Ο Αντώνης Φώσκολος υποστήριζε ότι δυτικά της Κρήτης υπάρχουν αποθέματα φυσικού αερίου περίπου 10 τρισεκατομμύρια κ.μ.
«Έφυγε», σε ηλικία 94 ετών, ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά, Αντώνης Φώσκολος.
Τη θλιβερή είδηση έκανε γνωστή ο Δρ Σωτήρης Καμενόπουλος, PhD της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, με την οποία χαρακτηρίζει τον Αντώνη Φώσκολο «μέγα ευπατρίδη και πρωτοστάτη στον αγώνα για την αξιοποίηση των ελληνικών υδρογονανθράκων» και κάνει λόγο για «μεγάλη απώλεια για την Ελλάδα μας».
Ο καθηγητής Φώσκολος, με την επιμονή του και το θάρρος της γνώμης του, κατάφερε να αναδείξει, επί σειρά ετών, τη σημασία των ενεργειακών αποθεμάτων της χώρας μας για την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης, θέμα που κατέστη κατεξοχήν επίκαιρο μετά τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις.
Οι υδρογονάνθρακες
Ιδιαίτερες αναφορές είχε κάνει ο Αντώνης Φώσκολος στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης -και συγκεκριμένα της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων- τονίζοντας ότι «υπάρχουν τουλάχιστον 10 κοραλλιογενείς ύφαλοι που έχουν βιογενές φυσικό αέριο. Την ποσότητα την εκτιμώ σε περίπου 10 τρισεκατομμύρια μ3. Με αυτή την ποσότητα μπορούμε να τροφοδοτήσουμε/εξάγουμε με 200 δισ. μ3 φυσικού αερίου την Ευρωπαϊκή Ένωση για 50 χρόνια που είναι και η διάρκεια ζωής των κοιτασμάτων», είχε επισημάνει σε αρθρογραφία του ο Αντώνης Φώσκολος.
«Αποτέλεσμα αυτής της εκμετάλλευσης είναι το ελληνικό Δημόσιο να εισπράξει από την ExxonMobil $ 650 τρισεκατομμύρια, δεδομένου ότι η αξία των κοιτασμάτων, $ 10/1.000 μ3, ανέρχεται σε $ 3.250000 δισεκατομμύρια. Με αυτό το ποσό ξεπληρώνουμε το δημόσιο χρέος των $ 400 δισ. και μας μένουν άλλα $ 3.249600 δισεκατομμυρίων. Αμύθητο ποσό και τεράστιο οικονομικό όφελος για την Ελλάδα», σημείωνε ο Αντώνης Φώσκολος.
Η ζωή και το έργο του
Ο Αντώνης Φώσκολος γεννήθηκε στις 15 Μαΐου 1930 και σπούδασε Γεωπονία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, στις ΗΠΑ, και εργάστηκε στο Ινστιτούτο Ιζηματογενούς Γεωλογίας και Πετρελαίου του Καναδά. Εκεί, συνέβαλε στην έρευνα υδρογονανθράκων στην Κεντρική Αλμπέρτα, τη θαλάσσια περιοχή του Beaufort MacKenzie, τις εκβολές του ποταμού MacKenzie και τα πολικά νησιά του Καναδά.
Το 1986, ο Φώσκολος εξελέγη καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, όπου δίδαξε «Ανόργανη και Οργανική Γεωχημεία και Οργανική Πετρογραφία των Ιζηματογενών Πετρωμάτων». Παράλληλα, παρέμεινε ομότιμος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ιζηματογενούς Γεωλογίας και Πετρελαίου του Καναδά.
Ο Φώσκολος διακρίθηκε για την ακαδημαϊκή και ερευνητική του δραστηριότητα, διατελώντας αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών Θεμάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων και σύμβουλος για ενεργειακά θέματα στον ΟΗΕ.
Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Αντώνης Φώσκολος δημοσίευσε 84 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, με Citation Index of 338, και παρουσίασε 47 ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια σε Ευρώπη και Αμερική. Επιπλέον, εκπόνησε 14 τεχνικές εκθέσεις για λογαριασμό των ΔΕΠ-ΕΚΥ, ΔΕΗ, ΙΓΜΕ και ΟΗΕ.
Ο Αντώνης Φώσκολος αφήνει πίσω του ένα σημαντικό έργο, τόσο στην ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και στην έρευνα και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, συμβάλλοντας στην κατανόηση και την ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων της Ελλάδας και του κόσμου. Η απώλειά του αποτελεί σημαντικό πλήγμα για την επιστημονική κοινότητα και την Ελλάδα.
Τον Γιάννη Φώσκολο «αποχαιρετά» με ανάρτησή στα social media και ο Γιάννης Μανιάτης, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός ενέργειας.
«Ευπατρίδης πατριώτης, κορυφαίος επιστήμονας»
«Ο Αντώνης Φώσκολος, ένας ευπατρίδης πατριώτης, κορυφαίος επιστήμονας του χώρου των ερευνών Υδρογονανθράκων, δεν είναι πια μαζί μας. Ήταν δίπλα μου, σύμβουλος και συμπαραστάτης, στα δύσκολα χρόνια 2011-2014, όταν ανοίξαμε τον μεγάλο πατριωτικό φάκελο των Ερευνών Υδρογονανθράκων, προκηρύξαμε το διεθνή διαγωνισμό στο Ιόνιο και νότια Κρήτης, θεσμοθετήσαμε τα εξωτερικά όρια της ελληνικής ΑΟΖ.
Καλο σου ταξίδι φίλε Αντώνη. Σε ευχαριστούμε για όσα πρόσφερες στην πατρίδα».
Πηγή: ΟΤ
Τα σχόλια είναι κλειστά.