“Χαμένη η χρονιά για το ελαιόλαδο” – Ζητούμενο τα μέτρα στήριξης και του δευτερογενούς τομέα

Ευρεία συνάντηση φορέων στο Επιμελητήριο Ηρακλείου για την υποβάθμιση ποιότητας στο κρητικό ελαιόλαδο

Δεν είναι μόνο η μειωμένη παραγωγή αλλά και η υποβάθμιση της ποιότητας του κρητικού ελαιολάδου, φέτος, κι αυτό επισημάνθηκε στη διευρυμένη συνάντηση φορέων που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου με θέμα τις εξελίξεις στο ελαιόλαδο.

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν εκτενώς οι αλυσιδωτές επιπτώσεις στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα από την υποβαθμισμένη ποιότητα της μειωμένης φετινής παραγωγής ελαιόλαδου και εκφράστηκε η έντονη αγωνία για τη διατήρηση της θέσης που έχει το κρητικό ελαιόλαδο στην εσωτερική και διεθνή αγορά, με την παρότρυνση να μην χρησιμοποιηθούν εισαγόμενα ελαιόλαδα ως κρητικά για να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση.

Μεταξύ των προτάσεων που συζητήθηκαν και πρόκειται να κατατεθούν στον Υπουργό είναι η εξασφάλιση φορολογικών ελαφρύνσεων για ελαιοτριβείς, εμπόρους και μεταποιητές και η διευκόλυνση στην αποπληρωμή δανείων προς τις τράπεζες, παράλληλα με τα μέτρα οικονομικής στήριξης που πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να ληφθούν για τους παραγωγούς.

Στη σύσκεψη συμμετείχε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κ. Μανώλης Αλιφιεράκης, ο Πρόεδρος του Δικτύου Κρητικού Ελαιόλαδου, κ. Μανώλης Φραγκάκης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Ν. Ηρακλείου κ. Ευάγγελος Πρωτογεράκης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τυποποιητών Ελαιόλαδου Κρήτης, κ. Γιώργος Ανδρεαδάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου κ. Σταύρος Γαβαλάς, στέλεχος της Περιφέρειας Κρήτης, εκπρόσωποι βουλευτών του Ν. Ηρακλείου και μέλη του Τμήματος Μεταποίησης του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Για παραγωγή μειωμένη κατά 60% έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Σταύρος Γαβαλάς, σημειώνοντας ότι και το υπόλοιπο 40% είναι κακής ποιότητας.

Η χρονιά χαρακτηρίζεται χαμένη και αυτό που ζητούν σύσσωμοι οι αγρότες είναι να ξεκινήσει από τώρα η προετοιμασία για του χρόνου.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Σταύρος Γαβαλάς σε τοποθέτησή του επισήμανε την αναγκαιότητα εφαρμογής αλλαγών για την περαιτέρω ανάπτυξη του προϊόντος και σημείωσε ότι ο ίδιος διεκδίκησε την προεδρία της ΕΑΣΗ ακριβώς με στόχο την ύπαρξη αλλαγών.Ο πρόεδρος του Δικτύου Κρητικού ελαιολάδου, Μανώλης Φραγκάκης ανέφερε πως “πρέπει να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στον πρωτογενή τομέα, που είναι το λάδι με ένα υλικό που δεν είναι καλό, αλλά να δούμε και τις επιπτώσεις θα έχει στο δευτερογενή τομέα ώστε να μπορέσουμε να τις αντιμετωπίσουμε”.

Ο ίδιος τόνισε πως το πρόβλημα είναι τεράστιο και συνεπάγεται πρόβλημα στο εισόδημα των ανθρώπων που ασχολούνται με την εμπορία του λαδιού.

“Πρέπει να προσέξουμε την εικόνα που έχει προς τα έξω το κρητικό λάδι. Παίρνοντας δηλαδή ή εισάγοντας λάδια από άλλα μέρη και παρουσιάζοντας τα ως κρητικά” – σημείωσε ο κ.Φραγκάκης και χτύπησε “καμπανάκι”, λέγοντας:

“Εφιστώ την προσοχή του κόσμου. Καλύτερα να μην εξάγει, καλύτερα να μην ασχοληθεί για ένα χρόνο από το να χαλάσουμε το brand name του νησιού μας που είναι πολύ ψηλά”.

Για τις αποζημιώσεις ο πρόεδρος του Δικτύου Κρητικού Ελαιολάδου ανέφερε πως θα τεθούν, ως θέμα, στον κ.Βορίδη και για τον δευτερογενή τομέα. “Να δούμε εάν μπορέσουμε να έχουμε κάποιες φοροελαφρύνσεις αλλά και το τι θα γίνει με τις δόσεις των δανείων σε τράπεζες κλπ.” – είπε χαρακτηριστικά.πηγή cretalive.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.