Οι παρατεταμένες κρίσεις στην Ελλάδα αφήνουν το αποτύπωμα τους στην ψυχική υγεία, που πλέον εκδηλώνεται σε παιδιά, άνδρες και γυναίκες με διαταραχές, άλλοτε εύκολα αντιμετωπίσιμες κι άλλοτε όχι. Ένας στους δύο πολίτες αντιμετωπίζει πρόβλημα ψυχικής υγείας. Την ίδια στιγμή όλοι οι σχετικοί δείκτες καταγράφουν ανησυχητική αύξηση. Με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Η ζωή στα χέρια μου» που διοργανώνει στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, τονίστηκε πως η ψυχική υγεία στην Κρήτη, βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή.
Η διαπίστωση αυτή δεν προκύπτει μόνο από την επιδείνωση όλων των δεικτών αλλά και από την υποστελέχωση των δομών ψυχικής υγείας, παράμετροι που κάνουν τους ειδικούς να μιλούν για την ανάγκη ενεργοποίησης όλων των δυνάμεων, όχι μόνο από πλευράς πολιτείας ,αλλά και από πλευράς της ίδιας της κοινωνίας που καλείται να ανατρέψει στερεότυπα που καθηλώνουν.
Ο ψυχίατρος κ. Αντώνης Λιοδάκης περιέγραψε μια κατάσταση, απόρροια των μεταβολών και των παρατεταμένων κρίσεων της ελληνικής πραγματικότητας. «Έχουν αυξηθεί οι φοβίες και οι κρίσεις πανικού, έχουν αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό οι καταθλίψεις, με αποκορύφωμα αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές και επίσης έχει αυξηθεί το αίσθημα ελλείμματος νοήματος στη ζωή μας που έχει να κάνει με την αποξένωση από τον ίδιο μας τον εαυτό» υπογράμμισε ο γνωστός ψυχίατρος, ο οποίος πάντως θεωρεί πως αν ο κάθε άνθρωπος αισθάνεται μέρος της κοινωνίας και είναι λειτουργικός σε σχέση με αυτή την αίσθηση, τα όποια συμπτώματα υποχωρούν.
Ο ίδιος εξάλλου επισημαίνει πως «κατά βάθος όλα αυτά είναι πολιτιστική κρίση. Μια κρίση δηλαδή πάνω στις αξίες του ανθρώπου ,στη δύναμη της αλληλεγγύης μιας και ο κάθε ένας είναι μόνος του, άλλα σκέφτεται, άλλα
κάνει, άλλα εννοεί. Όλο αυτό έχει διαμορφώσει μια ασφυκτική κατάσταση στα ζητήματα της ψυχικής υγείας» τονίζει ο κ. Λιοδάκης.
Επιστήμονες από τον χώρο της ψυχικής υγείας επισημαίνουν ακόμη ότι οι γυναίκες και τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο, βιώνοντας μια πολλαπλή κατάσταση δυσκολίας. «Τα παιδιά δεν βρίσκουν νόημα σ αυτό που συμβαίνει και σε αυτό που βιώνουν στο σχολείο και επιπλέον υπάρχουν δύσκολες οικογενειακές παράμετροι στις οποίες πρέπει να παρέμβουμε και να βελτιώσουμε» σημειώνει ο κ. Αντώνης Λιοδάκης.
Το ζήτημα της αναβάθμισης των δομών ψυχικής υγείας απασχολεί την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης με τον διοικητή κ. Νεκτάριο Παπαβασιλείου να τονίζει ότι έχουν προκηρυχθεί θέσεις τόσο για την Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων όσο και του ΠΑΓΝΗ. Όπως είπε ο κ. Παπαβασιλείου «επειδή πολλοί διαγωνισμοί έχουν βγει άγονοι λόγω της έλλειψης ειδικότητας, έχουμε προχωρήσει στην επιλογή και προκήρυξη θέσεων επικουρικού προσωπικού στην παιδοψυχιατρική και στην ψυχιατρική, ούτως ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ανάγκες της κοινωνίας μας».
Στα Χανιά, σημαντικό ρόλο στην ένταξη ψυχικά πασχόντων στην κοινωνία, παίζει ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης ο οποίος λειτουργεί δύο κυλικεία, πλυντήριο αυτοκινήτων, γκαλερί τέχνης και συνεργεία καθαριότητας δημοσίων κτηρίων στα οποία απασχολούνται άνθρωποι που νοσούν ψυχικά αλλά που μπορούν να είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας. Ο πρόεδρος του ΚΟΙΣΠΕ κ. Νεκτάριος Πανηγυράκης πάντως ο οποίος έζησε από το μηδέν την περίφημη αποασυλοποίηση, σήμερα διαπιστώνει πως «είναι μια μάχη που είναι σε εξέλιξη .Δέκα επτά χρόνια έχουν περάσει από τότε που έκλεισε το ψυχιατρείο κι ακόμα η μάχη είναι ζωντανή. Αν θα κερδηθεί, θα το δούμε».
Την αθέατη πλευρά της ανθρώπινης ψυχής επιχειρούν να αφυπνίσουν τα έργα ζωγραφικής που παρουσιάζονται αυτές τις μέρες από την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων. Πρόκειται για τριάντα έργα του γνωστού φωτογράφου George Dryjohn τα οποία πρόκειται να ταξιδέψουν σε όλα τα νοσοκομεία του νησιού.
neakriti.gr