Ρέθυμνο:Από τη Γενοκτονία των Αρμενίων στο «Κτήνος στο Φεγγάρι» – Από αύριο για 4 μόνο παραστάσεις

Το «Κτήνος στο Φεγγάρι», η πολυαναμενόμενη παραγωγή του Θεατρικού Περίπλου που κέρδισε το κοινό το καλοκαίρι, επιστρέφει για μόλις 4 παραστάσεις στην αίθουσα της Περιηγητικής Λέσχης, στην παλιά πόλη.

Η Μαρία Καντιφέ, η οποία έχει ξεχωρίσει στο πρόσφατο παρελθόν με τις σκηνοθετικές της προτάσεις, ζωντανεύει στη σκηνή ένα βαθιά συγκινητικό έργο που μιλά απευθείας στην ψυχή του θεατή. Το έργο αναδεικνύει τη σκληρότητα και τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου, παραμένοντας εξαιρετικά επίκαιρο. Η ιστορία ακολουθεί τον Αράμ και τη Σέτα, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, που επιβίωσαν από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, καλούνται να αντιμετωπίσουν τη σκληρότητα της ζωής, κουβαλώντας τα τραύματα του παρελθόντος, όταν μπαίνει στη ζωή τους ένα άλλο ορφανό αγόρι, ο Βίνσεντ.

Υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση και παρατήρηση της Μαρίας Καντιφέ, τρεις νέοι απόφοιτοι του Σχολείου Θεάτρου καταφέρνουν, ως επαγγελματίες ηθοποιοί πλέον, να συγκινήσουν το κοινό, προσφέροντας μια μοναδική θεατρική εμπειρία, αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας και αφοσίωσης στους χαρακτήρες. Μια παράσταση που επιβεβαιώνει, γι’ ακόμη μία φορά, τη δέσμευση του θιάσου στην ποιότητα και την καλλιτεχνική αλήθεια.

ΤΟ ΚΤΗΝΟΣ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ
Παρασκευή 18 – Σάββατο 19 – Κυριακή 20 – Δευτέρα 21 Οκτωβρίου
Ώρα έναρξης: 21.30
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: 6945 458 516
Αίθουσα Περιηγητικής Λέσχης Ρεθύμνου (Αγ. Φραγκίσκου 2, παλιά πόλη)
*Στην παράσταση θα ισχύσουν τα προνόμια της Κάρτας Φίλου του Θεατρικού Περίπλου – για να αποκτήσετε τη δική σας Κάρτα Φίλου, επικοινωνήστε στο info@theatrikosperiplous.gr. Βρείτε τα προνόμια της Κάρτας εδώ: www.theatrikosperiplous.gr/?page_id=1684

Υπόθεση
«Στην Τουρκία το 1893 έγινε μια έκλειψη σελήνης. Στα χωριά και τις πόλεις, οι Τούρκοι βγήκαν μέσα στη νύχτα και με τα κανόνια και τα όπλα τους άρχισαν να πυροβολούν «το άγριο κτήνος» στον ουρανό που σκέπαζε το φεγγάρι. Κάποιοι άλλοι πάσχιζαν να διώξουνε το κτήνος με φωνές. Οι Αρμένιοι παρακολουθούσαν. Κι έπειτα, δυο χρόνια αργότερα, το 1895, ο Σουλτάνος, ανήσυχος για μερικούς ανυπάκουους Αρμένηδες, κήρυξε Ιερό Πόλεμο, ένα Τζιχάντ, και αμέσως οι Τούρκοι ξαναβγήκαν μέσα στη νύχτα κι άρχισαν να πυροβολούν αλλά όχι το «κτήνος στο φεγγάρι». Πυροβολούσαν τους γείτονές τους τους Αρμένηδες, που κλείστηκαν όπως – όπως σε ντουλάπες, και χώθηκαν μέσα σε χαντάκια και κρύφτηκαν σε γωνιές. Αλαλάζοντας οι Τούρκοι, βγήκαν στους δρόμους και τους σκότωσαν…»

Η ιστορία επαναλήφθηκε και ο ταλαιπωρημένος λαός των Αρμενίων ξαναμπήκε στο στόχαστρο των Τούρκων κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου. Κατά την τριετία 1915-1918 πραγματοποιήθηκε η πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα με την συστηματική εξόντωση 1.500.000 ανθρώπων από τις Οθωμανικές αρχές.

Χιλιάδες Αρμένιοι πνίγηκαν σε ποτάμια, έπεσαν από γκρεμούς, σταυρώθηκαν και κάηκαν ζωντανοί…

Το έργο ξεκινά το 1921 στο Μιλουώκι της Αμερικής… Μετά τη γενοκτονία… Με πρωταγωνιστές δύο ορφανούς νεαρούς Αρμένιους. Ο εικοσάχρονος Αράμ Τομασιάν, μοναδικός επιζών της οικογένειάς του, διέφυγε στις Η.Π.Α., όπου εργάζεται ως φωτογράφος ειδικευμένος στις οικογενειακές φωτογραφίες μεταναστών, και φιλοδοξεί να γίνει ο γεννήτορας της καινούργιας οικογένειας Τομασιάν.

Από την Αρμενία έχει φέρει μαζί του μία οικογενειακή φωτογραφία από την οποία έχει κόψει τα κεφάλια των νεκρών συγγενών του και έχει τοποθετήσει το δικό του και της δεκαπεντάχρονης Σέτα, που μόλις έχει φτάσει στην Αμερική από το ορφανοτροφείο της Κωνσταντινούπολης, ως “νύφη από φωτογραφία”, με την οποία ανυπομονεί να κάνει απογόνους και να συμπληρώσει την οικογενειακή φωτογραφία. Το σχέδιο όμως δεν πάει κατ’ ευχήν. Τα χρόνια περνάνε… Τη ζωή τους θα έρθει να ταράξει η είσοδος ενός άλλου ορφανού, του μικρού Βίνσεντ…

Συντελεστές
Σκηνοθεσία – Acting Coach: Μαρία Καντιφέ
Παίζουν: Νικολέτα Μακρυγιάννη, Μάριος Μαραγκουδάκης, Γιάννης Μαθιουδάκης
Σκηνικά: Θωμάς Καντιφές
Κοστούμια: Η ομάδα, Βεστιάριο Θεατρικού Περίπλου
Φωτισμοί: Μαρία Καντιφέ
Χειρισμός ήχου: Άννα Τζανιδάκη
Μουσική επιμέλεια: Νικολέτα Μακρυγιάννη, Μάριος Μαραγκουδάκης
Φροντιστήριο: Εύη Καννά
Κατασκευή Φωτογραφικής Μηχανής: Θανάσης Παπαθανασίου
Σχεδιασμός Αφίσας: Άννα Τζανιδάκη
Φωτογραφίες: Εύη Καννά, Άννα Τζανιδάκη
Ευχαριστούμε την Εύη Καννά για την παραχώρηση των επίπλων.

Επίσημη ιστοσελίδα: www.theatrikosperiplous.gr
Βρείτε τον Θεατρικό Περίπλου στα Social Media:
Facebook: Θεατρικός Περίπλους και Σχολείο Θεάτρου – Θεατρικός Περίπλους
Instagram: @th.periplous

Τα σχόλια είναι κλειστά.