Επιβεβαιώνονται τα καλά σενάρια για νέα ρεκόρ στον τουρισμό
ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στους κόλπους των τουριστικών παραγόντων καθώς οι πρώτες εβδομάδες της τρέχουσας τουριστικής περιόδου, δείχνει ότι θα εξελιχθεί καλύτερα από την περσινή, όπως ακριβώς είχαν και οι προβλέψεις πριν ξεκινήσει.
Αυτό εκτιμά ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου κ. Μανώλης Τσακαλάκης, ο οποίος μιλώντας στην εφημερίδα «Ρέθεμνος» τόνισε ότι η αύξηση θα κυμανθεί ίσως και έως 5% πάνω τον μήνα Μάιο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο ενώ ο Απρίλιος και επίσημα έκλεισε στο + 1,87% σε αφίξεις .
Τα αυξημένα ποσοστά είναι μια θετική εξέλιξη, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ιδιαίτερα υψηλές πληρότητες στα ξενοδοχεία, που κυμαίνονται γύρω στο 50% της δυναμικής που υπάρχει σε κλίνες. Βεβαίως δεν ξεχνούμε ποτέ τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τις βίλες και τα airbnb που έχουν το δικό τους μερίδιο στις διανυκτερεύσεις των επισκεπτών – τουριστών.
«Σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερα από πέρσι» επισημαίνει ο κ. Τσακαλάκης για να συμπληρώσει, ότι «οι πληρότητες είναι χαμηλές και ποικίλουν από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο αλλά είναι θετικό που πάμε λίγο πιο πάνω από την αντίστοιχη περσινή περίοδο».
Υπενθυμίζεται, ότι το 2023 θεωρείται χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς τη χώρα μας επισκέφθηκαν 32,73 εκατ. τουρίστες, έναντι 31,34 εκατ. τουριστών κατά το 2019.
Κατά το έτος 2023, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 18.014,4 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 15.751,5 εκατ. ευρώ το 2022. Αύξηση κατά 2.783,4 εκατ. ευρώ (15,7%) παρουσίασαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 20.459,5 εκατ. ευρώ, ενώ αύξηση κατά 520,5 εκατ. ευρώ (27,0%) παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 2.445,1 εκατ. ευρώ.
Η άνοδος των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην αύξηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 17,6%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 2,7%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 55,6% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 82,9% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.
Ωστόσο στα θετικά στοιχεία υπάρχει και μια αρνητική παράμετρος σύμφωνα με τον κ. Τσακαλάκη, η οποία έγκειται στο γεγονός της μείωσης των ημερών που κάνουν διακοπές στην χώρα μας οι τουρίστες που έρχονται. Το μέσο ποσοστό είναι 6,5 ημέρες – νύχτες, που δικαιολογείται λόγω της οικονομικής δυσπραγίας που ταλανίζει την γηραιά ήπειρο από τις χώρες της οποίας έχουμε και τους περισσότερους επισκέπτες.
Επίσης μείωση καταγράφεται στο κατά κεφαλήν εισόδημα ανά πελάτη περίπου στα 500 ευρώ από 650 που ήταν πριν το ΄23.
Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Η ακρίβεια της Ευρώπης που αποτυπώνεται με τους χειρότερους αριθμούς στην χώρα μας, αποτελεί πάντως τον βασικό εχθρό των τουριστικών παραγόντων που βλέπουν ιδιαίτερα περιορισμένα περιθώρια κερδών ενώ και οι πόλεμοι στην γειτονιά μας είναι ακόμα μια παράμετρος που σε κάθε περίπτωση εγκυμονεί κινδύνους.
«Η ακρίβεια δεν μας αφήνει να δώσουμε καλύτερες τιμές» είπε στο «Ρέθεμνος» ο Μανώλης Τσακαλάκης ο οποίος τόνισε πως ήδη υπάρχει πρόβλημα με τα πανάκριβα εισιτήρια για να έρθει κάποιος στην Ελλάδα και στην Κρήτη και βεβαίως το λειτουργικό κόστος των μονάδων φιλοξενίας τουριστών είναι επίσης μια αρνητική συγκυρία καθώς ανάγκασε τους πάντες να αυξήσουν τις τιμές τους για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν.
Οι παράμετροι αυτοί είναι που προκαλούν μια κάποια ανησυχία καθώς οι ανταγωνίστριες χώρες έχουν καλύτερες προϋποθέσεις απ’ ότι έχουν οι έλληνες επιχειρηματίες και βεβαίως αυτό έχει και τον αντίστοιχο αρνητικό αντίκτυπο στην προσέλκυση περισσότερων τουριστών.
Σε ό,τι αφορά την οικονομική δυνατότητα των επισκεπτών μας, καταγράφεται μια ποικιλία στην δυναμική τους με τον μέσο όρο να μπορεί να ξοδέψει σε επίπεδα που δεν αναμένεται να ικανοποιήσουν απολύτως την τοπική αγορά. «Στα όρια θα βρεθούμε όλοι» εκτίμησε ο κ. Τσακαλάκης, ο οποίος τόνισε πως ναι μεν θα έχουμε περισσότερους τουρίστες αλλά όχι μεγαλύτερα κέρδη καθώς οι οικονομικές συγκυρίες δεν αφήνουν τέτοια περιθώρια.
ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΜΗΝΕΣ
Σύμφωνα με τις έως τώρα προβλέψεις οι μήνες από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο θα είναι και φέτος με υψηλές πληρότητες που θα ξεπεράσουν τις περσινές, άρα, άνω του 90%. Ο Οκτώβριος δείχνει επίσης τάση για σχεδόν 5% αύξηση καθώς ήδη οι αεροπορικές εταιρείες έχουν αυξήσεις τις θέσεις στα ταξίδια τους για Ελλάδα και Κρήτη κατά 7%.
Σε ό,τι αφορά τις χώρες προέλευσης τουριστών οι αγορές μας συνεχίζουν να προσελκύουν κόσμο κυρίως από την Ευρώπη ενώ φέτος εκτός μένει η Ρωσία, η Ουκρανία και το Ισραήλ, που μαστίζονται από τους πολέμους και οι πολίτες τους δεν ταξιδεύουν.https://www.rethemnosnews.gr/