Restart στον τουρισμό: Αγώνας δρόμου από τους ξενοδόχους για να «σωθεί» η χρονιά
Η τουριστική χρονιά ξεκινά επισήμως στις 15 Ιουνίου, για την Ελλάδα, με το άνοιγμα των εποχικών ξενοδοχείων, καθώς από την 1η Ιουνίου ανοίγουν τα 12μηνης λειτουργίας.
Έπειτα από δέκα εβδομάδες λουκέτου λόγω του Covid-19, ανοίγουν την προσεχή Δευτέρα τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας, ενώ ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση για τα τουριστικά καταλύματα αλλά και την υποδοχή τουριστών στη χώρα μας.
Και στις δύο περιπτώσεις οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις, με τους ιθύνοντες των ξενοδοχείων να κάνουν ότι μπορούν για να σώσουν τη χρονιά και να υποδεχτούν τους τουρίστες με ασφάλεια.
Ουσιαστικά, προετοιμάζονται για ένα νέο ξεκίνημα, μιας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα πρέπει να εφαρμόσουν είναι πολλά.
Με όπλο την εξαιρετική επιδημιολογική εικόνα που εμφανίζει, η Ελλάδα ετοιμάζεται να δώσει μία δύσκολη μάχη στον τομέα του τουρισμού, ευελπιστώντας να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους ξένους τουρίστες.
Η κυβέρνηση πρέπει να πείσει τους μεγάλους tour operators να «φέρουν» τους τουρίστες στην Ελλάδα αναδεικνύοντας ότι η χώρα μας είναι ο ασφαλέστερος προορισμός στη Μεσόγειο.
Την ίδια ώρα σύμμαχος μας είναι τα δημοσιεύματα διεθνών πρακτορείων που εγκωμιάζουν τη χώρα μας και προωθούν την Ελλάδα στο εξωτερικό.
Ποιοι τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα από τις 15 Ιουνίου
Τη λίστα με τις χώρες, που από τις 15 Ιουνίου, «ανοίγουν τα σύνορα» για τους τουρίστες, με αεροπορικές πτήσεις προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε το υπουργείο Τουρισμού.
Στους επισκέπτες από τις παρακάτω χώρες θα πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος, ενώ για όλες τις άλλες χώρες εξακολουθούν να ισχύουν οι υπάρχοντες κανόνες.
H λίστα, η οποία θα διευρυνθεί με αφετηρία την 1η Ιουλίου θα ανακοινωθεί εγκαίρως. Σε κάθε περίπτωση, η επιδημιολογική παρακολούθηση και αξιολόγηση θα είναι συνεχής.
Αναλυτικά η λίστα των χωρών είναι η ακόλουθη:
Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Φινλανδία.
Τι έσοδα προσδοκά η κυβέρνηση από τον τουρισμό
Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία από τα προηγούμενα δύο χρόνια, το 2018 η Ελλάδα υποδέχτηκε 30 εκατ. τουρίστες και είχε έσοδα 16,1 δισ. από τον τουρισμό. Το 2019 είχαμε αύξηση στους 31 εκατ. ευρώ τουρίστες, και αγγίξαμε έσοδα 18 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση προσδοκά για φέτος σε ένα αισιόδοξο σενάριο τα αντίστοιχα στοιχεία να αγγίξουν το 50% των προηγούμενων ετών.
Την ίδια ώρα, οι σταθεροί «ανταγωνιστές» της χώρας μας στον τουρισμό, δηλαδή οι Ισπανία, Πορτογαλία, Κροατία, Κύπρος και Τουρκία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον κοροναϊό, γεγονός που ενδεχομένως βοηθήσει την Ελλάδα να «πιάσει» τους στόχους που έχουν τεθεί για το φετινό καλοκαίρι.
Το χρονοδιάγραμμα και τα μέτρα στήριξης
Το σχέδιο τον τουρισμό φέρει την κωδική ονομασία Restart Tourism και σύμφωνα με τον υπουργό είναι ολοκληρωμένο, σαφές και σχεδιασμένο για να εξασφαλίσει ασφάλεια σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις.
Για τα μέτρα οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων εστιάζουν στα εξής:
Επέκταση δικαιώματος αναστολής σύμβασης εργασίας έως και τον Ιούλιο
Μείωση ενοικίου επιχειρήσεων 40% έως και τον Αύγουστο
Νέος μηχανισμός ενίσχυσης απασχόλησης «SURE» μέχρι και τον Σεπτέμβριο
Ενίσχυση των εποχιακά απασχολούμενων
Επιστρεπτέα προκαταβολή
Μείωση προκαταβολής φόρου
Μείωση ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, τα μη-αλκοολούχα ποτά και το τουριστικό πακέτο
ΤΕΠΙΧ ΙΙ Επιχειρηματική Χρηματοδότηση / Ταμείο Εγγυοδοσίας Αναπτυξιακή Τράπεζα
Το μεγάλο στοίχημα με τουρίστες από τα Βαλκάνια
Την ίδια ώρα οι επιχειρηματίες του τουρισμού ποντάρουν και φέτος στην έλευσή τους, θεωρώντας ότι το κλίμα της πανδημίας ευνοεί τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο.
Oι πρώτοι τουρίστες με αυτοκίνητο θα περάσουν τα ελληνικά σύνορα στις 15 Ιουνίου.
Τουρίστες από την Γερμανία την Σερβία την Ρουμανία την Βουλγαρία την Τουρκία, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία είναι σταθεροί πελάτες του ελληνικού προϊόντος.
Ωστόσο λόγω της πανδημίας του κοροναϊού όλα είναι ρευστά, καθώς ουδείς γνωρίζει πως και εάν θα επηρεαστούν όσοι σκέφτονται να κάνουν διακοπές.
Όμως και οι επιχειρήσεις με τα τουριστικά λεωφορεία βρίσκονται σε κινούμενη άμμο.
Μέχρι τώρα οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία για Ιούλιο – Αύγουστο δεν έχουν ακυρωθεί και υπάρχει αισιοδοξία πως οι περισσότερες θα διατηρηθούν.
Τι ισχύει για τις πτήσεις στην Ελλάδα έως τις 15 Ιουνίου
Σήμερα μάλιστα δόθηκαν και διευκρινήσεις όσον αφορά το πώς θα πραγματοποιούνται οι διεθνείς πτήσεις με προορισμό τη χώρα μας και τι αλλάζει από τις 15 Ιουνίου που ξεκινά η σταδιακή άρση των εξωτερικών περιορισμών στα σύνορα και επανεκκινεί επίσημα ο τουρισμός.
Με ανακοίνωσή του με τίτλο «η Ελλάδα καλωσορίζει τον κόσμο», το υπουργείο ενημερώνει για τις φάσεις σταδιακής άρσης των περιορισμών στα σύνορα και τις πτήσεις και έχει απαντήσεις σε ένα ερωτηματολόγιο που προσπαθεί να εξηγήσει τους κανόνες για τη νέα πραγματικότητα όσον αφορά την υποδοχή των τουριστών.
Συγκεκριμένα διευκρινίζει πως μέχρι τις 15 Ιουνίου εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας πως όλοι οι επισκέπτες, ανεξαρτήτως εθνικότητας, ακόμη και οι Έλληνες που έρχονται από το εξωτερικό, πρέπει να κάνουν τεστ και αν αυτό είναι αρνητικό οφείλουν να μείνουν σε αυτοπεριορισμό για επτά ημέρες. Εάν είναι θετικοί, οφείλουν να μείνουν σε υποχρεωτική καραντίνα για 14 ημέρες.
Από τις 15 Ιουνίου η μέθοδος αυτή του υποχρεωτικού τεστ και καραντίνας θα εξακολουθήσει για τους πολίτες που έρχονται από χώρες με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης του κοροναϊού, όπως αξιολογούνται από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια (EASA). Η λίστα ενημερώνεται διαρκώς και οι ταξιδιώτες πρέπει να ελέγχουν πριν ταξιδέψουν. Όλοι οι άλλοι ταξιδιώτες θα εισέλθουν χωρίς περιορισμούς και ενδέχεται να υποβληθούν σε δειγματοληπτικά τεστ κατά την άφιξή τους.
Τι αλλάζει στο τεστ από 1η Ιουλίου
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Τουρισμού έδωσε χθες στη δημοσιότητα λίστα με τις 29 πρώτες χώρες που εξαιρούνται από το υποχρεωτικό τεστ και την καραντίνα.
Το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ακόμη ότι στην επόμενη φάση, από την 1η Ιουλίου, όλοι οι ταξιδιώτες θα υποβάλλονται πλέον μόνο σε δειγματοληπτικά τέστ κατά την άφιξή τους. Πρόσθετοι περιορισμοί όσον αφορά ορισμένες χώρες θα ανακοινωθούν αργότερα.
Σημειώνεται ακόμη ότι οι ίδιοι κανόνες ισχύουν είτε το ταξίδι γίνεται με απευθείας πτήση είτε με ανταπόκριση.
Στην τελική ευθεία το άνοιγμα των ξενοδοχείων
Πυρετώδεις προετοιμασίες έχουν αρχίσει και ξενοδόχοι των νησιών και δή τα μεγάλα ξενοδοχεία που ανοίγουν τη Δευτέρα.
Ωστόσο παρόλο που οι ξενοδόχοι έχουν όλη την καλή διάθεση να βάλουν τα δυνατά τους και να εφαρμόσουν όλα τα μέτρα ασφαλείας, οι κρατήσεις μέχρι στιγμής κυμαίνονται σε πολύ χαμηλό βαθμό, ακόμα.
Με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν αποφασιστεί, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους επιδημιολόγους του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας είναι προαιρετική η χρήση plexiglass στην υποδοχή, συνιστάται η χρήση ηλεκτρονικών εναλλακτικών για το check in -check out (η διάρκεια των οποίων παρατείνεται) αλλά και για πληρωμές, επίσης συνιστάται η διακριτική παρακολούθηση πελατών με συμπτώματα για διαχείριση από τη διοίκηση.
Στο κομμάτι της εστίασης η λειτουργία εστιατορίου, μπαρ κτλ. θα είναι σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο όπως και η λειτουργία των χώρων αναψυχής για τα παιδιά και οι εξωτερικές πισίνες, ενώ για τις εσωτερικές κολυμβητικές δεξαμενές «δεν επιτρέπεται η λειτουργία τους».
Για τις αναχωρήσεις, παρέχεται η δυνατότητα επιλογής μεταξύ 2 πρωτοκόλλων είτε δηλαδή του κανονικού καθαρισμού και αναμονής 24 ωρών πριν το δωμάτιο διατεθεί σε πελάτη ή σχολαστικός καθαρισμός – απολύμανση (πχ με ατμοκαθαριστή) στις επίμαχες επιφάνειες δωματίου και μπάνιου.
Σημειωτέον ότι από την πλευρά τους οι ξενοδόχοι έχουν επανειλημμένα επισημάνει ότι θα πρέπει τα πρωτόκολλα να είναι «ρεαλιστικά και βιώσιμα» και να μην καθιστούν απαγορευτικό το κόστος λειτουργίας των καταλυμάτων.
Αποστολή του MEGA στη Μήλο
Το MEGA κατέγραψε τις προετοιμασίες στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Μήλου, με τους ιδιοκτήτες να δηλώνουν αισιόδοξοι για την πορεία της τουριστικής σεζόν, παρά την πανδημία.
Όσο πλησιάζει η στιγμή που τα καταλύματα στα νησιά θα ανοίξουν τόσο οι προετοιμασίες αυξάνονται και μπαίνουν σε πιο γρήγορους ρυθμούς.
Αν και σημαντικό μέρος της σεζόν χάθηκε οι επαγγελματίες του τουρισμού στο νησί της Μήλου βλέπουν ήδη να υπάρχει ανάκαμψη στις κρατήσεις.
Τα εστιατόρια έχουν ήδη ξεκινήσει να υποδέχονται τις πρώτες παρέες και οι ιδιοκτήτες αισιοδοξούν για το επόμενο χρονικό διάστημα.
Η Μήλος είναι ένας ασφαλής προορισμός ο οποίος μπορεί να προσφέρει ποιοτικές διακοπές.
Αποτελεί ιδανικό προορισμό για οποίον θέλει να εξερευνήσει τις ατελείωτες παραλίες και το σεληνιακό τοπίο του νησιού. Το Σαρακίνικο είναι ένα μοναδικό τοπίο το οποίο κόβει την ανάσα.
Με τις πτήσεις να ξεκινούν σύντομα και τους Έλληνες να στηρίζουν την Μήλο ως προορισμό για τις φετινές τους διακοπές ένα μεγάλο τμήμα του τουρισμού φαίνεται να μην έχει χαθεί.
Σε δηλώσεις τους στο MEGA οι επιχειρηματίες του νησιού δηλώνουν, πάντως, αισιόδοξοι. Μάλιστα, ξενοδόχος ανέφερε ότι είναι πολύ ευχαριστημένος καθώς οι πρώτες κρατήσεις έχουν ήδη γίνει από Έλληνες πελάτες, ενώ διατηρεί και κρατήσεις από Ισπανία και Ιταλία που δεν έχουν ακυρωθεί.
Το σχέδιο δράσης σε περίπτωση κρούσματος κοροναϊού σε ξενοδοχείο
Ένα ενιαίο σχέδιο δράσης, του οποίου την ευθύνη υλοποίησης θα έχει η διεύθυνση του εκάστοτε τουριστικού καταλύματος, προβλέπει σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος κοροναϊού το υγειονομικό πρωτόκολλο για τη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων του υπουργείου Τουρισμού.
Ειδικότερα, το σχέδιο δράσης θα αφορά όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες με περισσότερα από 50 δωμάτια, ωστόσο σε όλα τα καταλύματα θα πρέπει να αναπτυχθεί σχέδιο διαχείρισης ύποπτου κρούσματος σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.
Αναλυτικό σχέδιο και ενημέρωση του ΕΟΔΥ
Με το σχέδιο δράσης, το υπουργείο Τουρισμού ελπίζει στην πρόληψη εμφάνισης κρουσμάτων κοροναϊού στις ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς και στην αποτελεσματική διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων που ενδεχομένως θα υπάρξουν με σκοπό τον περιορισμό της επέκτασης στο προσωπικό και τους ενοίκους.
Σε αυτό, θα παρουσιάζονται εγγράφως τα μέτρα πρόληψης και διαχείρισης ύποπτων κρουσμάτων που θα έχει λάβει η διεύθυνση του τουριστικού καταλύματος.
Σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ορισμένα από αυτά είναι:
– Η διεύθυνση του καταλύματος θα πρέπει να ορίσει συντονιστή για την επίβλεψη της εφαρμογής του και υπευθύνου για κάθε επιμέρους τμήμα αυτού (πχ. F&B, Housekeeping).
– Θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι το προσωπικό είναι εκπαιδευμένο στην τήρηση του πρωτοκόλλου ή των επιμέρους πρωτοκόλλων ανά τμήμα του καταλύματος με αντίστοιχη αναφορά των ατόμων, της διάρκειας και του τρόπου της εκπαίδευσης (πχ. τηλεκπαίδευση, εκπαίδευση από εξωτερικό διαπιστευμένο συνεργάτη κτλ).
– Θα αποτυπώνεται συνεργασία με ιατρό (αναλυτικά στοιχεία συνεργαζόμενου ιατρού), ο οποίος ενεργεί βάσει των οδηγιών του ΕΟΔΥ για τον έλεγχο του Covid-19 και ειδικότερα είναι εκπαιδευμένος στη λήψη ρινοφαρυγγικού δείγματος για μοριακό έλεγχο από ύποπτο κρούσμα. Παράλληλα, στο πλαίσιο της τηλεϊατρικής έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης ύποπτου κρούσματος και στενών επαφών του.
– Θα πρέπει να παρέχεται ενδεχόμενη πιστοποίηση του τουριστικού καταλύματος ως προς τη λήψη μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19 από διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης.
Παράλληλα, τα καταλύματα θα έχουν την υποχρέωση κοινοποίησης των στοιχείων επικοινωνίας του υπευθύνου εφαρμογής του σχεδίου διαχείρισης ύποπτου κρούσματος και του ιατρού που συνεργάζονται ή του παρόχου υπηρεσιών δευτεροβάθμιας φροντίδας στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΔΥ.
Τέλος, η διεύθυνση του καταλύματος οφείλει να τηρεί αρχείο των μελών προσωπικού και όλων των ατόμων που διέμειναν στο ξενοδοχείο -όνομα, εθνικότητα, ημερομηνία άφιξης και αναχώρησης, στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση, τηλέφωνο, e-mail)-, ώστε να καθίσταται δυνατή η επικοινωνία με τις στενές επαφές τυχόν κρούσματος COVID-19, που ενδέχεται να ταυτοποιηθεί εκ των υστέρων.
Τα σχόλια είναι κλειστά.