Ρέθυμνο:Επίσκεψη της Γιάννας Αγγελοπούλου στο Ρέθυμνο
«Η επέτειος των 200 ετών από το 1821 είναι μια μοναδική ευκαιρία να αξιοποιήσουμε ένα βαθύ σε βάθος χρόνου πολιτισμό, ιστορία, μάχη»
– Το Ρέθυμνο είναι μια πόλη που είναι αντιστρόφως ανάλογη η παράδοση και ο πληθυσμός της με τη δουλειά που έχει κάνει για τους πολίτες της, συνδέοντας την ιστορία, την παράδοση και την τεχνολογία, επεσήμανε η πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδα 2021
Ως μια αρχή νέων δράσεων και νέων συμπεριφορών που σχετίζονται με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, χαρακτήρισε η πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδα 2020-2021 τις εννέα προτάσεις που έχει καταθέσει ο δήμος Ρεθύμνης στην πλατφόρμα της επιτροπής, επισημαίνοντας πως αυτές συνδυάζουν την ιστορία, την παράδοση, τον πολιτισμό, τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα, προωθώντας ταυτόχρονα καινοτόμες δράσεις που έχουν να κάνουν με τη βιώσιμη κινητικότητα και με την υποστήριξη των Αμεα.
Χθες η πρόεδρος της επιτροπής Ελλάδα 20121 Γιάννα Δασκαλάκη-Αγγελοπούλου βρέθηκε στο Ρέθυμνο, προκειμένου να συζητήσει από κοντά με τον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους το περιεχόμενο των προτάσεων αυτών και ταυτόχρονα να δει από κοντά τα αξιοθέατα της πόλης και να συνομιλήσει με τους ανθρώπους που κατέθεσαν τις προτάσεις.
Σύμφωνα με τις προτάσεις, η φιλοσοφία που διέπει τα σχέδια δράσης του δήμου Ρεθύμνης έγκειται στην αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας και της υφιστάμενης τεχνογνωσίας και την υπαγωγή τους στην προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων κλιματικής αλλαγής, στην προσβασιμότητα στον δημόσιο χώρο, στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ρεθύμνου και την αξιοποίηση του ντόπιου καλλιτεχνικού δυναμικού και στην ενίσχυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Το σύνολο των δράσεων και ενεργειών που αποτυπώνονται στις προτάσεις του δήμου αφορά τον άξονα προτάσεων 4 «2021: Παράθυρο στο μέλλον» (εκτός από τις «Μέρες Ρεθύμνου» που έχουν αναφορά και στον άξονα 1: « Η Ελλάδα σήμερα, μετά από μία πορεία 200 ετών») και καταρτίστηκαν από τον δήμαρχο Ρεθύμνης κ. Γ. Χ. Μαρινάκη σε συνεργασία με τους αντιδημάρχους Καθημερινότητας κ. Θωμά Κρεβετζάκη και τεχνικών έργων κ. Άγγελο Μαλά, την αντιδήμαρχο Τουρισμού και πρόεδρο ΚΕΔΗΡ κα Πέπη Μπιρλιράκη, τον προϊστάμενο κ. Νίκο Βώβο και τα στελέχη του τμήματος προγραμματισμού, βιώσιμης Ανάπτυξης & Ευρωπαϊκών προγραμμάτων της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών Δ.Ρ., και θα υλοποιηθούν με τη συνδρομή πανεπιστημιακών ιδρυμάτων όπως το Ε.Μ.Π., το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και πλήθους φορέων και υπηρεσιών του Ρεθύμνου, όπως ο Σύλλογος Κατοίκων Παλιάς Πόλης Ρεθύμνου, το Σωματείο ΑμεΑ Ν. Ρεθύμνης, ο Σύλλογος Ξεναγών Κρήτης κ.α.
Βασικός στόχος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» είναι να συντονίσει δράσεις και εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, με έμφαση αφενός στην επικαιροποίηση όλων των γεγονότων που συνέθεσαν το ιστορικό, πολιτικό, κοινωνικό πλαίσιο της επανάστασης και της επιρροής της στην εξέλιξη της χώρας μας αλλά και στον καθορισμό δράσεων και ενεργειών από την ίδια την ελληνική κοινωνία, η οποία καλείται να γίνει ενεργή μέτοχος τους εγχειρήματος, που να αναδεικνύουν την αξιοπιστία της ως εταίρος της Ευρώπης, τις δυνατότητες της, την παράδοση και τον πολιτισμό της το μελλοντικό της σχεδιασμό, τη σύγχρονη ταυτότητα της.
Η κ. Αγγελοπούλου έφτασε στη 1 περίπου το μεσημέρι στον δημοτικό κήπο της πόλης όπου την υποδέχτηκε ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης και οι αντιδήμαρχοι Πέπη Μπιρλιράκη, Θωμάς Κρεβετζάκης, Άγγελος Μαλάς, Γιώργος Γεωργαλής και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νίκος Αγριμάκης, ενώ παρόντες ήταν και οι καθηγητές Αλέξης Πολίτης και Νίκος Κανελλόπουλος.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι του Πολιτισμού ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης και ο αντιδήμαρχος Θωμάς Κρεβετζάκης ανάλυσαν τις προτάσεις της δημοτικής αρχής.
Στην συνάντηση συμμετείχαν η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ Γιώργος Γιακουμάκης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Σπύρος Καλησπεράκης, ο αντιπρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ Νεκτάριος Παπαδογιάννης, οι αντιδήμαρχοι του δήμου και δημοτικοί σύμβουλοι, η Αναστασία Δρανδάκη, πρόεδρος του συμβολαιογραφικού συλλόγου Κρήτης, η κ. Αθηνά Τσικιντίκου, εκπρόσωπος του εμπορικού συλλόγου Ρεθύμνου και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων.
Σε σχετικές δηλώσεις της στους δημοσιογράφους η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη ανέφερε: «Είναι έκδηλη η χαρά μου που βρίσκομαι στην Κρήτη και στο Ρέθυμνο, μια πόλη που η παράδοση της και ο πληθυσμός της είναι αντιστρόφως ανάλογη όλης της δουλειάς που έχει κάνει και όλων των καταπληκτικών αποτελεσμάτων που έχει φέρει για τους πολίτες της. Και αυτό δεν έρχεται τυχαία από τον ουρανό. Το Ρέθυμνο είναι μία πόλη που συνδέει την ιστορία, την παράδοση και την τεχνολογία. Εμείς στην επιτροπή 2020-2021 προσπαθήσαμε να θυμίσουμε στον κόσμο μας σε όλη την περιφέρεια και εδώ στο Ρέθυμνο ότι τα 200 χρόνια είναι μια μοναδική ευκαιρία ουσιαστικά να αξιοποιήσουμε ένα βαθύ σε βάθος χρόνου πολιτισμό, ιστορία, μάχες. Πόσες μάχες έχουν δοθεί ιστορικά σε αυτό τον τόπο. Πόσοι αγώνες θυσία και αίμα, ώστε η Κρήτη να ενωθεί πάλι με την Ελλάδα μας. Όμως εσείς δεν έχετε σταματήσει εκεί. Προσπαθείτε όλα αυτά να τα προβάλλετε στον κόσμο, έχετε όλα αυτά τα μνημεία από όλες τις ιστορίες εποχής -Ενετοί, Αιγύπτιοι κατοχές- τα προβάλλετε και συγχρόνως βρίσκετε μια ευκαιρία για να κάνετε μοναδικά πράγματα για την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων που ζουν εδώ και όχι μόνο για τους ανθρώπους που περπατάνε κανονικά, κυκλοφορούν κανονικά αλλά και όσους έχουν κινητικά προβλήματα. Ουσιαστικά κάνετε την αρχή νέων δράσεων που αλλάζουν τη νοοτροπία στον κόσμο. Να σεβόμαστε τους ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν ή να δουν. Αυτές είναι πρώτες για τις οποίες το Ρέθυμνο μας έχει εντυπωσιάσει. Έχετε προτάσεις που αφορούν στην ψηφιακή παρουσίαση του ιστορικού σας κέντρου σε όλους τους επισκέπτες. Δηλαδή σας απασχολεί και ο τουρισμός και ο διαφορετικός θεματικός τουρισμός και ο πρωτογενής παράγοντας και ότι καλό πολιτιστικά βγάζει αυτή η γη. Σας απασχολεί η ζωή των δημοτών. Εύχομαι αυτά τα 200 χρόνια να είναι η απαρχή μιας νέας συμπεριφοράς της τοπικής αυτοδιοίκησης και τιμά τους δημοτικούς άρχοντες που είμαστε εδώ. Έχω ενθουσιαστεί από τις προτάσεις που έχετε βάλει στην πλατφόρμα 2021».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης καλωσόρισε την κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και σε σχετικές δηλώσεις του ανέφερε: «Είναι δικιά μας χαρά και τιμή που υποδεχόμαστε την πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής 2020-2021, όπως επίσης χαιρόμαστε που οι προτάσεις που καταθέσαμε βρήκαν ευήκοον ους. Όλοι μαζί πρέπει να δουλέψουμε για την επανεκκίνηση της πατρίδας μας. Νομίζω ότι το 2020-2021 είναι μια καλή αφετηρία για να ξαναδιαβάσουμε την ιστορία μας γιατί μέσα από τα λάθη της θα γίνουμε εμείς καλύτεροι και εκτιμώ ότι είναι στο χέρι μας για να πάμε την πατρίδα μας ψηλότερα. Οι συμπατριώτες μας πριν εκατό χρόνια περίπου πολέμησαν για να ενωθούν με την Ελλάδα. Η δική μας αγωνία και ο δικός μας αγώνας είναι να ενώσουμε το νησί μας και την πατρίδα μας με την Ευρώπη και όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Όλα αυτά τα έργα τα οποία γίνονται στο Ρέθυμνο είναι έργα που έχουν να κάνουν με τη νοοτροπία των ανθρώπων, με την αντίληψη και κυρίως με την καλλιέργεια μιας ιδιαίτερης σχέσης του ανθρώπου με τον δημόσιο χώρο. Ο δήμος σαν χώρος ανήκει σε όλους και ιδιαίτερα σε εκείνους που δεν έχουν τις δεξιότητες να τον απολαμβάνουν όπως οι υπόλοιποι».
Στην εκδήλωση παρόντες ήταν και οι δυο καθηγητές μέλη της επιτροπής Ελλάδα 20121 ο Αλέξης Πολίτης και ο Νίκος Κανελλόπουλος
Ο Αλέξης Πολίτης, καθηγητής νεοελληνικής λογοτεχνίας αναφέρθηκε στον συμβολισμό της επίσκεψης της κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη στο Ρέθυμνο λέγοντας μεταξύ άλλων: «Η επίσκεψη σας στο Ρέθυμνο έχει ιδιαίτερο συμβολισμό για εμένα, γιατί από τη μια μεριά με υποδέχεται το Ρέθυμνο αυτή τη στιγμή ως μέλος της επιτροπής για το 2021, αλλά από την άλλη μεριά εγώ υποδέχομαι την επιτροπή γιατί μένω στο Ρέθυμνο 30 χρόνια, εργαζόμουν στο πανεπιστήμιο, εξακολουθώ να εργάζομαι κατά κάποιο τρόπο, παίρνω και μαθήματα και με ενδιαφέρει η ιστορία της λογοτεχνίας, ιδιαίτερα και ιδιαίτερα από το 1821 και ύστερα. Το πρόγραμμα έχει κατατεθεί στην επιτροπή και το έχει αναλάβει συνάδελφος μου από την Πάτρα».
Από την πλευρά του ο Νίκος Κανελλόπουλος, καθηγητής Υπολογιστικών Συστημάτων & Εφαρμογών Πληροφορικής, πρόεδρος τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας υποστήριξε: «Βρισκόμαστε εδώ να στηρίξουμε τις προτάσεις που έχει καταθέσει η δημαρχία. Είναι εννέα προτάσεις θα τις συζητήσουμε, θα έχουμε μια συναντίληψη για να τις βελτιώσουμε σε κάποια σημεία και να ‘μαστε σίγουροι ότι θα πιάσουν τόπο, τόσο από πλευράς ιστορικής όσο και από πλευράς τεχνολογίας και τέχνης διότι πρέπει να ‘ναι βιώσιμες προτάσεις και να μας βάλουν μπροστά στο παράθυρο του μέλλοντος στα επόμενα 200 χρόνια».
Η πρόεδρος της επιτροπής ξεναγήθηκε στα σοκάκια του ιστορικού κέντρου. Η κ Αγγελοπούλου επισκέφτηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο στην αίθουσα του Αγίου Φραγκίσκου, το Ωδείο, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και την Ιερά Μονή Αρκαδίου. Επίσης επισκέφτηκε καταστήματα της πόλης.
Σημειώνεται ότι όσο η λειτουργία της Επιτροπής Ελλάδα 2021 όσο και οι δράσεις και εκδηλώσεις που θα εντάξει στο πρόγραμμα της, χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από χορηγίες και ίδιους πόρους χωρίς καμία επιβάρυνση του ελληνικού δημοσίου.http://rethnea.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.