Στο πλαίσιο της ευρείας σύσκεψης που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια, παρουσία του υπουργού, το θέμα που θα τεθεί είναι η ξηρασία των ελαιοδέντρων και μέτρα που μπορούν να ληφθούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ Μύρωνα Χιλετζάκη
Τον κίνδυνο η ελαιοκαλλιέργεια στην Κρήτη να έχει τη “μοίρα” της κρητικής σταφίδας εκφράζουν αγροτοστελέχη, που υποστηρίζουν πως οι συνθήκες ξηρασίας έχουν δραματικά επηρεάσει συνολικά την καλλιέργεια.
Ενόψει της άφιξης στην Κρήτη μεθαύριο Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα, στελέχη από τον αγροτικό χώρο ετοιμάζουν ένα πλαίσιο διεκδικήσεων για την βιωσιμότητα της ελαιοκαλλιέργειας στο νησί.
Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr, ο πρόεδρος των Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ Μύρων Χιλετζάκης τόνισε ότι, στο πλαίσιο της ευρείας σύσκεψης που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια, παρουσία του υπουργού, το θέμα που θα τεθεί είναι η ξηρασία των ελαιοδέντρων και μέτρα που μπορούν να ληφθούν, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες.
«Το πρώτο θέμα που θα θέσουμε στον υπουργό είναι η ανάγκη η Περιφέρεια Κρήτης να κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη λόγω της ξηρασίας. Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για την Περιφέρεια του παράγει το 1/3 του ελαιολάδου της χώρας, την Περιφέρεια που αποτυπώθηκε επίσημα πως το 2022 και το 2023 είχε παραγωγή 130.000 τόνων λαδιού, ενώ φέτος, έτσι όπως πηγαίνουν τα πράγματα, μετά βίας θα παραχθούν 30 χιλιάδες τόνοι», ανέφερε ο κ. Χιλετζάκης, ο οποίος πρόσθεσε πως η κατάσταση αυτή αποτυπώθηκε και στους πρόσφατους επιτόπιους ελέγχους που έγιναν.
«Τα ελαιόδεντρα μετά τη συγκομιδή δεν περνούν δέκα μέρες και ξεραίνονται. Βέβαια, δε λείπουν και τα ελαιόδεντρα που, λόγω της κατάστασης, ο καρπός τους αφυδατώνεται και πέφτει. Έβρεξε κάπως τις τελευταίες ημέρες, ελπίζουμε να βρέξει και πάλι, προκειμένου κάποια δέντρα να μπορέσουν να επανέλθουν», τόνισε ο Μύρων Χιλετζάκης, διευκρινίζοντας ωστόσο πως το να επανέλθουν τα δέντρα στην κατάσταση που πρέπει είναι εξαιρετικά δύσκολο.
«Αν ο υπουργός δεν προχωρήσει σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις, ο κρητικός ελαιώνας θα έχει ακριβώς την ίδια μοίρα με την κρητική σταφίδα», εξήγησε ο πρόεδρος των Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ, διευκρινίζοντας ότι ήδη οι παραγωγοί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των καλλιεργειών τους.
Δείτε το ρεπορτάζ της ΚΡΗΤΗ TV:
«Αγωνία για τις επιδοτήσεις»
Παράλληλα, ο κ. Χιλετζάκης σημείωσε ότι ανάμεσα στα ζητήματα που θα τεθούν στον κ. Τσιάρα θα είναι οι επιδοτήσεις.
«Είχαμε μια πολύ κακή πληρωμή προκαταβολής τον περασμένο Οκτώβριο. Περίπου 240.000 αγροτεμάχια μπήκαν στον τηλεσκοπικό έλεγχο (monitoring) και μέχρι σήμερα αυτά δεν έχουν διορθωθεί. Περιμένουμε τον Δεκέμβριο, ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο από την προκαταβολή του Οκτωβρίου. Αν με τις εξελίξεις που υπάρχουν στο υπουργείο ή και στον ΟΠΕΚΕΠΕ με την αποχώρηση της διοίκησης τεθεί ζήτημα κακής πληρωμής και τον Δεκέμβριο, να ξέρουν και στο υπουργείο και στον Οργανισμό ότι θα μας βρουν απέναντί τους», πρόσθεσε ο κ. Χιλετζάκης.
«Οι παραγωγοί τα έχουν πραγματικά ανάγκη αυτά τα χρήματα, για να μπορέσουν να ζήσουν τις οικογένειές τους, αλλά και να πάνε παρακάτω τις καλλιέργειές τους. Μην ξεχνάμε ότι, εκτός όλων των άλλων, δεν έχουν και παραγωγή. Οπότε η επιδότηση είναι μονόδρομος για να μπορέσουν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους». https://www.neakriti.gr/