“Πνοή Ζωής” για το χιονοδρομικό κέντρο- φάντασμα των Ανωγείων

“Πνοή Ζωής” για το χιονοδρομικό κέντρο- φάντασμα των Ανωγείων

Με ελπίδα ξεκινάει το 2020 για τα Ανώγεια, καθώς το αίτημα διάσωσης του εγκαταλελειμμένου επί χρόνια χιονοδρομικού κέντρου της περιοχής, έρχεται ξανά δυναμικά στο προσκήνιο.

Και μάλιστα, όχι απλά ως διεκδίκηση, αλλά μπαίνοντας ενεργά σε φάση υλοποίησης αφού το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης ενέκρινε την υποβολή αίτησης για χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, ύψους 795.000 ευρώ, για την αναβάθμιση και τον εξοπλισμό του χιονοδρομικού και μετατροπή του σε ορεινό καταφύγιο.

Φορέας υλοποίησης του έργου θα είναι η Περιφέρεια Κρήτης και κύριος φορέας λειτουργίας, ο δήμος Ανωγείων. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σωκράτης Κεφαλογιάννης, η εξέλιξη αυτή έρχεται να ενισχύσει το αίτημα της περιοχής, που θα δώσει τη δυνατότητα στα Ανώγεια, να φιλοξενούν επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους «αποδεικνύοντας περίτρανα ότι η Κρήτη μας είναι ένας προορισμός και για τους 12 μήνες του χρόνου» όπως χαρακτηριστικά είπε.

Το χιονοδρομικό κέντρο στα Ανώγεια ως ιδέα ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ενώ μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990 που υλοποιήθηκε ένα σημαντικό μέρος των υποδομών, υπήρχε η αρχική διάνοιξη του δρόμου και είχαν τοποθετηθεί κάποια λιφτ. Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη, για δυο χρόνια τη δεκαετία του 1990 είχαν λειτουργήσει τα λιφτ και η πίστα 700 μέτρων, χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των εργασιών σε ότι αφορά τις εγκαταστάσεις.

«Ξεκινήσαμε το 2007 μια προσπάθεια να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ στα Ολοκληρωμένα Σχέδια Ανάπτυξης Περιοχών Υπαίθρου. Αν και αυτό επετεύχθη, το 2014 με αιτιολογία ότι δεν θα μπορούσε να είναι η ολοκλήρωση των εργασιών εντός χρονοδιαγραμμάτων, αυτό απεντάχθηκε. Τώρα μας δίνεται ξανά η ευκαιρία να το προχωρήσουμε και αυτό είναι σημαντικό για την περιοχή» διευκρίνισε ο κ. Κεφαλογιαννης.

Πρόθεση, όπως τόνισε ο δήμαρχος Ανωγείων, είναι με τη λειτουργία του ως ορεινού καταφυγίου, να παρέχει εναλλακτικές αθλητικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, αλλά και να μπορεί να λειτουργεί όχι μόνο τους χειμερινούς μήνες, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

«Είναι η θέση του και το κλίμα της περιοχής τέτοιο που το χειμώνα μπορούν να φιλοξενηθούν σχολεία, σύλλογοι και ομάδες για περιβαλλοντική εκπαίδευση και εκπαίδευση σε χιονοδρομικές αθλοπαιδιές, αλλά και το καλοκαίρι, με εκδηλώσεις και δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και περιβαλλοντικών παρατηρήσεων σε τοποθεσίες που βρίσκονται κοντά στο κέντρο και έχουν έντονο ιστορικό ενδιαφέρον, όπως το Ιδαίον Άντρον και όχι μόνο, καθώς ο ίδιος ο χώρος μέσα στον οποίο βρίσκεται το χιονοδρομικό είναι περιοχή Natura, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και κάλλος» επισήμανε ο δήμαρχος Ανωγείων.

Σύμφωνα, πάντως, με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, οι παρεμβάσεις που προτείνονται είναι ήπιες από περιβαλλοντικής άποψης, περιλαμβάνοντας την αναβάθμιση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και την τοποθέτηση υλικών που θα εξασφαλίσουν ενεργειακή αναβάθμιση και θερμομόνωση, αναβάθμιση των χώρων υγιεινής και προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού για να μπορεί κάποιος να διημερεύσει στο χώρο, αλλά και διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου.

AΠΕ-ΜΠΕ

Τα σχόλια είναι κλειστά.