσμιων προορισμών, από σήμερα να γίνει κοιτίδα της παγκόσμιας τουριστικής μάθησης», τόνισε ο κ. Κόνσολας.

Όμως, για το δεύτερο έτος της σχολής οι πόρτες της παραμένουν κλειστές και η απόγνωση των σπουδαστών έχει χτυπήσει «κόκκινο». Μάλιστα, από την αρχή ήταν δύσκολο και το ξεκίνημά της. Αντί να ξεκινήσει κανονικά η λειτουργία της σχολής τον Οκτώβριο του 2020, η ύλη άρχισε να διδάσκεται ηλεκτρονικά λόγω COVID τον Ιανουάριο του 2021. Αλλά και φέτος, εκτός από τους δευτεροετείς που περιμένουν να ξεκινήσουν και δεν ξέρουν ούτε αν ούτε πώς θα γίνουν τα μαθήματα, το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν πλέον και εκείνοι που πέρασαν φέτος, για να φοιτήσουν πρώτη χρονιά στη Σχολή Ξεναγών. «Σαράντα άτομα πέρασαν πέρυσι και φέτος έχουν μπει άλλοι 30», όπως λέει χαρακτηριστικά η Χριστίνα Σταλίκα.

Χάνουν τη σεζόν – Δε θα μπορέσουν να δουλέψουν

Μάλιστα, οι δευτεροετείς γνωρίζουν ότι, αν και στοχεύουν φέτος να δουλέψουν ως ξεναγοί, έχουν χάσει αυτή τη σεζόν ενώ δε γνωρίζουν καν αν θα μπορέσουν να τελειώσουν, αφού στο πρόγραμμα σπουδών του δεύτερου έτους προβλέπονται εκπαιδευτικές εκδρομές και επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Κάτι που ακόμη και στις σχολές ξεναγών που ήδη λειτουργούν φαίνεται ότι πάει πολύ πίσω, κρατώντας εκτός εργασίας πλήθος ατόμων που είχαν στον χώρο αυτό μια ελπίδα για να εργαστούν.

«Τη σεζόν αυτή τη χάνουμε. Το ξέρουμε και γι’ αυτό παλεύουμε. Έχουμε κάνει ενέργειες. Πολλές ενέργειες. Αλλά πέφτουν στο κενό», σύμφωνα με τη διετή σπουδάστρια Χριστίνα Σταλίκα, που τονίζει ότι, παρά τα μεγάλα λόγια των πολιτικών κατά τα εγκαίνια της σχολής, τίποτα από όλα όσα υποσχέθηκαν δεν έγινε στην πράξη και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με την υπόθεση αυτή, με τους σπουδαστές να βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση. neakriti.gr

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.