Το 2ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου τη φετινή σχολική χρονιά είχε επιλεγεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως Υποψήφιο Σχολείο Πρέσβης. Ακολουθώντας τον προγραμματισμό έκανε, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερα σημαντικές δράσεις σε σχέση με τις εκστρατείες για τις ευρωπαϊκές αξίες και τις βασικές πολιτικές προτεραιότητες του Κοινοβουλίου.
Από τις δράσεις του, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο εορτασμός της Ημέρας της Ευρώπης. Επέλεξε να συμμετέχει σε 4 διαφορετικές δράσεις, σε 3 διαφορετικές πόλεις με σκοπό να υπάρχει όσο το δυνατό μεγαλύτερη διάχυση των αποτελεσμάτων, να υπάρξει συνεργασία στις δράσεις με πολλούς και διαφορετικούς φορείς καθώς και με άλλα σχολεία του δικτύου EPAS.
Οι δράσεις αφορούσαν διάχυση των δράσεων του προγράμματος καθώς και πραγματοποίηση ευρωεκλογών. Η πρώτη δράση αφορούσε την συμμετοχή στο 2ο μαθητικό συνέδριο «Νέοι και Ευρώπη» που διοργάνωσε το 1ο Πρότυπο Λύκειο Αθηνών, στο οποίο παρουσιάστηκε βίντεο με τα εργαστήρια δεξιοτήτων που πραγματοποιήθηκαν στο 2ο ΕΠΑΛ σε συνεργασία με το British Council και την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων 2023.
Στη συνέχεια, το 2ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου συμμετείχε στην εκδήλωση που διοργάνωσε για την Ημέρα της Ευρώπης η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης στο Ηράκλειο με τίτλο «Η Ευρώπη με την φωνή των μαθητών». Στη συγκεκριμένη δράση παρουσιάστηκαν οι δράσεις που πραγματοποίησε το σχολείο καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, στα πλαίσια του Προγράμματος Υποψήφιο Σχολείο Πρέσβης. Έγινε διάχυση των αποτελεσμάτων και ακολούθησε συζήτηση για τον τρόπο υλοποίησης του προγράμματος, τα οφέλη και τις ευκαιρίες που προσφέρει η συμμετοχή των μαθητών στην υλοποίηση του προγράμματος.
Η επόμενη δράση ήταν η συμμετοχή στη 2η Γιορτή Διαπολιτισμικότητας που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Μικρασιατών από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, στο κέντρο του Ρεθύμνου και στην οποία συμμετείχαν συνολικά 15 σχολεία.
Στην συγκεκριμένη γιορτή οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου τοποθέτησαν «κάλπη» Ευρωεκλογών 2023 και ζήτησαν από τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση να «ψηφίσουν». Το ψηφοδέλτιο που έφτιαξαν οι μαθητές αποτελούνταν από πέντε ερωτήσεις σχετικές με την Ευρωπαϊκή Ένωση διερευνώντας τις γνώσεις των πολιτών σε αυτές, ενώ μια ερώτηση αφορούσε στο αν οι πολίτες είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές του 2024. Η ίδια «κάλπη» στήθηκε και στο 2ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου την επόμενη μέρα όπου επαναλήφθηκε η δράση.
Η σύγκριση των αποτελεσμάτων της «ψηφοφορίας» είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον! Σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ στη συντριπτική τους πλειοψηφία γνώριζαν και απάντησαν σωστά στις ερωτήσεις που αφορούσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντιθέτως, οι ερωτηθέντες μαθητές που ψήφισαν στη Γιορτή Διαπολιτισμικότητας σε μεγάλο ποσοστό απάντησαν λανθασμένα. Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ που υλοποιήθηκε το Πρόγραμμα Υποψήφιο Σχολείο Πρέσβης είχαν γνώση πλέον των δεδομένων που έχουν σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ οι μαθητές οι οποίοι προέρχονταν από άλλα σχολεία σε αρκετά μεγάλο ποσοστό δεν γνώριζαν βασικά θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πιο αναλυτικά, στην πλατεία Μικρασιατών ψήφισαν 184 άτομα εκ των οποίων 88 γυναίκες και 96 άντρες και στο 2ο ΕΠΑΛ ψήφισαν 165 άτομα εκ των οποίων 75 γυναίκες και 90 άντρες. Στην πρώτη ερώτηση εάν γνωρίζουν πόσες χώρες είναι κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 34% απάντησε λάθος ενώ στο 2ο ΕΠΑΛ μόλις το 5% απάντησε λανθασμένα. Για το πόσες είναι οι επίσημες γλώσσες στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 30% απάντησε λανθασμένα ενώ στο 2ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου το 7%. Στην ερώτηση, αν το ευρώ είναι το νόμισμα και των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 50% που ψήφισαν στην πλατεία Μικρασιατών δε γνώριζε τη σωστή απάντηση ενώ στο 2ο ΕΠΑΛ μόλις το12% απάντησε λάθος.
Παράλληλα με την «κάλπη Ευρωεκλογών» στην πλατεία Μικρασιατών οι μαθητές μοίρασαν φυλλάδια ενημερωτικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ παρότρυναν τους παρευρισκόμενους να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές του σχολείου τους αλλά και ενημέρωναν για τα οφέλη που θα έχουμε από τη συμμετοχή στις Ευρωπαϊκές Εκλογές του 2024.
Τα σχόλια είναι κλειστά.