Το γεγονός ότι στη φωτιά της Παρασκευής 4/10 από τύχη αποφευχθήκαν τα χειρότερα προκαλεί τις δικαιολογημένες ανησυχίες των λαϊκών ανθρώπων για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού από φυσικά φαινόμενα όπως οι φωτιές, οι πλημύρες, οι σεισμοί.
Οι ισχυροί άνεμοι ευνόησαν και ευνοούν πάντα την γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς. Αυτοί όμως υπάρχουν και θα υπάρχουν. Δεν μπορούν να αποτελούν δικαιολογία. Ίσα ίσα ακριβώς γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να εφαρμόζονται με μεγάλη προσοχή και ακρίβεια τα έργα και οι εργασίες πρόληψης και βεβαίως τα μέτρα ετοιμότητας και επιφυλακής των κρατικών υπηρεσιών, που είναι επιφορτισμένες με το έργο της αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων.
Σε όλους αυτούς τους τομείς αποκαλύφτηκαν τεράστια κενά και ελλείψεις, που δικαιολογημένα οδήγησαν πολλούς να μιλούν για ανοχύρωτη πόλη. Η αποψίλωση δημόσιων και ιδιωτικών εκτάσεων από ξερά χόρτα και θάμνους, ευθύνη που έχει ανατεθεί στους δήμους, δεν είχε εκτελεστεί. Σε μια κρίσιμη και ευάλωτη στη φωτιά περιοχή, η απουσία των πυροσβεστικών κρουνών ήταν χαρακτηριστική. Αν σε αυτά προσθέσουμε την έλλειψη συντονισμού, την καθυστέρηση στην κινητοποίηση επαρκών πυροσβεστικών δυνάμεων, το κυκλοφοριακό κομφούζιο που επικράτησε στην πόλη έχουμε την εικόνα της κατάστασης που επικράτησε.
Η κατάσταση αυτή δεν είναι ούτε καινούργια ούτε τυχαία. Τα ίδια πάνω κάτω επικρατούν σε όλα τα έντονα καιρικά φαινόμενα (φωτιές, πλημύρες, σεισμοί κλπ) παρά τα άλματα της επιστήμης και της τεχνικής στην πρόβλεψη, τον σχεδιασμό πρόληψης και στην αντιμετώπιση των φυσικών φαινομένων. Είναι συνειδητή πολιτική επιλογή όλων των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης η υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση των δράσεων και υποδομών που έχουν να κάνουν με την προστασία της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών οικογενειών. Η διοχέτευση όλο και μεγαλύτερων πόρων σε έργα και δράσεις που υπηρετούν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και στην περίπτωσή μας σε έργα εξωραϊσμού της τουριστικής βιτρίνας, σε έργα που αποδίδουν διόδια και άλλα διαχρονικά έσοδα στους επιχειρηματικούς ομίλους σε βάρος της πλειοψηφίας του λαού. Πώς να εκτελεστεί για παράδειγμα το έργο της αποψίλωσης όταν το αντιλαϊκό αμόκ του «μικρού και ευέλικτου κράτους» και των ιδιωτικοποιήσεων, έχει οδηγήσει την υπηρεσία πολιτικής προστασίας στο δήμο να έχει μόνο πολιτικό προϊστάμενο αλλά καθόλου προσωπικό!!! Όταν μπαίνουμε στον επόμενο χειμώνα και παρά τις διαβεβαιώσεις, ακόμη δεν ήρθαν τα χρήματα για την αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών από τις πλημύρες του προηγούμενου; Πώς να επιτελέσει με αρτιότητα το έργο της η πυροσβεστική όταν τα κονδύλια για τον εξοπλισμό και την λειτουργία της, το προσωπικό της έχουν ελαχιστοποιηθεί; Τα παραπάνω είναι εξειδίκευση και στη χώρα μας της οδηγίας της ΕΕ περί κόστους οφέλους, που οδηγεί στον παραγκωνισμό των έργων και των υπηρεσιών αυτών γιατί δεν προκύπτει από αυτές μεγάλο όφελος για το κεφάλαιο. Το γεγονός ότι η πολιτική αυτή αδικεί και βάζει σε τεράστιους κινδύνους τη ζωή και την περιουσία του λαού καθόλου δεν τους απασχολεί αφού κυνικά εγγράφως ομολογούν πως «η δικαιοσύνη δεν είναι ζητούμενο της πολιτικής κόστους οφέλους».
Η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές έχουν μεγάλη άμεση ευθύνη, εν όψει του χειμώνα, να πάρουν άμεσα μέτρα και για την γρήγορη αποκατάσταση των προηγούμενων ζημιών και για την πρόληψη των πλημμυρικών φαινομένων.
Το ΚΚΕ τονίζει ότι η υπόθεση της προστασίας του λαού από τις φυσικές καταστροφές πρέπει να γίνει υπόθεση του οργανωμένου λαϊκού κινήματος. Των εργατικών σωματείων, των συλλόγων γονέων, των ΕΒΕ, που θα διεκδικήσουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας.
Είναι τελικά ζήτημα ανατροπής των σημερινών πολιτικών συσχετισμών και άλλου δρόμου ανάπτυξης που στο επίκεντρό του θα έχει τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματα του λαού μας.
Τα σχόλια είναι κλειστά.