«Να τα εκατοστήσεις» λέμε στις τυπικές ευχές γενεθλίων που κάνουμε κάθε τόσο. Το ευχόμαστε αυτό θεωρώντας ότι τα 100 χρόνια για έναν άνθρωπο είναι υπέρβαση των προσδοκιών για το πόσο θα ζήσει.
Η εποχή μας, τουλάχιστον για τις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, ορίζει το φυσιολογικό όριο της ανθρώπινης ζωής περίπου στα 80-85 χρόνια.
Από την άλλη, πολλά έχουν ειπωθεί σχετικά με τα όρια αυτά τα οποία θάβονται συχνά κάτω από hoaxes και αστικούς μύθους. Ένας καλός τρόπος πάντως να δει κανείς μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος είναι να κοιτάξει πότε πέθανε εκείνος που έζησε περισσότερο από κάθε άλλον.
Το ρεκόρ που έχουμε αυτή τη στιγμή -και για το οποίο είμαστε σίγουροι ότι ισχύει- είναι περίπου τα 120 χρόνια. Υπάρχουν βέβαια και άλλες αναφορές για ανθρώπους που έφτασαν τα 140 αλλά κρατάμε προς το παρόν όσα είναι βέβαια και αποδεδειγμένα.
Η επιστημονική έρευνα έχει αρχίσει να ασχολείται με το ζήτημα και θέτει τα όρια του ανθρώπινου βίου ακόμα μακρύτερα. Σύμφωνα, λοιπόν, με επιστήμονες, το ανθρώπινο σώμα θα μπορούσε να ζήσει, σε μία υποτιθέμενη συνθήκη που δεν υπήρχαν οι ασθένειες, για 150 χρόνια.
«Φτάνουμε κάπου μεταξύ των 120 και των 150 ετών μέχρι να έχουμε πλήρη απουσία ανθεκτικότητας» εξηγούν οι ερευνητές στο άρθρο τους. Είχε προηγηθεί η μελέτη σε κύτταρα περισσότερων από μισό εκατομμύριο ανθρώπων τα οποία προέκυψαν από βάσεις δεδομένων σε Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Ρωσία και τα οποία συγκρίθηκαν με άλλα δεδομένα 4.532 ανθρώπων ως προς την τάση φθοράς της φυσικής τους κατάστασης.
Η έρευνα βρήκε και κάτι ακόμα πολύ ενδιαφέρον. Υπάρχουν δύο peak στη διαδικασία της γήρανσης. Η πρώτη στην ηλικία των 35 και η δεύτερη σε αυτή των 65.
Ενδιαφέρον γιατί η μελέτη της βιολογίας επιβεβαιώνεται από την κοινωνική νόρμα. Στα 35 περίπου εγκαταλείπουν την ενεργό δράση οι περισσότεροι αθλητές. Από την άλλη, γύρω στα 65 βγαίνουν σε σύνταξη οι περισσότεροι εργαζόμενοι.
Γενικά πάντως προβλέπεται ότι, αν όλα πάνε καλά και χάρη στην πρόοδο της επιστήμης, οι νέες γενιές ανθρώπων θα ζουν όλο και περισσότερο.
Αυτό όμως είναι κάτι που μένει να αποδειχτεί, καθώς στηρίζεται σε μία γραμμική ανάγνωση της ιστορίας. Το μόνο βέβαιο είναι πως η επιστήμη είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος της μακροζωίας.
Πηγή: https://www.oneman.gr/