Μιλούν στο ethnos.gr οι πρυτάνεις ΑΠΘ, ΕΚΠΑ ΠΑΜΑΚ και Ιωαννίνων για τη νέα πανεπιστημιακή χρονιά και την δια ζώσης λειτουργία της ακαδημαϊκής κοινότητας
Εν αναμονή των πρωτοκόλλων λειτουργίας των πανεπιστημίων από 1η Οκτωβρίου οπότε και ξεκινά το φετινό ακαδημαϊκό έτος βρίσκονται οι πρυτανικές αρχές όλων των ΑΕΙ της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr αυτά αναμένεται να ολοκληρωθούν στα μέσα Σεπτεμβρίου και αμέσως μετά αναμένεται να «τρέξει» η επιχείρηση «εφαρμογή των μέτρων» από το κάθε ΑΕΙ ξεχωριστά. Ήδη τα περισσότερα πανεπιστήμια έχουν συγκροτήσει ειδικές επιτροπές οι οποίες και προτείνουν μέτρα στις Συγκλήτους για το ασφαλή άνοιγμα των σχολών.
Κοσμήτορες έχουν στείλει επιστολές σε προέδρους σχολών και διευθυντές εργαστηρίων από τα μέσα του καλοκαιριού για να ενημερωθούν σχετικά με τη διαθεσιμότητα, την χωρητικότητα και τις προδιαγραφές των αιθουσών (π.χ. φυσικός εξαερισμός) που διαθέτουν προκειμένου να προχωρήσει ο σχεδιασμός της φετινής χρονιάς.
Προβληματισμός, ωστόσο, επικρατεί για το κατά πόσο θα είναι δυνατό να εφαρμοστούν τα πρωτόκολλα ασφαλείας του ΕΟΔΥ όπως για παράδειγμα ο έλεγχος των εμβολιασμένων φοιτητών πριν μπουν στην αίθουσα διδασκαλίας κάθε φορά που ένα μάθημα καταγράφει μαζική συγκέντρωση σπουδαστών.
Εμβολιαμένο τουλάχιστον το 60% των φοιτητών
Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr το υπουργείο Παιδείας έχει καταφέρει να ελέγξει μέσω των συστημάτων του υπουργείου Υγείας πόσοι φοιτητές είναι εμβολιασμένοι με το ποσοστό την 1ην Σεπτεμβρίου να άγγιζε το 60%.
Καταγράφεται μάλιστα μια διαφορά στις εργαστηριακές και πολυτεχνικές σχολές όπου περισσότεροι φοιτητές είναι εμβολιασμένοι σε σχέση με τις θεωρητικές σπουδές όπου το ποσοστό είναι μικρότερο. Τις επόμενες μέρες αναμένεται οι πρυτανικές αρχές των ΑΕΙ να έχουν στη διάθεση τους από το υπουργείο Παιδείας τα στοιχεία των εμβολιασμένων φοιτητών ανά τμήμα προκειμένου να προχωρήσουν στον καλύτερο σχεδιασμό για την επαναλειτουργία των Σχολών. Από 1η Οκτωβρίου το σύνολο των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας (μέλη ΔΕΠ, φοιτητές, διοικητικό προσωπικό κλπ), καθώς και όσοι εισέρχονται στους χώρους των ΑΕΙ, οφείλουν να είναι κάτοχοι είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού είτε πιστοποιητικού νόσησης είτε βεβαίωσης αρνητικού αποτελέσματος εργαστηριακών ελέγχων.
Πρύτανης ΠΑΜΑΚ: Περιμένουμε τα πρωτοκόλλα από την πολιτική ηγεσία
Αίτημα για την δημιουργία εμβολιαστικού κέντρου εντός του Πανεπιστημίου Μακεδονίας έχει κάνει ήδη προς το υπουργείο η πρυτανεία. «Αυτό που περιμένουμε τώρα από μεριάς της πολιτικής ηγεσίας είναι να μας θέσει και εγγράφως το τι μέλει γενέσθαι καθώς και τις τεχνικές προδιαγραφές τι οποίες θα λάβει από την υγειονομική επιτροπή έτσι ώστε να εξειδικεύσουμε ακόμη περισσότερο πως θα επιστρέψουμε στη δια ζώσης διδασκαλία. Θα θέλαμε να μας κοινοποιηθούν ποιες είναι οι τεχνικές παράμετροι τις οποίες θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν σύμφωνα με τις οποίες θα οργανώσουμε τη διδασκαλία» τόνισε στο ethnos.gr ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ Στυλιανός Κατρανίδης.
Επαναλειτουργία πανεπισστημίων
Ήδη στο ΠΑΜΑΚ ξεκίνησε η καταγραφή ζητημάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν ενόψει της μετάβασης στη δια ζώσης διδασκαλία. «Από τον Ιούνιο έχουμε συγκροτήσει μια επιτροπή μέσα από τη Σύγκλητο. Η Επιτροπή αυτή συνεδριάζει μια αφορά την εβδομάδα και με βάση τα δεδομένα του πανεπιστημίου καταγράφει ζητήματα και μας προτείνει εναλλακτικά σενάρια τα οποία και μελετάμε» πρόσθεσε ο κ. Κατρανίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο πάνω από το 90% των καθηγητών και εργαζομένων έχει εμβολιαστεί στο ΠΑΜΑΚ ενώ άγνωστο είναι το αντίστοιχο ποσοστό των φοιτητών.
Πρύτανης ΑΠΘ: Η συνείδηση είναι πάνω από ΚΥΑ και νόμους
Στο ΑΠΘ έπεσε πρόταση στο τραπέζι για κινητό εμβολιαστικό κέντρο δεδομένου ότι το ακαδημαϊκό ίδρυμα γειτνιάζει με το εμβολιαστικό κέντρο της ΔΕΘ αλλά και αυτό του ΑΧΕΠΑ, από τα οποία θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί η ακαδημαϊκή κοινότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr σε περίπτωση που υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον ενδέχεται να δημιουργηθεί και νέο εμβολιαστικό κέντρο εντός του ΑΠΘ.
«Ορόσημο της πορεία από δω και πέρα είναι η επαναλειτουργία των πανεπιστημίων. Είναι η δια ζώσης εκπαίδευση. Θα πρέπει η ακαδημαϊκή κοινότητα να επανέλθει στην πλήρη κανονικότητα. Αυτό για να γίνει θα πρέπει να υπάρχει ο βαθμός προστασίας της υγείας όλων των μελών της ακαδημαϊκής οικογένειας» δήλωσε στο ethnos.gr ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου και πρόσθεσε: «Στις μέρες μας ένα είναι μόνο το όπλο, ο εμβολιασμός. Επομένως, στη λογική του ασφαλούς ανοίγματος εκείνο που πρέπει να καταλάβουμε όλοι πέρα από νόμους και πέρα από ΚΥΑ, είναι η ατομική συνείδηση και ατομική στάση του καθενός απέναντι στον συμφοιτητή και τον συνάδελφο μέσα στον ακαδημαϊκό χώρο.
Επαναλειτουργία ΑΕΙ
Αν αυτό το αντιληφθούμε τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να συζητάμε ούτε για τρόπους, ούτε για ελέγχους. Και νομίζω ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα θα επιδείξει την ωριμότητα που πρέπει έτσι ώστε να μιλάμε για την ουσία της παρουσίας και του ανοίγματος των πανεπιστημίων παρά για τετριμμένες διαδικασίες πως θα ελέγξω τον ένα ή τον άλλο. Ο μόνος τρόπος ελέγχου είναι η συνείδηση». Σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς μελών ΔΕΠ και εργαζομένων στο ΑΠΘ ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε ότι η εικόνα που έχει είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία είναι εμβολιασμένοι.
Πρύτανης ΕΚΠΑ: Χρειαζόμαστε 4 εμβολιαστικά κέντρα
Θετική χαρακτηρίζει την πρόταση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως να δημιουργηθούν εμβολιαστικά κέντρα μέσα στα campus των πανεπιστημίων ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θανάσης Δημόπουλος, προσθέτοντας ότι στο ΕΚΠΑ χρειάζεται να δημιουργηθούν τέσσερα. «Χρειαζόμαστε και τη συνεργασία με τα αντίστοιχα υπουργεία για την ανάπτυξη αυτών των κέντρων. Η πρόθεση μας είναι τα μαθήματα να γίνουν δια ζώσης και ο σκοπός είναι το πως θα εξασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα» δήλωσε στο ethnos.gr ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος.
Πρύτανης Ιωαννίνων: Έλεγχος από την ακαδημαϊκή κοινότητα
Εμβολιαστική γραμμή για φοιτητές και εργαζομένους τους πανεπιστημίου Ιωαννίνων λειτουργεί ήδη στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο ενώ το επόμενο διάστημα θα δημιουργηθούν αντίστοιχες γραμμές και για τα τμήματα στην Άρτα και την Πρέβεζα. Δια ζώσης πραγματοποιούνται οι εξετάσεις της εξεταστικής Σεπτεμβρίου στα τμήματα Φυσικής και Χημείας χωρίς να παρατηρηθούν ιδιαίτερα θέματα. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στο πως θα γίνεται ο έλεγχος. Εμείς θεωρούμε ότι ο έλεγχος μπορεί να γίνεται από την ακαδημαϊκή κοινότητα. Είναι ευθύνη των τμημάτων και ο επιβλέπων καθηγητής θα μπορεί να έχει τη συνδρομή άλλων μελών του πανεπιστημίου (κυρίως ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ) στο έλεγχο.
Σημαντικό ζήτημα είναι και το πως θα λειτουργεί η αίθουσα. Περιμένουμε από την Επιτροπή Υγείας του υπουργείου Υγείας ακριβώς ποια θα είναι τα πρωτόκολλα. Έχουμε προχωρήσει σε σχετική προμήθεια των υλικών που απαιτούνται (απολυμαντικά κτλ.) και έχουμε κάνει και ένα πρωτόκολλο πως θα συμπεριφερόμαστε και πως θα γίνεται η διαχείριση των όποιων προβλημάτων εμφανιστούν» δήλωσε στο ethnos.gr o πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.
Τι θα περιλαμβάνουν τα πρωτόκολλα λειτουργίας
Μεταξύ άλλων η υπουργική απόφαση θα καθορίζει τον αριθμό των εμβολιαστικών κέντρων που θα πρέπει να δημιουργήσει κάθε πανεπιστήμιο με τη βοήθεια κλιμακίων του ΕΟΔΥ, την αρμοδιότητα του ελέγχου όσων μπαίνουν στο campus αλλά και την τήρηση εφαρμογής όλων των υγειονομικών μέτρων και πρωτοκόλλων που οι επιτροπές των ειδικών προτείνουν, τον αριθμό των φοιτητών ανά αίθουσα. αλλά και το πλάνο για φοιτητές και καθηγητές που δεν έχουν εμβολιαστεί και πως θα γίνει η διδασκαλία σε αυτές τις περιπτώσεις.
Όπως εξηγεί ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ σοβαρό ζητούμενο αποτελεί το γεγονός ότι τα πανεπιστήμια δεν είναι ίδια μεταξύ τους, ενώ διαφορετική είναι και η μαζικότητα προσέλευσης στα μαθήματα. Για παράδειγμα άλλες είναι οι απαιτήσεις σε ένα τμήμα εργαστηριακό και άλλες σε ένα τμήμα θεωρητικό. Άλλη είναι η επισκεψιμότητα στο ένα αντικείμενο και διαφορετική στο άλλο. Παράλληλα υπάρχουν κτιριολογικές ιδιομορφίες. «Εμείς ως γνωστό στο ΠΑΜΑΚ είμαστε σε ένα κτίριο. Και πρέπει να δούμε πως θα λύσουμε ζητήματα ελέγχου των φοιτητών στο κτίριο. Θα πρέπει να δούμε θέματα σχετικά με τα αμφιθέατρα καθώς αρκετά απ’ αυτά δεν έχουν φυσικό εξαερισμό. Θα πρέπει να μας που τι θα κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις» τόνισε ο κ. Κατρανίδης.