«Πολεμικά σενάρια» για επάρκεια σε τρόφιμα και ενέργεια – Τι εξετάζει το Μαξίμου
Η κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικά σενάρια, με δεδομένο ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να «τραβήξει» μέχρι και το καλοκαίρι.
«Πολεμικά σενάρια» για επάρκεια σε τρόφιμα και ενέργεια – Τι εξετάζει το Μαξίμου
Αλλεπάλληλες συσκέψεις πραγματοποιούνται στο Μαξίμου, για να εξασφαλιστεί η επάρκεια της χώρας σε τρόφιμα και ενέργεια.
Προς την κατεύθυνση αυτή, υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια, με δεδομένο ότι ο πόλεμος μπορεί να «τραβήξει» μέχρι και το καλοκαίρι και, σίγουρα, δεν θα υπάρξει αποσυμπίεση των τιμών έως το φθινόπωρο, ακόμα κι αν ο πόλεμος στην Ουκρανία τελειώσει σύντομα.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την Καθημερινή, στα τρόφιμα θα γίνουν οι εξής ενέργειες:
– Έλεγχοι για διασφάλιση επάρκειας προϊόντων από Ουκρανία και Ρωσία, κυρίως μαλακό σιτάρι, αραβόσιτο και ηλιέλαιο, που αποτελούν πρώτες ύλες για πολλά προϊόντα.
– Επανασύσταση Επιτροπής Επισιτιστικής Ασφάλειας για συνεχείς ελέγχους στην αγορά για το απόθεμα των επιχειρήσεων στα προϊόντα αυτά.
– Διευκόλυνση πρόσβασης σε εναλλακτικές αγορές (Βουλγαρία, Ρουμανία, ΗΠΑ, Καναδάς) με μεγάλα αποθέματα.
Σε ό,τι αφορά την ενέργεια θα ληφθούν τα εξής μέτρα:
– Πρόσθετα φορτία LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο).
– Αύξηση αποθηκευτικής δυναμικότητας στη Ρεβυθούσα (νέα πλωτή δεξαμενή).
-Αποθήκευση στρατηγικών αποθεμάτων σε Ιταλία (κατόπιν συμφωνίας – υπάρχει συνεννόηση του ΔΕΣΦΑ με την ιταλική πλευρά).
– Φουλ δυναμικότητα στις λιγνιτικές μονάδες.
Τέλος, σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπάρχει ν/σ του υπουργείου Ενέργειας, που προβλέπει «ξεπάγωμα» επενδύσεων για αποθήκευση ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Ομαλή η ροή της αγοράς – Καθησυχαστική η κυβέρνηση
Καθησυχαστική εμφανίζεται η κυβέρνηση, πάντως, σε ό,τι αφορά τυχόν ελλείψεις σε επάρκεια προϊόντων στη χώρα μας, στο ενδεχόμενο μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Αυτό ήταν το μήνυμα τόσο του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, όσο και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά τη διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου την Δευτέρα, που έγινε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου εξετάσθηκε η λειτουργία της αγοράς, η επισιτιστική επάρκεια της χώρας, τα διεθνή δεδομένα στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων, τα εφόδια και η ενέργεια και πώς επηρεάζουν το κόστος παραγωγής.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, υπάρχει ομαλή ροή της αγοράς και λειτουργίας των παραγόντων της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ενώ από την καθημερινή επαφή των αρμοδίων υπουργών με τους παράγοντες της αγοράς επιβεβαιώνεται η απόλυτη επάρκεια αγαθών.
Ειδικότερα τώρα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επισημαίνει ότι για το ηλιέλαιο επιβεβαιώθηκε και γι’ αυτό το προϊόν η ομαλή λειτουργία της αγοράς.
Όσον αφορά στην εισαγωγή δημητριακών, όπου υπάρχει έντονη ανησυχία από τους πολίτες στη χώρα μας, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι «η Ουκρανία δεν συγκαταλέγεται στους βασικούς προμηθευτές και ο εφοδιασμός της αγοράς από τους βασικούς προμηθευτές συνεχίζεται απρόσκοπτα».
«Προληπτική» η καταγραφή των αποθεμάτων
Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών αποφασίστηκε η καταγραφή των αποθεμάτων σε εφτά κατηγορίες προϊόντων και συγκεκριμένα οι εταιρείες σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας θα πρέπει να υποβάλουν τα αποθέματα που έχουν σε:
• πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων,
• λιπάσματα,
• ζωοτροφές,
• ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σιμιγδάλι, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο,
• άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σιμιγδαλιού και αλεύρια δημητριακών,
• ηλίανθο και
• φυτικά έλαια εκτός από το ελαιόλαδο και ιδίως ηλιέλαιο, φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.
Δικλείδα για αποτροπή της αισχροκέρδειας
Από την πλευρά της κυβέρνησης μιλούν για «προληπτικό πλαφόν» και διαβεβαιώνουν ότι ο εφοδιασμός παραμένει επαρκής.
Στις αποφάσεις που ελήφθησαν στην κυβερνητική σύσκεψη είναι και η εντατικοποίηση των ελέγχων για την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και πιθανών φαινομένων κερδοσκοπίας.
Τα σχόλια είναι κλειστά.