Η οικειότητα με τα συναισθήματα της εγγύτητας και του δεσίματος με τον άλλο, το αίσθημα της αλληλοκατανόησης και του μοιράσματος.
Οι σύντροφοι δεν μοιράζονται μόνο το κρεβάτι του σεξουαλικού πάθους αλλά και σκέψεις και συναισθήματα που αφορούν και τα άλλα κομμάτια της ζωής και της προσωπικότητάς τους. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της συντροφικής σχέσης.
Νοιάζονται και φροντίζουν ο ένας τον άλλον, ενδιαφέρονται για την υγεία, την ψυχική ισορροπία και την προσωπική εξέλιξη του άλλου.
Οι σύντροφοι επιθυμούν και επιδιώκουν να γνωριστούν σε βάθος, να στηρίξουν ο ένας τον άλλον, να μοιραστούν κοινά ενδιαφέροντα και κοινές εμπειρίες.
Η σχέση των εραστών έχει σαν κεντρικό άξονα την σεξουαλική ικανοποίηση ενώ η σχέση των συντρόφων απευθύνεται σε βαθύτερες ανάγκες των ατόμων για συναισθηματική σταθερότητα, ασφάλεια και εμπιστοσύνη.
Η επικοινωνία αναμφίβολα κάνει τη διαφορά όταν η σχέση των εραστών μεταβαίνει στο στάδιο της συντροφικής σχέσης.
Ο άνδρας και η γυναίκα έχουν πλέον ανάγκη να επικοινωνούν περισσότερο τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους, να εκφράζουν τις ανάγκες και τα θέλω τους.
Η επικοινωνία του ζευγαριού αποκτά καθοριστική σημασία αφού είναι το εργαλείο εκείνο που θα τους επιτρέψει να δομήσουν και να εξελίξουν την σχέση καθώς αυτή θα περνά μέσα από διαφορετικά στάδια, αλλαγές, δυσκολίες και προοπτικές.
Στην πορεία της εξέλιξης της σχέσης οι σύντροφοι θα χρειαστούν το διάλογο, την διαφωνία, την σύγκρουση, την υποχώρηση και την διεκδίκηση προκειμένου να μπορέσουν να προχωρήσουν μαζί.
Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο της συντροφικής σχέσης είναι η απόφαση για δέσμευση, η απόφαση του ενός να δεσμευτεί αποκλειστικά με το σύντροφό του, προκειμένου να καλύψει τις συναισθηματικές και σεξουαλικές του ανάγκες.
Το ιδανικό της συντροφικής αναζήτησης περιλαμβάνει την προοπτική της απόκτησης ενός παιδιού που θα τοποθετήσει και θα οριοθετήσει τους συντρόφους στον ρόλο των γονιών και θα τους ολοκληρώσει ως άτομα.
Ο άνδρας και η γυναίκα «χτίζουν» ένα οικοδόμημα στο οποίο προσδοκούν ότι θα μπουν για να βρουν ευτυχία και ολοκλήρωση. Ιδανικά, ο ένας διαλέγει τον άλλον γιατί τον βλέπει ως κομμάτι της μελλοντικής του ζωή, τον «άνθρωπό του», που τον καταλαβαίνει και τον νιώθει καλύτερα από όλους.
Οι πρωταγωνιστές της σχέσης ονειρεύονται μαζί, σχεδιάζουν μαζί για το κοντινό ή το μακρινό μέλλον, διαμορφώνουν κοινούς στόχους και αντιλαμβάνονται τους εαυτούς τους σε ένα πλαίσιο θετικής «αλληλεξάρτησης».
Αυτό απλά σημαίνει ότι ο σύντροφος έχει δικαίωμα να διεκδικήσει την παρουσία και το ενδιαφέρον του άλλου, όχι όμως και να προσκολληθεί σε αυτόν.
Συχνά βλέπουμε ζευγάρια στο χώρο μας που αναπτύσσουν σχέσεις εξαρτητικές, όπου ο άνδρας ή η γυναίκα δεν μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα και αισθάνονται ότι δεν μπορούν να τα καταφέρουν ψυχικά, συναισθηματικά και κοινωνικά όταν ο σύντροφός τους φύγει από το πλάι τους.
Τέλος, η συναισθηματική συντροφικότητα είναι κριτήριο ψυχικής υγείας για τον άνθρωπο που κινείται για να καλύψει τις ανάγκες του για αγάπη και μοίρασμα.
Οι άνθρωποι που βιώνουν την συντροφική σχέση διαχειρίζονται και εκφράζουν καλύτερα τις συναισθηματικές τους ανάγκες, λειτουργούν καλύτερα μέσα στο κοινωνικό περιβάλλον , έχουν περισσότερους στόχους και μεγαλύτερη κινητοποίηση προς αυτούς.
Πηγή: Μαρίνα Μόσχα, Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή