Η τοποθέτηση του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτή Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη στη Βουλή
Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η τοποθέτηση στη Βουλή του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτή Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη κατά την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.
«Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, διαλύσατε τα πάντα! Θεωρήσατε το κράτος ιδιοκτησία σας. Κυβερνάτε με αλαζονεία και έπαρση καταστρατηγώντας ελευθερίες και δικαιώματα. Έχετε πράγματι κοστίσει πολύ ακριβά στον ελληνικό λαό, που σας έχει απονείμει τον τίτλο της χειρότερης κυβέρνησης της Μεταπολίτευσης. Για αυτό και η σημερινή πρόταση δυσπιστία δεν είναι μόνο επίκαιρη, αλλά και απόλυτα επιβεβλημένη!» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χάρης Μαμουλάκης, ενώ καυτηρίασε και την αναποτελεσματικότητα του «επιτελικού κράτους» του κ. Μητσοτάκη.
Κάνοντας αναδρομή στο παρελθόν, ο Χάρης Μαμουλάκης ανέφερε ότι το 2019, η ΝΔ αξιοποίησε με τον πλέον αθέμιτο τρόπο τις φυσικές καταστροφές ακολουθώντας μια βαθιά ανήθικα πολιτικά στάση στην τραγωδία στο Μάτι και άσκησε κριτική για το περίφημο «επιτελικό κράτος» του κ. Μητσοτάκη. «Πρώτο νομοσχέδιό σας, ήταν τότε το λεγόμενο σχέδιο νόμου περί του «Επιτελικού Κράτους». Ένα «επιτελικό κράτος» που πλέον, στο πανελλήνιο συνιστά ανέκδοτο. Ένα επιτελικό μπάχαλο το οποίο σε κάθε του έκφανση, σε κάθε πολιτική του δράση, αποτυγχάνει» είπε χαρακτηριστικά, ενώ καυτηρίασε και το αλαλούμ που δημιουργήθηκε κατά την πρόσφατη κακοκαιρία, που έφτασε μέχρι την παραδοχή από τον αρμόδιο Υπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, ότι δεν γνωρίζει αν τηρήθηκαν πρακτικά στις συσκέψεις προετοιμασίας στις οποίες συμμετείχε!
Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο Χάρης Μαμουλάκης είπε ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ εργαλειοποίησε το σοκ που είχε υποστεί η κοινωνία κατά την διάρκεια της πανδημίας για να περάσει κάθε αντιδραστική και νεοφιλελεύθερη μεταρρύθμιση που δεν κατάφερε να περάσει ούτε η ίδια η Τρόικα, ενώ κατάφερε κάθε ΔΕΚΟ που παρέμενε υπό δημόσιο έλεγχο, κάθε κεκτημένο της μεταπολίτευσης και κάθε όψη του κράτους πρόνοιας που ενισχύθηκε κατά την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, να μπει στο στόχαστρο. «Το εφιαλτικό μοντέλο διαχείρισης του κράτους ήταν αποτελεσματικό στην προώθηση νομοσχεδίων, από τους πολυπληθείς μετακλητούς του Μαξίμου ακόμη και εν αγνοία των Υπουργών, που λειτουργούσαν ως απλοί μεταφορείς προς το κοινοβούλιο. Ήταν καταλληλότατο στο να νομοθετεί υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων, αλλά εντελώς ακατάλληλο όταν η Πολιτεία έπρεπε να δημιουργήσει. Εντελώς ακατάλληλο όταν η κυβέρνηση έπρεπε να θωρακίσει και να ενισχύσει το εθνικό σύστημα υγείας και να υλοποιήσει την προεκλογική της υπόσχεση για ενίσχυση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Εντελώς ακατάλληλο όταν ο ΕΟΔΥ κλήθηκε να παίξει κεντρικό ρόλο στην διαχείριση της πανδημίας και να στήσει τον μηχανισμό υγειονομικού ελέγχου των τουριστικών ροών εν μέσω πανδημίας. Εντελώς ακατάλληλο όταν η χώρα έπρεπε να δημιουργήσει μια ψηφιακή υποδομή που να υποστηρίξει το δημόσιο σύστημα παιδείας. Η λίστα με τα παραδείγματα είναι ατελείωτη…» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Έκανε επίσης αναφορά στην τακτική της Κυβέρνησης που θεωρεί ότι κάθε κοινωνικό πρόβλημα μπορεί να λυθεί μέσα από την συγκάλυψη, τον έλεγχο των ΜΜΕ και στη βάση ότι αρκεί μια διαρροή για να κατευνάσουν και να αποκρύψουν τα πάντα, λέγοντας: «Θυμάστε τα χειροκροτήματα στα μπαλκόνια όταν το ΕΣΥ δεν ενισχύονταν στην αρχή της πανδημίας; Θυμάστε τα κροκοδείλια δάκρυα για τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, ένα μήνα μετά από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ; Θυμάστε τις στημένες κάμερες σε περιοχές που υπέστησαν φυσικές καταστροφές προσπαθώντας να καπηλευτείτε τον ανθρώπινο πόνο, όπως έγινε και στο Αρκαλοχώρι, όπου αυτοί που θα εκκένωναν το Μάτι σε 25 λεπτά, χρειάστηκαν 68 ημέρες να ηλεκτροδοτήσουν οικίσκους;»
Τόνισε ότι η αξιοπιστία της Κυβέρνησης κατακρημνίζεται από μία αλυσίδα φυσικών καταστροφών και από αυτόν τον αγώνα για την αντιμετώπιση των συνεπειών τους, ο κ. Μητσοτάκης απουσιάζει. «Η κυβέρνηση εζυγίσθη, εμετρήθη και ευρέθη ελλιποβαρής» είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας ότι το στρατηγικό σχέδιο σε κάθε περίπτωση φυσικής καταστροφής είναι πάντοτε το ίδιο: Η καταστροφή λαμβάνει χώρα, η κυβέρνηση την διαχειρίζεται επικοινωνιακά λέγοντας ότι όλα τα έχει προβλέψει και στην συνέχεια ελπίζει ότι το ζήτημα θα ξεθυμάνει. «Μια επικοινωνιακή διαχείριση του ανθρώπινου πόνου και της καταστροφής, με τον κυνισμό του κυρίου Μητσοτάκη να αγγίζει τα όρια της συνταγματικής νομιμότητας, όταν, εξαιτίας των επιλογών του, το κράτος συνειδητά αποσύρεται από την υποχρέωση να κάνει ότι μπορεί για να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή και την περιουσία των πολιτών. Η κυβέρνηση σας πάσχει από συστηματική άρνηση της πραγματικότητας, στο βαθμό βέβαια που η πραγματικότητα αυτή δεν αφορά εσάς και τους πλούσιους φίλους σας.» είπε ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης.
Αναδεικνύοντας το ότι μόνιμη δικαιολογία στο κυβερνητικό αφήγημα για όλες τις συμφορές, είναι το ότι οφείλονται σε εξωγενή γεγονότα, ενώ απουσιάζει κάθε αυτοκριτική για τα λάθη και τις κυβερνητικές παραλείψεις, ο Χάρης Μαμουλάκης κατέληξε: «Οι εποχές αλλάζουν. Δεν ήμαστε πλέον στο 2019. Δεν είναι πλέον εφικτό, μέσω της επικοινωνίας, να διαγραφεί το αποτύπωμα της εφιαλτικής της διακυβέρνησης από την συλλογική μνήμη του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα αυτά τα 2,5 χρόνια έμεινε με ένα νομό λιγότερο, με 23.000 συμπολίτες μας λιγότερους, με ένα ΑΕΠ να επιστρέφει στα επίπεδα του 2015, με 6-7 ΔΕΚΟ λιγότερες και με τα εισοδήματα συρρικνωμένα πάνω από 10%, για όσους τυχερούς διατήρησαν τις θέσεις εργασίας τους. Στους Έλληνες δεν αξίζει να αισθάνονται διαρκώς σαν ήρωες σε μετακαταστροφική ταινία του Χόλυγουντ! Μόνοι τους απέναντι στην πανδημία, μόνοι τους απέναντι στα ακραία φυσικά φαινόμενα, μόνοι τους απέναντι στην ακρίβεια. Και στην Ελλάδα δεν αξίζει μια κυβέρνηση που θα αγνοεί τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας και την ανάγκη δημιουργίας ανθεκτικών θεσμών και υποδομών. Για αυτό και η σημερινή πρόταση δυσπιστίας δεν είναι μόνο επίκαιρη, αλλά και απόλυτα επιβεβλημένη!».
Τα σχόλια είναι κλειστά.