Το Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Εκπαίδευσης (EELI), πραγματοποίησαν την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022 εκδήλωση παρουσίασης των τελικών αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού σχεδίου «VAMOS» (Πρόγραμμα Erasmus+ / Δράση ΚΑ2/ Στρατηγικές Συμπράξεις στο τομέα της ΕΕΚ), με θέμα «Εργασία και Κοινωνική Ένταξη των Μεταναστών».
Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης διαβάστηκε ο χαιρετισμός της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κας Μαρίας Λιονή, η οποία μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι: «Οι συμπολίτες μας, που συμβιούν μαζί μας στις τοπικές κοινωνίες ως αποτέλεσμα της μετανάστευσης, έχουν λόγο και ρόλο, αλλά κυρίως αποτελούν ένα αναξιοποίητο δυναμικό, το οποίο δικαιούται μεγαλύτερες και περισσότερες ευκαιρίες».
Στη συνέχεια η εκπρόσωπος του Δήμου Ρεθύμνου, Δρ. Άννα Ελευθεριάδου-Γκίκα, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, χαιρέτισε την εκδήλωση επισημαίνοντας την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των φορέων ενώ τόνισε ότι η υλοποίηση τέτοιων πρωτοβουλιών θα συμβάλλει στην καλύτερη κοινωνική ένταξη των μεταναστών, οι οποίοι αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας μας.
Ο κ. Χαράλαμπος-Νικόλαος Πίτερης, αν. προϊστάμενος του τμήματος Παιδείας, ΔΒΜ και Απασχόλησης της Δ/νσης Ανάπτυξης Π.Ε. Ρεθύμνης παρουσίασε τις Εθνικές και Ευρωπαϊκές δράσεις και συνεργασίες που έχει αναπτύξει το Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.- Περιφέρειας Κρήτης, τονίζοντας ότι το τμήμα Παιδείας, ΔΒΜ και Απασχόλησης της Δ/νσης Ανάπτυξης Π.Ε. Ρεθύμνης και το ΚΕΚΑΠΕΡ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ υλοποίησαν και υλοποιούν 5 διαφορετικές διακρατικές συνεργασίες με περισσότερους από 50 διαφορετικούς εταίρους από 20 κράτη μέλη της ΕΕ.
Η κα. Καλλή Ροδοπούλου, Κοινωνιολόγος και εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής Εκπαίδευσης Ρεθύμνου (EELI), παρουσίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του έργου ‘’VAMOS’’ «Εργασιακή και Κοινωνική Ένταξη των Μεταναστών» και αναφέρθηκε στο σκοπό, στους στόχους και τα παραγόμενα αποτελέσματα του σχεδίου. Αναφέρθηκε στο στόχο του σχεδίου που είναι η ανάπτυξη και η προσφορά ενός καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος για μετανάστες, με σκοπό την αύξηση της απασχολησιμότητάς τους στον Τριτογενή Τομέα.
Υπογράμμισε, ότι το πρόγραμμα κατάρτισης VAMOS παρέχει εξειδικευμένες γνώσεις με σκοπό την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων που διευκολύνουν την κοινωνική και εργασιακή ένταξη νεοαφιχθέντων μεταναστών και προσφύγων στη χώρα υποδοχής. Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο «VAMOS» στοχεύει στην αξιοποίηση της εμπειρίας των μεταναστών που διαμένουν ήδη κάποια χρόνια στη χώρα υποδοχής, με σκοπό την απορρόφησή τους σε θέσεις εργασίας που σχετίζονται με την ένταξη και ενσωμάτωση νεοαφιχθέντων μεταναστών και προσφύγων.
Η κα. Κιμιωνή Βενετία, εκπαιδευτικός και συντονίστρια ευρωπαϊκών προγραμμάτων στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Εκπαίδευσης Ρεθύμνου (EELI), παρουσίασε την πλατφόρμα eLearning, τις επιμέρους ενότητες του προγράμματος μαθημάτων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μάθησης, τη δυναμικότητα του προγράμματος, ενώ ενθάρρυνε τους συμμετέχοντες να εγγραφούν στην πλατφόρμα και να παρακολουθήσουν το σύνολο των μαθημάτων. Η ηλεκτρονική διεύθυνση της εκπαιδευτικής πλατφόρμας, είναι η εξής: http://training.projectvamos.eu
Ακολούθως, η κα. Τσεκούρα Δήμητρα, οικονομική υπεύθυνη του Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ, παρουσίασε την πιλοτική εκπαίδευση και κατάρτιση, η οποία συνδιοργανώθηκε και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Εκπαίδευσης (EELI) ως υπεύθυνες ομάδες έργου για την Ελλάδα, την Τετάρτη 18 Μαΐου στην αίθουσα του εργαστηρίου πληροφορικής του Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-Περιφέρειας Κρήτης. Στην πιλοτική εκπαίδευση συμμετείχαν 15 εθελοντές μετανάστες οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην χώρα μας αρκετά χρόνια. Στο πλαίσιο της πιλοτικής εκπαίδευσης οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν και να αξιολογήσουν το εκπαιδευτικό υλικό που παρουσιάστηκε. Με την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων δόθηκε η δυνατότητα της ανατροφοδότησης, ώστε να προχωρήσουν στις απαραίτητες διορθώσεις, συμπληρώσεις και τροποποιήσεις του εκπαιδευτικού υλικού.
Το σχέδιο ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2022 με την τελική παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου από τον επικεφαλής εταίρο HORUELO στη Μαδρίτη στις 15 Ιουνίου. Το έργο έχει συνολική διάρκεια 30 μήνες, με συνολικό προϋπολογισμό 299.841,00 €. Εντάσσεται στη δράση KA2 – Στρατηγικές συμπράξεις στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ) για την ανάπτυξη της Καινοτομίας.
Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν 8 εταίροι από τέσσερις χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα) με σημαντική εμπειρία στην υλοποίηση ευρωπαϊκών σχεδίων. Επικεφαλής εταίρος του σχεδίου είναι η μη κυβερνητική οργάνωση HORUELO, με έδρα τη Μαδρίτη της Ισπανίας, ο οποίος είναι φορέας υποδοχής και εκπαίδευσης μεταναστών. Επιπρόσθετα στο σχέδιο εκτός του Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ συμμετέχουν οι εταίροι: International Consulting and Mobility Agency Sociedad de Responsalidad Limitada (INCOMA /Ισπανία), Centro Machiavelli S.r.l. (Ιταλία), European Education & Learning Institute (Ελλάδα), Creative Learning Programmes Ltd CLP (Ηνωμένο Bασίλειο), Cepiss Società cooperativa (Ιταλία), Refuweegee (Ηνωμένο Βασίλειο).
Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η παρούσα δημοσίευση δεσμεύει μόνο τον συντάκτη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.