Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου κατά την συνεδρίαση του την Δευτέρα 19 Απριλίου αποφάσισε κατά πλειοψηφία να εκδώσει το παρακάτω ψήφισμα:
Η ιστορία και η προοπτική της Κρήτης και της Ελλάδας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη θάλασσα και τα λιμάνι .
Στις ιδιαίτερα κρίσιμες γεωπολιτικές συνθήκες που ζούμε η αξιοποίηση της θέσης της χώρας μας , της γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής της αξίας, των θαλάσσιων δρόμων και των λιμανιών της, αποκτά μέγιστη εθνική σημασία.
Τα λιμάνια με τη γεωγραφική διασπορά τους και με δεδομένη τη μεγιστοποίηση της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων από την Ανατολή προς την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο γίνονται οι νέοι «δρόμοι του μεταξιού».
Το λιμάνι του Ηρακλείου είναι ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα διακίνησης επιβατών και εμπορευμάτων στην λεκάνη της Μεσογείου με σημαντική συνεισφορά στην ακτοπλοΐα την κρουαζιέρα και το διαμετακομιστικό εμπόριο. Για την πόλη του Ηρακλείου ήταν πάντα ένα σημαντικό κεφάλαιο οικονομικό, αναπτυξιακό και πολιτισμικό.
Η διαδικασία πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της «ΟΛΗ ΑΕ» ( για 60 χρόνια ) θα έχει αρνητικό αντίκτυπο σε θέματα γεωπολιτικής και εθνικής ασφάλειας για την χώρα με βάση τις συνθήκες που υπάρχουν σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο . Ταυτόχρονα θα πληγούν ανεπανόρθωτα οι επιχειρήσεις του νησιού, και ειδικότερα οι εξαγωγικές εταιρείες , από την ενδεχόμενη αύξηση των κομίστρων που θα προκύψουν αυτόματα από την ιδιωτικοποίηση του.
Το Ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να έχει τον κυρίαρχο ρόλο και λόγο στα θέματα εθνικής ασφάλειας, λιμενικής λειτουργίας, διεθνών σχέσεων και προοπτικής και να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του λιμανιού προς όφελος του λαού και του τόπου.
Για τη χερσαία ζώνη ενώ ο Δήμος Ηρακλείου και ο ΟΛΗ έχουν καταλήξει εδώ και πολλά χρόνια σε πλαίσιο συμφωνίας , στη διακήρυξη πώλησης δεν κατοχυρώνεται ξεκάθαρα η παραχώρηση της στο φυσικό ιδιοκτήτη ,που είναι ο Δήμος Ηρακλείου, δεν γίνεται αναφορά στην υφιστάμενη συμφωνία και δεν διασφαλίζεται η υλοποίηση της.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου απαιτεί: