Σε καταγγελίες για το αεροδρόμιο του Γαλατά προχωρούν, λίγες ώρες μετά την πτώση του ελικοπτέρου, που «στοίχισε» τη ζωή σε δύο επιβάτες και τον πιλότο του ελικοπτέρου. Την ίδια στιγμή, το «αντίο» της κόρη του πιλότου συγκλονίζει, ενώ τα αναπάντητα ερωτήματα, αναφορικά με την τραγωδία, «βαραίνουν» τόσο τους ιθύνοντες, όσο και τους συγγενείς των νεκρών.
Πάντως, σύμφωνα με το ethnos.gr, από τις περιγραφές που έκαναν οι αυτόπτες μάρτυρες, όλα φαίνεται να καταλήγουν στο σενάριο ότι το ελικόπτερο που μετέφερε τους Ρώσους παρουσίασε βλάβη.το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής, προσέκρουσε σε καλώδια της ΔΕΗ, ακολούθησε έκρηξη και μετά σημειώθηκε η συντριβή στη θάλασσα.
Κάτοικος της περιοχής υποστήριξε ότι το ελικόπτερο προσπάθησε να απογειωθεί πάνω από μία φορά, ενώ όταν τα κατέφερε και πήρε λίγο ύψος, εξερράγη.
Άλλη μαρτυρία αναφέρει ότι το ελικόπτερο επιχείρησε να επιστρέψει στο ελικοδρόμιο και τότε έπεσε πάνω στα καλώδια της ΔΕΗ, με συνέπεια να συντριβεί.
Φως στην υπόθεση θα ρίξουν τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγει η Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, τα οποία θα μεταβιβαστούν προς εκτίμηση και αξιολόγηση στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας. Το τραγικό δυστύχημα του Agusta A109C συνέβη περίπου στις 15:40 το μεσημέρι της Τρίτης. Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, για άγνωστο λόγο προσέκρουσε σε καλώδια της ΔΕΗ, ακολούθησε έκρηξη και μετά έγινε η συντριβή στη θάλασσα, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους ο Έλληνας πιλότος και οι δύο Ρώσοι επιβάτες.
Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα της Τρίτης, οι βατραχάνθρωποι της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών ανέσυραν τις σορούς των δύο Ρώσων επιβατών αλλά και του Έλληνα χειριστή του ελικοπτέρου. Η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή που οι δύτες του Λιμενικού εντόπισαν μια «τσαλακωμένη» καμπίνα και τους έλικες του ελικοπτέρου.
Το ελικόπτερο ανήκει στην εταιρεία ifly, που εδρεύει στην Πάχη Μεγάρων, εκτελούσε πτήση αεροταξί και σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης που είχε κατατεθεί, ερχόταν από το Κρανίδι προς το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, με ενδιάμεση στάση την περιοχή του Γαλατά για να παραλάβει τους δύο Ρώσους επιβάτες.
«Η πιο εφιαλτική μέρα της ζωής μου»
Ο Έλληνας χειριστής που απογείωσε το ελικόπτερο, που προερχόταν από την Πολεμική Αεροπορία, έχοντας αποφοιτήσει από την Σχολή Ικάρων, ήταν πατέρας τριών παιδιών… Τα παιδιά του, μάλιστα, όπως φαίνεται και από τις αναρτήσεις στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ήταν ολόκληρη η ζωή του. Με συνεχείς αναρτήσεις, έδειχνε την αγάπη του στα παιδιά του και την σημασία της οικογένειας.
Την ίδια ώρα, η κόρη του συγκλονίζει με ένα μήνυμα που έχει αναρτήσει στον δικό της λογαριασμό στο Facebook. Έχει αναρτήσει μια φωτογραφία του πατέρα της και τα λόγια της μετά την τραγωδία με το ελικόπτερο συγκλονίζουν.
Συγκεκριμένα αναφέρει: «Σήμερα ξημερώνει η πιο εφιαλτική μέρα της ζωής μου… Μπαμπά μου εσύ που ήσουν το στήριγμα μου πάντα αποφάσισες να πετάξεις ψηλά… Δεν σου άξιζε πατέρα μου τόσο σύντομο τέλος. Θα σε αγαπάω και θα είμαι υπερήφανη πάντα που ήσουν πατέρας μου. Η πιο τυχερή κόρη στο κόσμο… Λυπάμαι τόσο μπαμπάκα μου. Καλό σου ταξίδι…».
Καταγγελίες ότι δεν έχει άδεια το ελικοδρόμιο στον Γαλατά
Στοιχεία για το ελικοδρόμιο στο Γαλατά που λειτουργεί, σύμφωνα με καταγγελίες, χωρίς άδεια από την ΥΠΑ, έρχονται στο φως της δημοσιότητας, μετά τη μοιραία πτώση του ελικοπτέρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Armyvoice.gr, τις οποίες επικαλείται το ethnos.gr, και τις οποίες καλείται να διερευνήσει ο εισαγγελέας το ελικοδρόμιο δεν έχει άδεια λειτουργίας. Όπως αναφέρουν με εκτιμήσεις έμπειρων πιλότων ελικοπτέρων τα πρώτα στοιχεία από το βίντεο δείχνουν πως το μοιραίο ελικόπτερο βρισκόταν στην πλευρά του Γαλατά προσγειωμένο σε κατασκευασμένο από τσιμέντο δαπέδου προσγειώσεως ελικοπτέρων λίγα μέτρα από τη θάλασσα.
Στην αποκάλυψη πως το ελικοδρόμιο στην περιοχή Γαλατά είναι παράνομο προχώρησε ο αντιδήμαρχος Πόρου, Γιώργος Κουτουζής. Συγκεκριμένα, ο κ. Κουτουζής, μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε πως «υπάρχει ένας χώρος στην περιοχή Γαλατά, ο οποίος χωρίς να έχει άδεια απογειώνονται και προσγειώνονται ελικόπτερα, δεν υπάρχει όμως εγκεκριμένο ελικοδρόμιο».
Αξίζει να σημειωθεί πως από το συγκεκριμένο ελικοδρόμιο απογειώθηκε το μοιραίο ελικόπτερο, που λίγο αργότερα έπεσε σε καλώδια της ΕΡΤ, προκαλώντας έκρηξη στη δεξαμενή των καυσίμων, με αποτέλεσμα να συντριβεί στη θάλασσα. Τα συγκεκριμένα καλώδια που μεταφέρουν το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτεί το νησί του Πόρου βρίσκονται σε ύψος 80-90 μέτρων από τη θάλασσα, πράγμα ιδιαίτερα επικίνδυνο για πτήσεις.
Όπως επεσήμανε ο αντιδήμαρχος Πόρου, «με δική τους ευθύνη οι ιδιωτικές εταιρείες και χωρίς να υπάρχει αδειοδοτούμενο ελικοδρόμιο ανεβοκατεβάζουν ελικόπτερα. Το γεγονός έχει γίνει γνωστό και έχει καταγγελθεί στις αρμόδιες Αρχές, από τις δημοτικές Αρχές του νησιού, ωστόσο δεν άλλαξε κάτι».
Πηγή: ethnos.gr