Το Επιμελητήριο Χανίων προειδοποιεί τις επιχειρήσεις ότι τις τελευταίες ημέρες έχει ενημερωθεί από αρκετά μέλη του για ένταση των αποπειρών και των περιστατικών εξαπάτησης, κυρίως μέσω παραπλανητικών τηλεφωνικών κλήσεων και ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Για το λόγο αυτό, προτρέπει τους επιχειρηματίες να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί κατά τις συναλλαγές τους.
Η πλέον διαδεδομένη τακτική των άγνωστων – προς το παρόν – δραστών είναι η επίκληση προς τους επιχειρηματίες – υποψήφια θύματά τους – δήθεν φιλικής τους σχέσης με αναγνωρίσιμους πολίτες της τοπικής κοινωνίας. Μάλιστα οι δράστες προσποιούνται ότι, κατόπιν προτροπής κάποιου επώνυμου Χανιώτη «φίλου» τους, επιθυμούν δήθεν να ξεκινήσουν εμπορική συνεργασία με τον άγνωστο σε αυτούς επιχειρηματία, προβαίνοντας σε άμεση κατάθεση προκαταβολής χρημάτων για αγορά προϊόντων του σε εταιρικό τραπεζικό του λογαριασμό. Στη συνέχεια της αρχικής -συνήθως τηλεφωνικής τους επικοινωνίας – οι δράστες επανέρχονται σε επικοινωνία δεύτερη φορά, επικαλούμενοι δήθεν πρόβλημα στη διατραπεζική μεταφορά της χρηματικής προκαταβολής και τότε ζητούν από τους επιχειρηματίες παραπλανητικά τους κωδικούς ηλεκτρονικής τραπεζικής τους, προσπαθώντας έτσι να κλέψουν από αυτούς χρηματικά ποσά.
Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για την καλύτερη προστασία των επιχειρήσεων από τους επιτήδειους:
Μην αποκαλύπτετε σε τρίτους (π.χ. ενδιαφερόμενους αγοραστές, υποψήφιους πελάτες), μέσω τηλεφώνου, κινητού τηλεφώνου, email, φόρμας στο Internet, μέσων κοινωνικής δικτύωσης και άλλων μέσων, εμπιστευτικά στοιχεία σας όπως το όνομα χρήστη (username), τον κωδικό πρόσβασης (password), τα στοιχεία της κάρτας σας (αριθμό, κωδικό επαλήθευσης CVV και PIN), OTP (One Time Password – κωδικούς μίας χρήσης) και άλλους αριθμητικούς κωδικούς.
Αποφύγετε τη χρήση δημόσιων ή κοινόχρηστων δικτύων για τις συναλλαγές σας.
Πληκτρολογείτε οι ίδιοι την ηλεκτρονική διεύθυνση της Τράπεζάς σας για την πρόσβασή σας στις υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής. Μην ακολουθείτε αποτελέσματα από μηχανές αναζήτησης.
Βεβαιωθείτε ότι πλοηγείστε στο ασφαλές περιβάλλον της Τράπεζας. Ελέγξτε αν ο σύνδεσμος στον οποίο εισέρχεστε (https://www………gr) αντιστοιχεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Τράπεζας σας. Κάνετε κλικ στο εικονίδιο του λουκέτου, για να ελέγξτε ότι η σύνδεση αναφέρεται ως ασφαλής.
Μην αποθηκεύετε ποτέ τους κωδικούς σας σε οποιαδήποτε συσκευή σας.
Αλλάζετε τουλάχιστον ανά εξάμηνο τους κωδικούς ασφαλείας σας (passwords).
Ενισχύστε την ασφάλεια των συσκευών σας διατηρώντας ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό και ενημερώνετε τακτικά το λειτουργικό τους.
Ελέγχετε ότι τα στοιχεία των ηλεκτρονικών διευθύνσεων των e-mails που λαμβάνετε αντιστοιχούν στο όνομα του προσώπου που εμφανίζεται ως αποστολέας τους, ιδίως όταν α) το πρόσωπο αυτό ανήκει στη λίστα των επαφών σας, β) φέρεται ότι είναι η Τράπεζα σας ή γ) άλλη γνωστή εταιρεία παροχής προϊόντων και υπηρεσιών.
Αγνοείστε και διαγράψτε μηνύματα αμφίβολης προέλευσης που λαμβάνετε στις ηλεκτρονικές σας συσκευές και τις εφαρμογές σας και μην ακολουθείτε συνδέσμους (links) που περιλαμβάνουν και παραπέμπουν σε ιστοσελίδες.
Χρησιμοποιείτε πάντα τις πιο ενημερωμένες εκδόσεις Internet browsers (π.χ. Chrome, Microsoft Edge, κ.λπ), οι οποίες εξασφαλίζουν προηγμένο σχεδιασμό ασφαλείας.
Επικοινωνήστε αμέσως με την Τράπεζά σας, σε κάθε περίπτωση υπόνοιας διαρροής των κωδικών ασφαλείας σας.
Για να καταγγείλετε περιστατικό απάτης μπορείτε να απευθύνεστε στο πλησιέστερο σε εσάς αστυνομικό τμήμα ή στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΙΔΗΕ) της Ελληνικής Αστυνομίας
Τηλέφωνο : 11188
Fax: 213-1527471
Email: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
μέσω του portal στη διεύθυνση: https://goo.gl/vOHdVb
Ταχυδρομική διεύθυνση: Λ. Αλεξάνδρας 173, Τ.Κ. 11522, Αθήνα
Τα σχόλια είναι κλειστά.