EΠΣ Κρήτης και σωματεία έθεσαν στον υφυπουργό Αθλητισμού τα προβλήματα και τις ανάγκες τους
Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο παλεύει με νύχια και με δόντια να επιβιώσει τα τελευταία χρόνια και το βράδυ της Πέμπτης, ενώπιον του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη εκφράστηκε κραυγή αγωνίας από τις ΕΠΣ της Κρήτης και τα σωματεία. Το οικονομικό ζήτημα και η έλλειψη γηπεδικών εγκαταστάσεων ήταν τα σημαντικότερα ζητήματα, γύρω από τα οποία περιστράφηκε η συζήτηση.
Ήταν μία σύσκεψη που συγκάλεσε ο κ. Αυγενάκης, τονίζοντας μάλιστα ότι από την πόλη του, «από το Ηράκλειο, ξεκινά μια σειρά συναντήσεων για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, που είναι η βάση του ποδοσφαίρου με χιλιάδες ποδοσφαιριστές και ανθρώπους που ασχολούνται, καθώς στην Ελλάδα λειτουργούν 3500 ερασιτεχνικά σωματεία».
Το παρών έδωσαν ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο πρόεδρος της διοικούσας Επιτροπής ΕΑΚΗ Λευτέρης Ζερβός, ο πρόεδρος της ΕΠΣΗ Νίκος Τζώρτζογλου και σύσσωμο το Δ.Σ. της ΕΠΣΗ αλλά και η Επιτροπή Διαιτησίας καθώς και οι πρόεδροι των υπόλοιπων Ενώσεων της Κρήτης. Συγκεκριμένα από το Λασίθι ο Σύλλας Λουτσέτης μαζί με τον αναπληρωτή πρόεδρο Μιχάλη Παπαγεωργίου και το μέλος Γιώργο Πατεράκη, από τα Χανιά ο Κώστας Κωνσταντινίδης και από το Ρέθυμνο ο Τίτος Χνάρης μαζί με τον Γεν. γραμματέα Γιάννη Γαζανό.
Επίσης έδωσαν παρών εκπρόσωποι από τα σωματεία: Εργοτέλης, ΠΟΑ, Δαμάστα, Αλμυρός, ΠΑΝΟΜ, Ποσειδώνας, Ομόνοια Καλλιθέας, Γούβες, Μοίρες, Ρωμανός κ.α.
Ο κ. Αυγενάκης στον πρόλογό του αναφέρθηκε στην ατζέντα της σύσκεψης. Συγκεκριμένα είπε ότι περιμένει προτάσεις για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, μίλησε για την ιδέα σε ευρωπαϊκά πρότυπα της δημιουργίας ενός ινστιτούτου για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο από το Υφυπουργείο Αθλητισμού και επεσήμανε «θέλουμε η Κρήτη να γίνει ένα κέντρο για διεθνείς ποδοσφαιρικές διοργανώσεις και ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού». Αναφορικά με τις αθλητικές υποδομές στο Ηράκλειο, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι ιδιαίτερο και σε πολλές δεν είναι ξεκάθαρο, καθώς δεν ανήκουν όλες στην Πολιτεία αλλά σε δήμους, ιδιώτες κλπ.
Επίσης έγινε από τον Υφυπουργό Αθλητισμού μια σημαντική τοποθέτηση που έχει να κάνει με την πρόταση που έχει κατατεθεί για φορολογικά κίνητρα σε ερασιτέχνες παράγοντες και χορηγούς που στηρίζουν τα σωματεία, κάτι βέβαια που έρχεται σε άμεση συνάρτηση με το Υπουργείο Οικονομικών.
Το κυριότερο ζήτημα που τέθηκε από τους προέδρους των Ενώσεων ήταν το οικονομικό που ταλανίζει τα σωματεία και ότι εκεί πρέπει να δοθεί μεγάλη βαρύτητα.
Επίσης ήταν κοινά παραδεκτό ότι υπάρχει πρόβλημα με τις υποδομές αλλά και ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικές και υλικοτεχνικές στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις.
Ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι είναι ανοιχτός να βοηθήσει σε θέματα διοργανώσεων και ζητήθηκε η στήριξή του ώστε να γίνονται στα γήπεδα όλης της Κρήτης αγώνες μικρότερων Εθνικών συγκροτημάτων (Νέων, Παίδων, Γυναικών κλπ). Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να γίνουν απευθείας χρηματοδοτήσεις.
Σημαντικές ήταν οι τοποθετήσεις του Νίκου Τζώρτζογλου και αναφέρθηκε ότι τελευταία φορά που έγινε συνάντηση για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο με έναν Υφυπουργό Αθλητισμού ήταν το 2002 με τον Γιάννη Κουράκη και αυτό επαναλαμβάνεται μετά από 17 χρόνια και πάλι με έναν Ηρακλειώτη Υφυπουργό, τον Λευτέρη Αυγενάκη.
Ο κ. Τζώρτζογλου στάθηκε κυρίως για το οικονομικό ζήτημα, τονίζοντας: «Αν εξαιρέσεις την Περιφέρεια Κρήτης και τον Αντώνη Παπαδάκη, που τον χαρακτηρίζω Υφυπουργό Αθλητισμού Ηρακλείου, δεν υπάρχει καμία βοήθεια από την Πολιτεία στην ΕΠΣΗ.
Όσες προσπάθειες έχω κάνει, δεν υπάρχει καμία μέριμνα για το ερασιτέχνη παράγοντα».
Στο θέμα εγκαταστάσεων αναφέρθηκε στο θέμα στην έλλειψη γηπέδων και ονομαστικά στο γήπεδο των Ελπίδων που είναι σε αδράνεια λόγω προβλημάτων, στο Ικάριο γήπεδο του Ποσειδώνα και σε άλλες υποδομές».
Επίσης ο πρόεδρος της ΕΠΣΗ σχετικά με τα προβλήματα στην κεντρική ποδοσφαιρική σκηνή είπε «φτιάξτε το ποδόσφαιρο, ειδάλλως να το κλείσουμε», προαναγγέλλοντας ότι θα κοινοποιήσει μια επιστολή γι’ αυτό το ζήτημα.
Τοποθετήσεις για προβλήματα που υπάρχουν ανά νομό, για θέματα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου αλλά και ειδικότερα ζητήματα που απασχολούν κάθε σωματείο, έκαναν ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΣ Λασιθίου Μιχάλης Παπαγεωργίου, ο πάτερ Αλέξανδρος από την Ομόνοια Καλλιθέας, ο πρόεδρος του ΓΣ Εργοτέλης Γιώργος Στειακάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΟ Γουβών Δήμος Φουντουλάκης, ο εκπρόσωπος του ΠΑΝΟΜ Γιώργος Φανουράκης, ο εκπρόσωπος του Αλμυρού Γιάννης Κάββαλος κ.α. ενώ έγινε διάλογος σε κάθε τοποθέτηση με τον Υφυπουργού Αθλητισμού.
Ο κ. Αυγενάκης έδωσε απαντήσεις κυρίως για το μέχρι που φτάνουν οι αρμοδιότητες του Υφυπουργείου ενώ πρότεινε λύσεις στα σωματεία σχετικά με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούν. Λίγο πριν την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο πρόεδρος της Δαμάστας κ. Αντώνης Παπαδάκης πρότεινε να δημιουργηθεί «Το σπίτι του ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή» για ποδοσφαιριστές που τραυματίζονται στα γήπεδα και έχουν προβλήματα με την δουλειά τους και την καθημερινή τους διαβίωση. Κλείνοντας τη συνάντηση ο κ. Αυγενάκης είπε ότι θα είναι πάντα δίπλα και θα συνεργαστεί με τους ερασιτέχνες παράγοντες για να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν…
Τα σχόλια είναι κλειστά.