Συνέπειες για τον ελληνικό τουρισμό αναμένεται να έχει η προχθεσινή απόφαση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσθέσει και την Ελλάδα μαζί με άλλες 97 χώρες στο «Επίπεδο 4» του καταλόγου των ταξιδιωτικών οδηγιών του. Με τον τρόπο αυτό συμβουλεύει τους αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν σε αυτές, λόγω «του πολύ υψηλού επιπέδου της Covid-19».
Πόσο επηρεάζει όμως κάτι τέτοιο την χώρα μας; Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν πως οι πολίτες των ΗΠΑ ανήκουν στην 3η μεγαλύτερη τουριστική αγορά για την Ελλάδα, ενώ δαπανούν περίπου 1.000 ευρώ ανά άτομο. Οι ίδιοι βρίσκονται πάνω από τους Ευρωπαίους και συνήθως επιλέγουν για προορισμούς τους τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και την Σαντορίνη.
Ιδίως για την τελευταία, η αμερικανική αγορά είναι και η μεγαλύτερη, δεδομένου ότι οι Αμερικανοί τουρίστες είναι ίσως περισσότεροι και από τους Κινέζους και από τους Άγγλους. Υπολογίζεται μάλιστα ότι ξεπερνούν το 30% σε σχέση με άλλους τουρίστες, κατά την περίοδο αιχμής του νησιού.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, πρώτοι στην κατά κεφαλήν δαπάνη έρχονταν προτού προκύψει η πανδημία του covid-19, οι Αμερικανοί τουρίστες με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους.
Περί το 1.179.000 Αμερικάνοι επισκέπτες ξόδεψαν 1,09 δις ευρώ, ήτοι περί τα 926 ευρώ ανά κεφαλή δαπάνη έναντι 734 ευρώ των Γερμανών και 744 ευρώ των Ρώσων για παράδειγμα.
Ειδικά για την Αττική, οι πολίτε των ΗΠΑ ήταν εκείνοι που άφηναν τα περισσότερα έσοδα στην Αθήνα, με την Περιφέρεια συνολικά να αντιπροσωπεύει το 15% των εισπράξεων που καταγράφηκαν στην Ελλάδα, φθάνοντας το 2019 τα 2,6 δισ. ευρώ.