Στην Αυστρία καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό κατανάλωσης κοκαΐνης στην ΕΕ, όπου την περίοδο 2021-2022 έκανε χρήση το 5,6% του νεαρού ενήλικου πληθυσμού, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA). Περίπου 14 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ από 15 έως 64 ετών- σχεδόν το 5%- έχουν δοκιμάσει κοκαΐνη ενώ σχεδόν 3,5 εκατομμύρια έκαναν χρήση πέρυσι, από τους οποίους οι 2,2 εκατ. ήταν από 15 έως 34 χρονών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, δεύτερη χώρα έρχεται η Ιρλανδία με 4,8%, η Κροατία (3,9%) και η Ολλανδία (3,5%). Η Ελλάδα βρίσκεται στην 21η θέση της σχετικής λίστας με 0,6%. Τα επίπεδα χρήσης κοκαϊνης διαφέρουν από χώρα σε χώρα, αλλά τα υψηλότερα καταγράφονται στη νότια και δυτική Ευρώπη.
Πλέον, η κοκαΐνη είναι το δεύτερο σε χρήση ναρκωτικό στην Ευρώπη, με πωλήσεις που υπολογίζονται στα 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Οι νέες αναλύσεις μας δείχνουν ότι τώρα αντιμετωπίζουμε ολοένα μεγαλύτερη απειλή από μία πιο ευρεία και δυναμική αγορά ναρκωτικών, στην οποία δίνει ώθηση η στενότερη συνεργασία μεταξύ ευρωπαϊκών και διεθνών εγκληματικών οργανώσεων», επεσήμανε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA), Αλέξις Γκούσντιλ, αναφερόμενος στα στοιχεία για την κοκαΐνη. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα επίπεδα ρεκόρ της διαθεσιμότητας του ναρκωτικού, αύξηση της βίας και της διαφθοράς και μεγαλύτερα προβλήματα υγείας», συμπλήρωσε. Η αλλαγή των παραδοσιακών διαδρομών του λαθρεμπορίου κοκαΐνης, αλλά και ο ρόλος της Ευρώπης στην παραγωγή και τη διακίνηση του ναρκωτικού έχει αυξήσει εντυπωσιακά την διαθεσιμότητα της κοκαΐνης στη γηραιά ήπειρο.
Τα ποσοστά θνησιμότητας
Το 7,8% των ανδρών θα δοκιμάσουν κοκαΐνη μια φορά στη ζωή τους σύμφωνα με το EMCDDA, ενώ στις γυναίκες το ποσοστό είναι 5,2%.
Το ποσοστό θνησιμότητας εξαιτίας υπερβολικής δόσης ναρκωτικών στην ΕΕ εκτιμάται σε 15 θανάτους ανά εκατομμύριο ενήλικου πληθυσμού. Κάτι που αντιστοιχεί σε περισσότερους από 5.800 θανάτους τον χρόνο, οι οποίοι που περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα παράνομα ναρκωτικά.
Το 2020 οι περισσότεροι θάνατοι από ναρκωτικά στην ηλικία 15-64 ετών καταγράφηκαν στη Γερμανία, όπου 1.581 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ακολουθεί η Ισπανία (545) και η Σουηδία (470), ενώ η Ελλάδα είναι στην έκτη θέση με 263 νεκρούς από ναρκωτικά το 2020.
Η αύξηση των θανάτων παρατηρείται συνολικά, αλλά ιδιαίτερα στις ηλικίες των εφήβων και τους άνω των 35 ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντική αύξηση- της τάξεως το 82%- καταγράφηκε στην ηλικιακή ομάδα 50-64 ετών.