Ρούχα, μπουφάν, παπούτσια αλλά και ένα ρολόι χειρός, που εξακολουθεί να δουλεύει μέχρι και σήμερα, έφερε το πτώμα που βρέθηκε παχτωμένο μέσα στο μεσαίου μεγέθους μπλε βαρέλι από χοντρό πλαστικό που συνήθως χρησιμοποιείται (αυτός ο χρωματισμός δοχείων) για διάλυμα φυτοφαρμάκων που προορίζονται για τον ψεκασμό καλλιεργειών! Σημαντική λεπτομέρεια ότι εντοπίστηκε μια λεπτή μεμβράνη από νάιλον που χρησιμοποιήθηκε για το αεροστεγές κλείσιμο του βαρελιού. Το μακάβριο εύρημα αποκαλύφθηκε στον Πλατανιανό ποταμό ανατολικά του Ρεθύμνου, περίπου 100 μέτρα πριν από την εκβολή του ρέματος στη θάλασσα, ανάμεσα σε καλάμια.
Η αποκάλυψη του ευρήματος έγινε κατά τη διάρκεια εργασιών εκκαθάρισης του ρέματος προκειμένου να γίνει η χαρτογράφησή του. Ο χειριστής εκσκαφέα “χτύπησε” το μπλε πλαστικό βαρέλι δημιουργώντας και την εσοχή που διακρίνεται στη φωτογραφία-ντοκουμέντο που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα “Νέα Κρήτη”. Το μυστήριο για την ταυτότητα του νεκρού και τις συνθήκες θανάτου του παραμένει, ενώ το θρίλερ γίνεται ακόμη πιο “άγριο” αν αναλογιστεί κάποιος ότι ενδέχεται το πτώμα να ανήκει σε ημεδαπό, δηλαδή ντόπιο, και πως οι υποθέσεις που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των Αρχών με εξαφανίσεις δεν είναι λίγες, αλλά αρκετές σε όλο το νησί.
Τα δεδομένα που υπάρχουν ως τώρα δείχνουν έναν άνδρα μετρίου αναστήματος, μεσήλικα, που φορούσε χειμερινά ρούχα. Είχε όλα τα δόντια πλην ενός, και έχει διαπιστωθεί ο μηχανισμός θανάτου. Ως εικασία θα μπορούσε να αναφερθεί το ενδεχόμενο ασφυκτικού θανάτου ή στραγγαλισμού όταν γίνεται λόγος για μηχανισμό θανάτου. Εμφανείς κακώσεις στο σκελετό δεν έχουν διαπιστωθεί. Ωστόσο το βασανιστικό και ακόμα πιο ανατριχιαστικό ερώτημα που μένει να απαντήσουν οι ιατροδικαστές είναι αν ο άντρας μπήκε ζωντανός ή νεκρός στο βαρέλι. To ενδεχόμενο να ήταν ζωντανός μέσα στο βαρέλι συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες.
Μάλλον ντόπιος παρά… αλλοδαπός!
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για έναν άνδρα μέσης ηλικίας, που κατά πληροφορίες, χωρίς βεβαίως να αποκλείεται οτιδήποτε, δε φαίνεται να είναι αλλοδαπός. Τέτοια στοιχεία για τον τόπο που έχει μεγαλώσει ένας άνθρωπος είναι δυνατό να συναχθούν από τους ιατροδικαστές από τη στοματική κοιλότητα και τα δόντια, τα οποία εν προκειμένω βρέθηκαν να σχηματίζουν πλήρη οδοντοστοιχία. Μάλιστα, πληροφορίες που μετέδωσε η δημοσιογράφος Έλλη Κοκκάλη στο δελτίο ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ TV” αναφέρουν ότι έλειπε μόνο ένα δόντι, ενώ διαπιστώθηκαν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αρκετές τεχνικές εργασίες σε αυτά από οδοντίατρο που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποτέλεσμα της αναζήτησης της ταυτότητάς του κατά κάποιο τρόπο.
Το πτώμα είχε τοποθετηθεί διπλωμένο μέσα στο μπλε βαρέλι! Ο άνδρας βρέθηκε παχτωμένος μέσα στο πλαστικό βαρέλι, τυλιγμένος με νάιλον που παραπέμπει στις σακούλες φύλαξης ρούχων σε ντουλάπα και τα τελειώματα αυτής της λεπτής σακούλας είχαν τοποθετηθεί με προσοχή στο στόμιο του βαρελιού, για να βιδώσει το καπάκι και να στεγανωθεί το περιεχόμενο, αφενός για να μην ανοίξει εύκολα και αφετέρου για να μην υπάρχουν οσμές – όπως δηλαδή οι νοικοκυρές στεγανοποιούν ένα βάζο με γλυκό που μόλις έφτιαξαν!
Αυτό το γεγονός ίσως και να συνετέλεσε στη μουμιοποίηση του πτώματος και έτσι ο προσδιορισμός του χρόνου θανάτου ή παραμονής του πτώματος εντός του βαρελιού είναι δύσκολος. Από ένα έως τρία χρόνια εκτιμάται ο χρόνος αυτός, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες. Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι από την αναζήτηση των αρχείων φαίνεται να υπάρχει μια εξαφάνιση Ρεθυμνιώτη από το 2018, που δείχνει εκ πρώτης να ταιριάζει, και δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να υπάρξει εξιχνίαση.
Το ρολόι… δούλευε ακόμα!
Στο χέρι του μουμιοποιημένου πτώματος οι Αρχές εντόπισαν και ένα ρολόι! Κατά παράδοξο τρόπο το ρολόι αυτό εξακολουθούσε να δουλεύει ως τη στιγμή που ανευρέθηκε. Ο χρόνος θανάτου δε φαίνεται να είναι σαφής, όμως γίνεται εύκολα κατανοητό από τον ρουχισμό το σε ποια εποχή ο άνδρας βρήκε τον θάνατο. Ήταν χειμερινή περίοδος, καθώς έφερε μπουφάν και ρούχα της εποχής.
Όπως προαναφέρθηκε, ήταν και τα παπούτσια του μέσα στο βαρέλι. Κατά τις πληροφορίες το ενδεχόμενο το βαρέλι να μεταφέρθηκε από τον “φουσκωμένο” ποταμό από άλλο σημείο της διαδρομής του νερού θεωρείται ότι απομακρύνεται… Εκείνο που φαίνεται να επικρατεί στις εκτιμήσεις των Αρχών είναι ότι από την αρχή το βαρέλι με το πτώμα είχε τοποθετηθεί στον καλαμιώνα και δεν το πήραν τα νερά από άλλο σημείο! Ωστόσο το ρολόι δεν αποκλείεται να αποτελέσει – μαζί με την οδοντοστοιχία του νεκρού – και το κρίσιμο στοιχείο που θα οδηγήσει στην ταυτότητά του, αν βρεθεί κάποιος συγγενής και το αναγνωρίσει.
«Καλά ενταφιασμένο και στεγανοποιημένο το πτώμα»
Σύμφωνα μάλιστα με τον ιατροδικαστή Αντώνη Παπαδομανωλάκη, το πτώμα του άνδρα ήταν καλά ενταφιασμένο και στεγανοποιημένο στο βαρέλι, καθώς δεν υπήρχαν περιθώρια να εισχωρήσουν εντός του βαρελιού ούτε νερά, αλλά ούτε και έντομα. Ο ίδιος μάλιστα, αν και δεν μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια εάν ο χρόνος θανάτου συμπίπτει με τον χρόνο που το πτώμα ήταν μέσα στο βαρέλι, εκτιμά πως δεν υπάρχουν μεγάλες χρονικές αποκλίσεις. Ωστόσο, απαντήσεις στα ερωτήματα για το εάν ο άνθρωπος στον οποίο ανήκει το πτώμα βρέθηκε εντός του βαρελιού ζωντανός ή νεκρός δεν είναι προς το παρόν εύκολο να δοθούν, καθώς εκκρεμούν ακόμα να γίνουν και άλλες εργαστηριακές εξετάσεις.
Το σίγουρο είναι ότι από χθες το μεσημέρι οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Ρεθύμνου πρωτίστως, αλλά και των κατά τόπους αστυνομικών τμημάτων του νομού, αλλά και ευρύτερα της Κρήτης, έχουν ήδη αρχίσει να “ξεσκονίζουν” από τα αρχεία τους όλους τους φακέλους με τις δηλωμένες εξαφανίσεις ανθρώπων, δηλαδή αγνοουμένων, σε χρονικό διάστημα έως και τουλάχιστον τρία χρόνια πίσω.
Επίσης, στο μικροσκόπιο των Αρχών μπαίνουν και άλλες σοβαρές αξιόποινες υποθέσεις που τελέστηκαν στην ευρύτερη ζώνη του Ρεθύμνου, και όχι μόνο, που εμπεριέχουν το στοιχείο της αιφνίδιας εξαφάνισης ανθρώπων. Ωστόσο, ένα από τα βασικά ερωτήματα που καλούνται οι αστυνομικές Αρχές να απαντήσουν, ξετυλίγοντας το κουβάρι αυτού του θρίλερ, είναι πώς βρέθηκε το βαρέλι με το ανθρώπινο πτώμα στη συγκεκριμένη περιοχή. Και αυτό διότι πρόκειται για μια αρκετά ανεπτυγμένη οικιστικά περιοχή, κατά μήκος της οποίας μάλιστα υπάρχουν πολλές σε αριθμό επιχειρήσεις: από ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και τουριστικά καταστήματα, έως και μίνι-μάρκετ.