Tα ναζιστικά και φασιστικά μορφώματα, αλλά και τα λοιπά λαϊκιστικά «κινήματα» που επίσης απειλούν την κοινοβουλευτική δημοκρατία, τα οποία αναπτύσσονται σήμερα σε ορισμένα κράτη-μέλη της ευρωπαϊκής ηπείρου, πρέπει να μας προβληματίζουν, έτσι ώστε να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και για την αποτελεσματική και, κυρίως, έγκαιρη αντιμετώπισή τους. Από εδώ, λοιπόν, την Κρήτη, τους στέλνουμε το μήνυμα: δεν θα περάσουν» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος από το Καστέλλι Πεδιάδας, όπου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για το πρώτο σαμποτάζ εναντίον των δυνάμεων του Άξονα στην Ευρώπη (10 Ιουνίου 1942).
Ο κ. Παυλόπουλος είπε συγκεκριμένα:
«Ο επικός, κυριολεκτικώς, αγώνας των ηρωικών Κρητών εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας μας εμπνέει και μας διδάσκει, κυρίως προς την κατεύθυνση τού τι σημαίνει για εμάς, τους Έλληνες, η ελευθερία, η δημοκρατία και το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Το πρώτο δίδαγμα αφορά την μεγάλη ευρωπαϊκή μας οικογένεια, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οφείλουμε να έχουμε πάντα κατά νου τις ακόλουθες διαπιστώσεις, εάν επιθυμούμε να ζήσουμε μέσα σε μια ειρηνική και ευημερούσα Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ελπίζουμε να οδηγηθεί στην πλήρη πολιτική και οικονομική ενοποίησή της. Τα ναζιστικά και φασιστικά μορφώματα, αλλά και τα λοιπά λαϊκιστικά «κινήματα» που επίσης απειλούν την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, τα οποία αναπτύσσονται σήμερα σε ορισμένα κράτη-μέλη της ευρωπαϊκής ηπείρου, πρέπει να μας προβληματίζουν, έτσι ώστε να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και για την αποτελεσματική και, κυρίως, έγκαιρη αντιμετώπισή τους. Από εδώ, λοιπόν, την Κρήτη, τους στέλνουμε το μήνυμα: δεν θα περάσουν. Το δεύτερο δίδαγμα αφορά την γειτονική Τουρκία. Η Ελλάδα είναι χώρα φιλειρηνική, αφού πιστεύει ακράδαντα στην φιλία και την καλή γειτονία, οι οποίες όμως προϋποθέτουν τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου. Προϋποθέτουν, επίσης, τον σεβασμό και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, αν αναλογισθούμε ότι το Διεθνές Δίκαιο καθορίζει, βεβαίως μεταξύ άλλων, την επικράτεια και τα σύνορα της Ελλάδας στην περιοχή, καθορίζει όμως, ταυτοχρόνως, την επικράτεια και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου είναι το Δίκαιο της Θάλασσας, με βάση το οποίο καθορίζεται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Και αυτό το Δίκαιο της Θάλασσας, κατά την Συνθήκη του Montego Bay του 1982 -όπως πολλές φορές έχω πει και δεν θα κουραστώ να το λέγω- είναι δεσμευτικό για όλους, ακόμα και για εκείνους που δεν έχουν προσχωρήσει στη Συνθήκη αυτήν. Διότι η ως άνω Συνθήκη παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, που δεσμεύουν όλους. Ας αντιληφθεί η Τουρκία ότι είμαστε αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι να υπερασπιστούμε, στο ακέραιο, τη διεθνή και την ευρωπαϊκή νομιμότητα. Πολλώ μάλλον όταν μας συμπαρίστανται ενεργώς η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ».
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν με τιμές τοπικές Αρχές και πλήθος κόσμου στον ιερό ναό Αγίου Αντωνίου Καστελλίου, όπου πραγματοποιήθηκε δοξολογία, προεξάρχοντος του Σεβ. μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του αρχηγού Πεδιάδας και των έξι ανατολικών επαρχιών, Αντωνίου Τρυφίτσου.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Γυμνασίου Καστελλίου για την παρουσίαση ιστορικού πανηγυρικού και αμέσως μετά στο δημαρχείο Μινώας Πεδιάδας στο Καστέλλι, για την τελετή Ανακήρυξης του Πρόεδρου της Δημοκρατίας σε επίτιμο δημότη του Δήμου Μινώας Πεδιάδας.
Στη συνέχεια ο κ. Παυλοπουλος θα επισκεφθεί το Πολιτιστικό Πολυκέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου και μετά θα αναχωρήσει για το Θραψανό, όπου θα παρατεθεί γεύμα προς τιμήν του από το δήμαρχο, Ζαχαρία Καλογεράκη.
(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)