Εν αναμονή των εξελίξεων για την τελική τιμή του προϊόντος
Την ώρα που η συγκομιδή της ελιάς έχει αρχίσει δειλά δειλά και σε αρκετές περιοχές της Κρήτης δεν είναι καθόλου σίγουρο τι ποσότητες αλλά και τι προϊόν τελικά θα παραχθεί φέτος, οι όποιες εκτιμήσεις για την τελική τιμή αλλά και για την τιμή παραγωγού του προϊόντος είναι, σε κάθε περίπτωση, παρακινδυνευμένες.
Ας μην ξεχνάμε ότι η φετινή χρονιά θεωρείται προβληματική, λόγω της ανομβρίας και της παρατεταμένης ξηρασίας. Και όπως λένε, ορθά, οι παραγωγοί “μία βροχή, έστω κι αν ήταν έντονη όπως αυτή του περασμένου Σαββατοκύριακου, δε σώζει την κατάσταση”
Σύμφωνα με όσα υποστήριξε, με δηλώσεις του στο Cretalive, ο Πρόεδρος Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ, Μύρων Χιλετζάκης, βιώνουμε μία περίοδο αδικαιολόγητης πτώσης της τιμής παραγωγού κατά περίπου 2 ευρώ.
“Είμαστε πλέον στα 5,5 έως 5,80 ευρώ το κιλό. Ενώ πουλούσαμε στα 7,50 -7,80 ευρώ! Πρόκειται για αδικαιολόγητη πτώση. Διακυβεύονται συμφέροντα, οι ξένες εταιρείες παίζουν τα παιχνίδια τους ενώ οι δεξαμενές μας είναι άδειες. Πρόκειται για μία τεχνητή κρίση και δυστυχώς δίδονται ανεπίσημα στοιχεία, χωρίς πραγματική εικόνα, αλλά έτσι πλήττεται η Ελλάδα”
Και συνεχίζει: “Υπήρχε μια πρόβλεψη για την χώρα μας από 230.000 – 250.000 τόνους φέτος. Αυτή η πρόβλεψη δεν φαίνεται ακόμα. Περιμέναμε βροχοπτώσεις αλλά αυτή η λίγη βροχή δε φτάνει. Τις τιμές του λαδιού δε τις καθορίζει η Ελλάδα, τις καθορίζει πρώτα η Ιταλία και, δευτερευόντως, η Ισπανία. Οι δυο αυτές μεγάλες βιομηχανίες, παίζουν ένα παιχνίδι το τελευταίο διάστημα και γι’ αυτό βλέπουμε πριν από 10 μέρες το λάδι στα 7,80 και τώρα στα 5,80”
Ο ίδιος επέμεινε στην εικόνα που δόθηκε προς τα έξω ότι η χώρα μας είναι πολύ παραγωγική, ωστόσο, εδώ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την ξηρασία “Τι να δώσει ένα αφυδατωμένο δέντρο που όλο το καλοκαίρι ποτιζόταν με τα … βαρέλια για να επιβιώσει;
Με λίγα λόγια, οι μικροί παραγωγοί βρίσκονται μπροστά σε μία αντίφαση: Χωρίς να έχει ξεκινήσει μαζικά η ελαιοσυγκομιδή- εξέλιξη για την οποία ευθύνονται τα καιρικά φαινόμενα – και την ώρα που το κόστος παραγωγής είναι τριπλάσιο από ότι τα προηγούμενα χρόνια, γίνεται άρση, σύμφωνα με τον ίδιο, των περιοριστικών μέτρων προς Τουρκία και Τυνησία και, ξαφνικά η Ιταλία και η Ισπανία εκδηλώνουν ενδιαφέρον για λάδι, και όχι σε μικρές ποσότητες!
“Μιλάμε για 650.000 τόνους λαδιού με φάρμακα αμφιβόλου προέλευσης και ασφάλειας! Καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι θλιβερό…Και για την Ελλάδα μιλούν για παραγωγή 250.000 τόνων…”, τονίζει με νόημα ο κ. Χιλετζάκης και καλεί τους παραγωγούς να κρατήσουν το προϊόν τους.
Ο ίδιος θυμάται ότι κάτι ανάλογο είχε γίνει την περίοδο 2022-2023 “που είχαμε υπερβεντέμα και είδαμε το λάδι αυτό να πωλείται στα … 15 ευρώ στον καταναλωτή”
Ο Πρόεδρος Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ κατέληξε λέγοντας ότι με την εξαγωγική εταιρεία που συγκροτήθηκε στους κόλπους της ΕΘΕΑΣ, με το 80% των συνεταιριστικών οργανώσεων, θα καταβληθεί προσπάθεια για να μπει φρένο στο χύμα λάδι. “Να μην εξαρτιόμαστε πλέον από τα παιχνίδια των Ιταλών και των Ισπανών”!https://www.cretalive.gr/