Προβλήματα δεκαετιών που αποκαλύφθηκαν με τους δασικούς χάρτες αντιμετωπίζει ν/σ του ΥΠΕΝ

Κατατέθηκε εχθές στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Ανάρτηση δασικών χαρτών περιοχών εντός των ιωδών περιγραμμάτων, διαδικασία ελέγχου, περιβαλλοντική διαχείριση αυτών και άλλες διατάξεις».

Με το νομοσχέδιο αυτό αντιμετωπίζονται προβλήματα του δασικού χώρου που χρόνιζαν επί δεκαετίες. Οι ανάγκες εκσυγχρονισμού και ολοκλήρωσης της δασικής νομοθεσίας αναδείχθηκαν με το έργο των δασικών χαρτών, μιας αναπτυξιακής μεταρρύθμισης που υλοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς, ουσιαστικά μόλις εδώ και δύο χρόνια στη χώρα μας, ενώ ήταν και είναι συνταγματική επιταγή από το 1975.​ ​

Πιο συγκεκριμένα το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την ανάρτηση των δασικών χαρτών στις περιοχές που εξαιρέθηκαν -ως οικιστικές πυκνώσεις- από την ανάρτηση και την περιβαλλοντική τους διαχείριση, για τους δασωμένους αγρούς, για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις -στις περιοχές που δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του δημοσίου-, για την παράταση των προθεσμιών υποβολής αντιρρήσεων στις περιοχές που οι δασικοί χάρτες βρίσκονται σε ανάρτηση, για την εισαγωγή της ιερακοθηρίας στη δασική νομοθεσία, την τακτοποίηση συνοδών εγκαταστάσεων θρησκευτικών χώρων σε εκτάσεις που προστατεύονται από τη δασική νομοθεσία, καθώς και το Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Οι ρυθμίσεις που αφορούν στις λεγόμενες οικιστικές πυκνώσεις λαμβάνουν υπόψη την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ και τροποποιούν το πρόσφατα αναρτηθέν νομοσχέδιο, εξασφαλίζοντας την ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών και την περιβαλλοντική διαχείριση των περιοχών με αυθαίρετη δόμηση εντός εκτάσεων δασικού χαρακτήρα. Οι τροποποιήσεις είναι σε συμφωνία με την ήδη εκφρασμένη πολιτική βούληση του ΥΠΕΝ, που είχε αποδειχθεί και με την ανάρτηση σε δημόσια διαβούλευση του σχετικού σχεδίου νόμου, και αντιμετωπίζει ένα μεγάλο κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τις ελλειμματικές πολιτικές των προηγούμενων δεκαετιών.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά στην τελική κατάθεση του σχεδίου νόμου, με το οποίο:

Καταργείται η εξαίρεση από την ανάρτηση των δασικών χαρτών των περιοχών αυτών και στους ήδη αναρτημένους δασικούς χάρτες και σε αυτούς που πρόκειται να αναρτηθούν και η ανάρτηση και η κύρωση προχωράει πλέον στο 100% της χώρας.

Εισάγεται διαδικασία διπλού ελέγχου των εκτάσεων που υποδείχθηκαν ως τέτοιες περιοχές και προβλέπεται η κατά προτεραιότητα περιβαλλοντική τους διαχείριση, με βάση τις συνταγματικές προβλέψεις και τους περιβαλλοντικούς νόμους. 

• Μετά την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, του Κτηματολογίου και του Δασολογίου, αλλά και την καταγραφή των διοικητικών πράξεων και των εμπράγματων δικαιωμάτων, προβλέπεται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος ανά ΟΤΑ, μετά την κατάλληλη επεξεργασία των μελλοντικά διαθέσιμων στοιχείων που θα συλλεχθούν το επόμενο διάστημα, που δεν είναι τώρα διαθέσιμα στη διοίκηση, το οποίο θα καθορίζει την τελική περιβαλλοντική διαχείριση της κάθε περιοχής σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

• Δίνεται ο κατάλληλος χρόνος για να συνταχθούν τα σχετικά ΠΔ με βάση τις διατάξεις της πολεοδομικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας, με αναστολή των πράξεων κατεδάφισης για 25 χρόνια στις περιοχές όπου δεν εντοπίζονται ζητήματα περιβαλλοντικής προτεραιότητας, κάτι που θα επιτρέψει την κατεδάφιση κτιρίων στις εκτός υπαγωγής περιοχές.

Όσον αφορά στους δασωμένους αγρούς, για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα χρήσης των εκτάσεων αυτών που έχουν χαρακτηριστεί δάση αποκλειστικά για γεωργική ή δενδροκομική καλλιέργεια. Η ρύθμιση αυτή δίνει τη δυνατότητα αναζωογόνησης, αναπτυξιακής και περιβαλλοντικής, περιοχών της ηπειρωτικής Ελλάδας που εγκαταλείφθηκαν και υποβαθμίστηκαν μετά το 1945.

Για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις προβλέπεται για πρώτη φορά η δυνατότητα αναγνώρισης από τη Δασική Υπηρεσία τίτλων που ανάγονται προ του 2003, ενώ είναι δυνατή και η επίκληση της χρησικτησίας μέσω αγωγής στα πολιτικά δικαστήρια ή στο Συμβούλιο Ιδιοκτησίας Δασών. Με τη ρύθμιση αυτή ολοκληρώνεται η επίλυση προβλημάτων που είχαν εντοπιστεί κυρίως στη νησιωτική Ελλάδα και σε περιοχές που δεν υπάρχει τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου και έτσι επιταχύνεται η ολοκλήρωση πράξεων και συμβολαίων που έχουν παγώσει.

Τέλος, οι νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν στο Ελληνικό Κτηματολόγιο:

  1. Βελτιώνουν τη λειτουργία και τις επιχειρησιακές δυνατότητες του φορέα, με σκοπό την ολοκλήρωση μέχρι το 2021 με τον καλύτερο τρόπο της κτηματογράφησης της χώρας και

  2. Επιλύουν θέματα που σχετίζονται με την ολοκλήρωση της μεγάλης μεταρρύθμισης της ενσωμάτωσης των υποθηκοφυλακείων της χώρας στο Ελληνικό Κτηματολόγιο και της δημιουργίας μιας νέας και σύγχρονης δομής.​

Τα σχόλια είναι κλειστά.